Novi Sad: Vraćeno 275 nekretnina

Đ. VUKMIROVIĆ

03. 10. 2015. u 15:01

Novi Sad drugi grad u Srbiji po broju rešenih zahteva za povraćaj oduzete imovine. Bivši vlasnici restitucijom dobili 16 zgrada, 235 lokala, 24 stana...

Нови Сад: Враћено 275 некретнина

BIVŠIM vlasnicima, ili njihovim naslednicima, u Novom Sadu je do kraja septembra vraćeno 275 nekretnina oduzetih posle Drugog svetskog rata, pokazuju najnoviji podaci Agencije za restituciju.

U strukturi nekretnina za koje su doneta pravnosnažna rešenja o vraćanju, najviše je poslovnih prostora, ukupno 235. Slede stanovi, kojih ima 24, i manje ili veće zgrade - 16.

Po broju vraćenih nekretnina ispred Novog Sada je samo Beograd, a najznačajnija su zdanja Visoke škole za obrazovanje vaspitača, u Ulici Petra Drapšina, odnosno Baletske škole, u Jevrejskoj ulici. One su posle Drugog svetskog rata nacionalizovane od Jevrejske opštine Novi Sad, kojoj su sada i vraćene. Uz to, deo lokala i stanova vraćen je u Tanurdžićevoj palati.

Mada ne spore da vraćanje imovine jeste, makar i okasnela satisfakcija za državnu otimačinu i brojne nevolje, koje su njihove porodice proživele u poratno vreme, vlasnici, ipak, nerado govore o detaljima.

- Zadovoljni smo, naravno, što nam je najzad vraćeno ono što nam i pripada, ali prosto želimo da ostanemo u anonimnosti u kojoj smo bili svih prethodnih decenija - objašnjava Novosađanin, čija je porodica uspela da povrati dva stana u centru grada.

ZEMLJA I ŠUME PORED zgrada, lokala i stanova, doneto je i više rešenja o vraćanju građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Bivšim vlasnicima iz Novog Sada je tako vraćeno nešto više od 25.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, oko 9.000 kvadrata šuma i 4.000 kvadrata oranica.

Na drugoj strani, generalna ocena samog toka restitucije je, kako nam potvrđuje Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju u Srbiji, vrlo pozitivna.

- Moramo biti realni i konstatovati da Agencija za restituciju svoj posao obavlja izvanredno, posebno ako se ima na umu niz opstrukcija, koje stižu iz Republičkog geodetskog zavoda, Katastra, javnih pravobranilaštava - dodaje Antić.

To svakako hrabri, posebno ako se ima u vidu činjenica da je restitucija proces, koji će trajati godinama. Ukupan broj podnetih zahteva u Srbiji je dostigao brojku od preko 33.000, od čega od vlasnika u Novom Sadu gotovo 12.000.

IZMENE ZAKONA

BIVŠI vlasnici i njihovi naslednici s nestrpljenjem očekuju izmene Zakona o restituciji, koje su već prošle javnu raspravu.

- One, istina, neće značiti i nove rokove za podnošenje novih, ali bi trebalo da omoguće pridruživanje postojećim zahtevima - veli Lukić. - Time bi se izbegle česte situacije da budu vraćeni samo delovi stanova ili lokala, jer ostali naslednici nisu na vreme podneli svoje zahteve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije