Pilot Polan ponovo među Srbima

Dragan Vujičić

subota, 12. 09. 2015. u 21:06

Пилот Полан поново међу Србима

Pukovnik Furnije i kapetan Polan u kabini "Farmana"

U Smederevskoj Palanci u subotu otkriven spomenik srpskim i francuskim pilotima iz Prvog svetskog rata

U SMEDEREVSKOJ Palanci u subotu je otkriven spomenik srpskim i francuskim vazduholovcima iz Prvog rata. Svečanost je uveličao i Žan-Klod Sege, zastupnik porodice pilota Luja Polana, jednog od najistaknutijih francuskih vazduhoplovaca koji se borio sa nad Srbijom 1915. godine, a uz njega je bio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Pred srpskom i francuskom zastavom, koje su se u subotu vijorile ispred novootkrivenog spomenika stajali su i vojni atašei Francuske i Grčke, zatim, predstavnci naše vojske, stotine građana Palanke...

Ovaj gradić u srcu Srbije 1915. bio je mesto gde su se sklapali avioni francuske eskadrile "MF99S" koja je došla vagonima iz solunske luke. U grupi od stotinak francuskih avijatičara sa osam vazduhoplova tada je bio i Luj Polan, heroj Prvog rata i potonja legenda francuske avijacije. U Smederevsku Palanku, u njegovo ime došao je Žan-Klod Sege, zastupnik porodice Polan, inače jedan od najvećih vazduhoplovnih publicista Evrope. Kao dar domaćinima on je Muzeju u Smedevskoj Palanci ostavio kopiju originalnog dnevnika francuskog pilota i deo dokumentacije sakupljene posle Polanove smrti koja je vezana za njegove letove u Srbiji.

Sege je u Srbiju doneo zemlju sa groba Luja Polana, a u Francusku će vratiti zemlju sa aerodroma na kome je leteo pre 100 godina.

Gosta iz Francuske je dočekao prestolanaslednik Aleksandar Karađorđević. Luj Polan i regent Aleksandar Karađorđević kao izviđač su, naime, 27. jula 1915. zajedno leteli sa Banjičkog aerodroma nad položajima Austrougara.

Podizanje spomenika u Ulici Prvog srpskog ustanka u parku u srcu grada inciralo je Udruženje ratnika, dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918. iz ovog grada. Iza njihove ideje stala je Skupština grada. Spomenik pilotima delo je Nebojše Jovanovića, umetnika iz Palanke.

- Velika je čast ugostiti predstavnika porodice Polan u našem gradu - govori, za "Novosti", Predrag Torbica iz Organizacionog odbora. - Heroj Francuske prve ratne pobede odneo je nad Srbijom i naša zemlja mu je do kraja života bila kao druga domovina. To nam je potvrdio i Žan-Klod Sege koji je došao u ime ćerki pilota Polana.

Spomenik, delo Nebojše Jovanovića

Luj Polan, uz majora Rože Vitru, bio je najviše rangirani francuski oficir u Srbiji koji je došao 1915. Bio je neustrašiv. Naš pilot Đorđe Roš ostavio je u svom dnevniku belešku kako je Luj Polan kada je ušao u PVO vatru u Zemunu odbio da se vrati a da ne završi izviđanje već je nastavio zadatak pevajući "Marseljezu". U ratnom dnevniku eskadrile "MF99S" stoji da je Polan leteo i na tri zadatka dnevno. Zapisana je i njegova vazdušna pobeda nad Nemcima u leto 1915, kada je sa kaplarom Andreom Lestradom između Zemuna i Borče sustigao jedan aparat iz 15. nemačke letačke eskadrile koji je oborio iznad sela Glogonj, da bi se potom, tog dana još dva puta se dizao u vazdušne borbe.

- Polan je postao legenda u francuskoj početkom 1917, kada je konstruisao avionsku elisu sa "hodom" kroz koji se moglo pucati iz mitraljeza - objašnjava Torbica. - Prethodno, u Skadru Francuzi su predali svoje vazduhoplove Srpskoj vojsci a Polan se potom borio još četiri meseca nad Verdenom u Francuskoj. Komanda francuske vojske ga je zatim povukla da usavrši svoje vazduhoplovne konstruktorske ideje i on je projektovao četiri tipa francuskih aviona.

Postao je milioner, ali se 1940. javio u Francusku vojsku da leti u ratu sa nacistima. Zbog starosti nije primljen u vojsku, preživeo je rat i umro je 1960. Njegovo ime Francuzi izgovaraju sa velikim poštovanjem.

VIŠE OD 300 LETOVA FRANCUZA

ZA osam meseci francuska eskadrila je izvršila više od 300 borbenih letova i oborila dva neprijateljska aviona - 9. juna, 4. i 23. jula, a 5. avgusta je pogodila dva monitora ("Ens" i "Koroš").

Ova jedinica je zaslužna za obaranje još tri austrougarska aviona - 26. juna, 7. i 13. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dusan

12.09.2015. 21:58

Zaboravili ste 9 i 11 vazduhoplovnu diviziju sa 6 pukova 111,112 i 113 i 421,422 423 i nekoliko aerodrumskih bataljona koje smo dobili od SSSR 1944 godine ali to se vise nigde ne uci.Mismo narod koji ima pradedove ali ne i dedove.Itorija se zavrsava 1941 i pocinje 2001 godine izmedju nista.85-95 NOVJ bili su srbi.

Mile

12.09.2015. 23:52

@dusan - To su neke druge price , jer to sto je dobijeno , brzo je otislo u staro gvozdje . Ako nisi nikada bio u Muzeju avijacije , pogledaj na Internetu i videces da nema MIG-ova 9 , 15 , 17 , 19 . Koje je SSSR pravio u kolicinama za bacanje , ali da je tadasnja JA, FNRJ dobila oko 230 na poklon tamo nekih Republic F-84 Thunderjet , a uskoro nabavila jeftino i stotine North American F-86 Sabre!! Tek se vracamo na SSSR avione od MIG 21 , znaci tamo amo , sve zbog Politike.