Meštani zahtevaju odstrel!

Sl. PAŠIĆ

08. 09. 2015. u 06:44

Divlje svinje uništavaju useve u srednjem Banatu, pre svega u specijalnoj oazi "Carska bara". Žitelji Belog Blata peticijom traže ulazak lovaca u rezervat i odštetu za letinu

Мештани захтевају одстрел!

Divlje svinje haraju atarom Belog Blata, ali i susednog Lukinog Sela i Mužlje

PUŠKE lovaca mesnog udruženja iz Belog Blata, kako stvari trenutno stoje, uskoro bi mogle da se začuju iz specijalnog rezervata prirode "Carska bara", koji se nalazi pod strogom zaštitom države. Ulazak lovaca u ovaj dragulj prirode, kojem je, prema Ramsarskoj konvenciji o vodenim staništima, određen međunarodni značaj za pernatu divljač, biće omogućen zbog problema koje godinama stvaraju divlje svinje. Ove divlje zveri su se nekontrolisano namnožile na "Carskoj bari", posebno u okolini jezera "Joca" u vlasništvu ribarskog gazdinstva "Ečka", koje se graniči sa atarom Belog Blata.

U potrazi za hranom, životinje ulaze u beloblatske njive i pričinjavaju veliku štetu usevima, a seljani ne znaju kako da im se suprotstave. Sada su uputili peticiju pokrajinskom zavodu za zaštitu životne sredine, kojom zahtevaju smanjenje brojnog stanja divljih svinja i sprečavanje njihovog ulaska iz "Carske bare". Takođe, zatražena je naknada zbog štete na poljoprivrednim usevima, što je komisijski utvrdila stručna služba gradske uprave Zrenjanina.

- Ovo je višegodišnji problem Belog Blata, ali i susednog Lukinog Sela i Mužlje, koji se takođe graniče sa "Carskom barom". Smatramo da je nedopustivo da divlje svinje uništavaju letinu u tolikoj meri. Održali smo više sastanaka sa predstavnicima nadležnih pokrajinskih organa, lovačkih inspekcija i saveza, rešenje je na vidiku - kaže Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga.

NEOBIČNO UKRŠTANJE VRSTA - NA ovom potezu došlo je i do ukrštanja domaćih i divljih svinja, tako da se u lovištu uočavaju svinje koje imaju oblik divlje svinje, a bele su ili šarene! Dakle, izgubila se i čistota rase divlje svinje - ističe Šijan.

Osim mogućnosti da se lovačkim društvima povećaju kvote za odstrel divljih svinja, jedna od mera koja se predlaže radi rešavanja problema je ulazak lovaca na rubna područja "Carske bare". Cilj je da se životinje oteraju u dubinu zaštićene zone specijalnog rezervata, ili da se isteraju u atar.

Kako uveravaju, sa RG "Ečka", koje upravlja "Carskom barom", pošto država nije mogla da namiri štetu poljoprivrednicima iz Belog Blata, mesnom lovačkom društvu ranijih godina odobravan je kontrolisani odstrel. Otuda je paprikaš od divlje svinje postao specijalitet ovog etno i turističkog seoceta u srcu Banata! Ali, i izvor zarade, jer lovci brzo i lako pronalaze kupce za kvalitetno meso ove diljači.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

delikates-majstor

08.09.2015. 10:25

Odstrel, naravno, a zatim "Veprijada". Štetu koju svinje naprave, država nikad ne nadoknadi!