Stali u red da bi dali krv

S. BABOVIĆ

petak, 07. 08. 2015. u 06:41

Стали у ред да би дали крв
"Sivi dom" u Kruševcu odgovorio na apel transfuziologa u Srbiji

KRUŠEVAC - Radnici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu juče su se masovno odazvali pozivu transfuziologa i u redu strpljivo čekali da daju krv. Nestašice dragocene tečnosti u službama širom Srbije motivisali su brojne stražare, psihologe, pedagoge, radnike obezbeđenja i druge zaposlene u "Sivom domu" da se jave i pomognu.

- Ovo je 103. put da sam dao krv - priča za "Novosti" Dejan Arsić, koji u VP domu obučava maloletnike zanatima. - Humanost sam preneo i na sinove, Marka (27) i Vladimira (22), na šta sam posebno ponosan. Oduvek je ovde važila humanost, a od 2006. krv dajemo u kontinuitetu.

Među 250 zaposlenih u VP domu više je od 100 dobrovoljnih davalaca krvi. Predrag Agantonović, referent za maloletnička pitanja u četvrtak je dao krv po 13. put.

- Uvek sam se odazivao pozivima, a kada je moja majka trebalo da operiše kuk uverio sam se koliko je važno da postoje zalihe krvi u bolnicama - svedoči Predrag.

Iako štićenici, njih oko 200, više ne učestvuju u ovakvim akcijama, jer je po preporuci stručnjaka ta praksa ukinuta, priliku da budu humani dobijaju na drugačije načine. Aktivno su uključeni u plemenite akcije, a umeju i da pomažu pojedincima. Tako su prošle zime veću količinu drva isekli i poklonili rođenom bratu i sestri Branislavu (59) i Svetlani Ilić (57), koji žive u teškoj bedi u naselju Dedina na periferiji Kruševca.


AKCIJA

TRI puta godišnje se organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi u ustanovi za vaspitavanje dece koji su krenuli stranputicom.

- Uvek prikupimo značajan broj jedinica, a sada samo reagovali nakon dramatičnih apela da krvi nema dovoljno - ističe Ivan Mijailović, upravnik VP doma.

Komentari (1)

Prudon

07.08.2015. 07:32

Lepo je to,...A nije lepo da propadne 10.000 solidarnog davanja, krvne plazme .