Bogojevo: Žive sa zmijama i pacovima

Z. RAJIĆ

22. 07. 2015. u 12:06

Opština Odžaci odlučila da iseli žitelje romskog nehigijenskog naselja u Bogojevu. Oko 40 porodica dobiće u selu pristojne kuće sa okućnicom

Богојево: Живе са змијама и пацовима

Opština Odžaci donela je odluku da raseli sve porodice iz romskog naselja u Bogojevu, kojima će biti kupljene pristojne kuće u selu. Oko 40 romskih porodica, sa više od stotinu članova, stanuje na periferiji, u divljem naselju okruženom šumama i barama, bez najosnovnijih uslova za život.

- Živimo u kućama koje prokišnjavaju i čije je zidove izjela vlaga. Nijedna kuća nema kupatilo, jer nemamo uvedenu vodu. U naselju postoji samo jedna česma, čija voda nije za piće, ali mi je pijemo, jer nemamo drugu. U kuće se uvlače zmije i žabe iz okolnih bara, i pacovi, koji su izujedali decu i starije. Kad padne kiša, u blatu smo do kolena. Moramo da gazimo tri kilometra da bismo došli do puta. Naša deca ustaju u pet ujutro da bi stigla u školu u 7. Kad se razbolimo, ne dolazi nam Hitna pomoć, jer niko ne zna ni da postojimo. Odsečeni smo od sveta i zaboravljeni - opisuje Slađan Oršoš (29), koji sa suprugom i troje dece, od osam meseci, osam i deset godina, stanuje u jednoj sobi.

Slađan kaže da mu je životni san da sa porodicom živi u normalnoj kući, koja će imati izlaz na asfalt.

- O poslu ne smem ni da sanjam, jer nikad nisam radio u nekoj firmi, pa i ne znam kako to izgleda. Da nam nije socijalne pomoći i dečjih dodataka, većina nas u naselju ne bi nikad dinar videla. Glavni posao nam je da kopamo po smetlištima i sakupljamo sekundarne sirovine - priča Slađan.

NJegova porodica je na listi prioriteta za iseljavanje iz neuslovnog naselja. Koordinator Kancelarije za Rome u Odžacima, Miroslav Ilić, kaže da je iz opštinskog budžeta izdvojeno 9,3 miliona dinara za kupovinu 10 do 15 kuća za najugroženije porodice sa više dece u naselju u Bogojevu.

- Planirano je da narednih godina budu iseljene i ostale porodice, kojima će, takođe, biti kupljene kuće sa okućnicom i ekonomskim dvorištem, da bi u njima mogle i da privređuju. Novac za stambeno zbrinjavanje ovih ljudi obezbediće lokalna samouprava, koja na tom prostoru namerava da uredi carinsku zonu, a pokušaćemo da za kupovinu kuća pribavimo i donacije iz evropskih fondova - istakao je Ilić.

"ČERGA"

LOKALNA samouprava u Odžacima bila je sufinansijer projekta, kojim je Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada izgradila kupatila u 32 domaćinstva u romskom naselju "Čerga" u Deronjama.

- To naselje ima dobre kuće, struju, vodu i put. Uspeli smo da naselje legalizujemo i trenutno se, uz pomoć OEBS, radi plan detaljne regulacije - izneo je Ilić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Rad

22.07.2015. 12:24

Bas ih lepo ucite da rade i sami sebi obezbedjuju uslove za zivot kao i ostali gradjani ove zemlje. Pitam se koje zemlje sam ja gradjanin. U ovoj sve placam a neki sve za dz....... sramota

Najpravednije

22.07.2015. 13:17

Kojim pravom opstina Odzaci prkosi prirodnim zakonima i ekonomskoj pravdi koja kaze: Onaj ko je sposoban sam da radom obezbedi sebi hranu, smestaj, odecu, obucu i podmiri ostale potrebe treba da opstane a onaj ko to nije u stanju treba da nestane. Pustite da prirodna selekcija odradi svoje.

MILOS

22.07.2015. 17:48

nemam nista protiv pomoci ali valjda prvo sebi pomognes pa onda drugima. zato nas nece biti za par desetina god. pomazemo azilante i rome a mi nemamo normalne uslove za zivot. tuga

radosav

22.07.2015. 21:35

Ovde nemogu da budem pametan. Ceo zivot sam radio i sada ne mogu da pokrijem svoje troskove oko stana lekova i sve drugo sto treba jednom coveku. Odakle onda novaca da se nekom ko ne radi poklanjaju kuce?? Cini mi se da su nam bas zato ovoliko povecali porez, a i akcize na struju, da se puni budzet, da bi neko mogao tako neodgovorno da se ponasa. Pstavljam pitanje, odakle im hrabrosti da se sa nama tako poigravaju. i dokle ce, Ovaj narod treba dobro da razmisli, zar nisom decenijama pomagali,kos

DarkEdy

23.07.2015. 12:38

I tako ja odlucim da odem iz ove tuge i zaputim se u Nemacku kad tamo sretnem komsu. Komso otkud ti ovde? Ziv ti ja kume! Doso sam u AZIL, znas daju mi 1500 evra mesecno i tako naredna tri meseca i jos smestaj,hranu i td. A ti Dare-magare radis za dve hiljade ko pas. Molim ljude dobre volje da me upute u zemlju gde nema roma. Jer za sada gde god ja krenem tu i oni nerade a zarade. Trebam kartu u jednom pravcu. Najlepse HVALA!

???

01.09.2015. 12:32

Zar mislite kad im se sve to obezbedi da ce ziveti u higijenskim uslovima ??? cccc