Bačka Palanka: Većina glasa za svoju vodovodnu mrežu

Đ. VUKMIROVIĆ

30. 06. 2015. u 18:17

Meštani masovno na referendumu u tri od četiri "pobunjena" sela u opštini Bačka Palanka. Oko 98 odsto žitelja Čelareva, Pivnica, Tovariševa protiv centralizacije vodovoda

Бачка Паланка: Већина гласа за своју водоводну мрежу

Rezultati glasanja obavezujući za bačkopalanačku lokalnu skupštinu

REFERENDUM o budućnosti seoskih vodovoda, organizovan u nedelju, uspeo je u tri sela u opštini Bačka Palanka - Čelarevu, Pivnicama i Tovariševu. To znači da je na izjašnjavanje izašlo više od 50 odsto upisanih glasača, pa su rezultati, praktično, i obavezujući za bačkopalanačku lokalnu skupštinu.

Povod za organizovanje referenduma je, kako su "Novosti" već pisale, bila odluka te skupštine da se svi seoski vodovodi u opštini (ima ih ukupno 13), pripoje bačkopalanačkom preduzeću "Komunalprojekt" i da ono, centralizovano, njima upravlja.

- U Čelarevu je od 4.222 upisana birača, glasalo njih 2.771 ili 65,6 odsto. Od toga, protiv pripajanja našeg vodovoda "Komunalprojektu" bilo je njih 2.715 ili skoro 98 odsto - predočava rezultate Milan Ševo, predsednik Saveta MZ Čelarevo.

Slično je, nastavlja on, bilo i u Pivnicama i Tovariševu. U Pivnicama je, tako, od 2.787 punoletnih meštana glasalo 1.760, ili 63 odsto. Od toga, 1.729 ili takođe 98 odsto, bilo je protiv pripajanja njihovog vodovoda bačkopalanačkom preduzeću.

- U Tovariševu je izlaznost bila nešto manja - od 2.280 upisanih punoletnih stanovnika glasalo je 1.218, ili 53 odsto - ali je odluka validna i takođe jedinstvena: 1.162 ili 97 odsto je protiv da im se uzme vodovod - dodaje Ševo.

Bilo kako bilo, naredni korak ova tri sela je da na osnovu nedvosmisleno iskazane volje meštana, od bačkopalanačke skupštine zatraže da sama formiraju preduzeća koja će upravljati vodovodima.

- Nadamo se da će opština za to imati sluha - kaže Ševo. - Posebno kad se zna da zakonski propisi ostavljaju mogućnost formiranja takvih preduzeća i to sa, doduše manjinskim, učešćem predstavnika lokalne samouprave u njihovim upravljačkim organima.

MLADENOVO

Referendum o (ne)oduzimanju seoskog vodovoda je, u nedelju, održan i u Mladenovu, ali nije uspeo bukvalno za dlaku.

- Da bi se ostvarila natpolovična izlaznost, nedostajalo je samo 18 izašlih meštana - precizira Ševo. - Pošto je u biračkom spisku bilo i imena preminulih meštana, moguće je, međutim, da će se Savet MZ žaliti i da će referendum biti ponovljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)