Završio sam za elektrotehničara računara, radio sam šest meseci i sada sam ponovo na evidenciji kladovske ispostave. Obijao sam pragove mnogih poslodavaca, dobijao silna obećanja, ali od posla ništa. Trenutno radim u jednom od kafića, kao konobar, i čekam poziv iz inostranstva, jer mi je drug koji radi u Beču obećao pomoć. Iako mi se ne ide iz rodnog kraja, primoran sam jer ovde ne vidim perspektivu - govori Stefan Vladušć (23), jedan od 2.100 nezaposlenih Kladovljana, od kojih su četvrtina njegovi vršnjaci.

Ovako gleda većina mladih u Borskom okrugu. Jer, uprkos merama aktivne politike zapošljavanja, prekvalifikacijama, dokvalifikacijama, subvencijama - gotovo da niko u ovom kraju skoro nije dobio posao. Uz to, stalne migracije stanovništva i nedovoljna ulaganja u infrastrukturu razlog su što je Kladovo sve praznije.

Taj trend se teško zaustavlja iako je opština Kladovo iz budžeta za Lokalni akcioni plan zapošljavanja izdvojila 2,8 miliona dinara. Kroz program stručne prakse jednu od aktivnih mera zapošljavanja Filijale NSZ Bor posao samo na određeno vreme kod 12 poslodavaca dobilo je 14 mladih.

- Opština Bor je Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu, isto kao i za prošlu, izdvojila sedam miliona dinara. Od te sume, pet miliona je opredeljeno za samozapošljavanje, a ostatak za novozapošljavanje - kaže Sonja Stanković, direktor borske filijale NSZ. - Poslodavac, koji bi uposlio takvo lice, dobio bi subvenciju od 10.000 dinara mesečno, u trajanju od godinu dana. Ali, njegova obaveza bi bila da tu osobu zadrži još najmanje godinu dana, bez subvencija.

RADI SAMO RTB Prema poslednjim podacima borske filijale Nacionalne službe zapošljavanja, bez posla je, krajem aprila, bilo 6.100 osoba. Ovde do posla najteže dolaze osobe bez kvalifikacija, koje čine više od 30 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. U gradu koji isključivo zavisi od rada RTB "Bor", u kome radi više od 5.000 duša, mladi gotovo da nemaju nikakve šanse da dobiju posao.

U Boru do posla najteže dolaze osobe bez kvalifikacija, koje čine više od 30 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. U gradu koji isključivo zavisi od RTB "Bor", u kome radi više od 5.000 duša, mladi gotovo da nemaju nikakve šanse da dobiju posao.

- Opština Negotin je za programe samozapošljavanja i stručne prakse izdvojila pet miliona dinara. Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja po prvi put učestvuje sa po 2,3 miliona dinara. Ovim programima predviđeno je da će posao samozapošljavanjem dobiti 30, a kroz stručnu praksu 47 lica. Posao je kod privatnih preduzetnika našlo 10, a kroz program samozapošljavanja 17 nezaposlenih - kaže Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

Malo je sredina koje poput Majdanpeka, pokušavajući da zaustave odliv radno sposobnog stanovništva i mladih, iz skromnog opštinskog budžeta pomažu porodicama sa decom, ali se i pored toga mnogi mladi ljudi odlučuju da u potrazi za poslom napuste ne samo rodni grad, već i zemlju.

Iz budžeta su određena sredstva od dva miliona dinara za podsticaj zapošljavanja, ali je više nego jasno da to neće ozbiljnije promeniti sliku sa evidenecije NSZ gde se broj zaposlenih već godinama kreće oko dve hiljade. Ozbiljnijeg, većeg zapošljavanja nema, a kroz socijalne programe broj na evidenciji nezaposlenih nikako da se smanji.

- Planiram da ostanem ovde, nadam se da ću uspeti da se zaposlim u rudniku ili na nekom drugom mestu. Ako ne uspem, naredne godine ću nastaviti školovanje, upisati fakultet - kaže Miloš Belovanović (19), mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.