U SRBIJI i Republici Srpskoj danas je nizom manifestacija obeležen Vidovdan.

Predsednik Tomislav Nikolić predvodio je ceremoniju odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja venca na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu. Nikolić je vence položio uz intoniranje srpske himne, u pratnji ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba vojske, generala Ljubiše Dikovića. Manifestacija je organizovana povodom 626. godišnjice Boja na Kosovu.

U kruševačkoj crkvi Lazarica služena je sveta arhijerejska liturgija, a litija, koju je predvodio episkop David, od mesta gde je Lazareva vojska krenula na Kosmet 1389. godine sve do spomenika, ispunila je centralne gradske ulice. U kruševačkoj kasarni "Knez Lazar" položen je krst na mestu gde će biti podignuta nova crkva.

GRAČANICA

Na kosovske junake izginule u Boju na Kosovu podsetio je patrijarh srpski Irinej u besedi u porti manastira Gračanica:

- Njihova žrtva je velika, njihova žrtva je vazda živa, kao uzdarje Bogu za večni život, a to je nama veliki primer da ih slavimo i sledimo u veri, ljubavi, odanosti Bogu i crkvi. Ako to nismo postavili kao cilj onda uzaludno živimo.

Svetu arhijerejsku litrugiju povodom Vidovdana služio je patrijarh Irinej uz sasluženje mitropolita Amfilohija i vladika slavonskog Jovana, budimljansko-nikšićkog Joanikija, umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija i monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Patrijarh je u besedi poručio svima onima koji, kako je rekao, ne žive na ovoj svetoj zemlji da moraju da ohrabre narod koji je ostao na Kosovu i Metohiji:

Gazimestan

- Njihov život nije nimalo lak, oni se bore za malo slobode, za malo mesta pod nebeskom kapom i mi koji nismo sa ovih svetih prostora moramo im pomoći da opstanu da se održe, da im se vrate oni koji su vekovima ovde živeli, da se vrate svojim ognjištima, svim svetinjama, od kojih su, nažalost, mnoge srušene, ali to nije prvi put u našoj istoriji da smo na srušenim temeljima zidali crkve i manastire i opstajali na ovim prostorima - kazao je patrijarh Irinej.

Posle svete arhijerejske liturgije patrijarh Irinej dodelio je Orden Svetog Save drugog reda predstavnicima Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" za doprinos i pomoć srpskom narodu na Kosmetu.

Gazimestan

GAZIMESTAN

Kraj spomenika na Gazimestanu služeno je opelo kosovskim junacima, u prisustvu više hiljada ljudi iz svih krajeva Kosmeta, ali i centralne Srbije, RS, Crne Gore...

- Došli smo da pokažemo da kosovski zavet živi i u Crnoj Gori i da narod nije okrenuo leđa ovom zavetu - govori Ivan Bulatović (35), iz Danilovgrada, dok Nikola Miladinović (22), iz Čačka, smatra da je privilegija biti za Vidovdan na Gazimestanu.

- Pre petnaest dana krenuli smo pešice iz Beograda do Gazimestana da našim trudom pokažemo i odamo počast svima koji su dali živote na Kosovu - priča desetak mladića i devojaka koji su obeležili ovogodišnje vidovdansko hodočašće.

Gazimestan

Pored vernika i vladika SPC, obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu i Gračanici prisustvovali su predstavnici Srba sa Kosmeta, ali i iz Beograda. Bili su tu funkcioneri socijalista Branko Ružić i Dejan Radenković, Sanda Rašković Ivić iz DSS, dok je Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, u subotu uveče sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem prisustvovao večernjoj liturgiji, a potom se susreo sa predstavnicima liste "Srpska".


REPUBLIKA SRPSKA

U Andrićgradu, u Višegradu, Emir Kusturica i Matija Bećković otkrili su spomenik Nikoli Tesli u okviru obeležavanja vidovdanskih svečanosti, ali i četiri godine od početka radova na izgradnji ovog kulturnog i turističkog centra.

Obraćajući se mnogobrojnim posetiocima, Kusturica je rekao da je ovaj kompleks nastao u nameri da jedna mala ali značajna kultura nastavi da živi, a akademik Bećković je, govoreći o Tesli, istakao:

On i njegovo delo tek dolaze, on čeka naraštaj koji će ga razumeti i njegovo delo nastaviti.

Kruševac


    • BEZBEDNOST DANAŠNjE obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu pratile su jake policijske snage, koje su bile raspoređene na razmaku od po nekoliko metara kraj magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica.

SVETA SRBIJA

U BESEDI posle svete arhijerejske liturgije u manastiru Gračanica, srpski patrijarh Irinej poručio je da je Srbija bez Kosova i Metohija mrtvac bez duše i srca.

- Samo sa Kosovom i Metohijom jeste sveta Srbija - rekao je patrijarh Irinej, dok je mitropolit Amfilohije u besedi posle parastosa kosovskim junacima ukazao na to da je Gazimestan putokaz budućim pokolenjima.

DUŠANU KOVAČEVIĆU “ZLATNI KRST”

UOČI Vidovdana, u porti manastira Gračanica održano je književno veče, Vidovdansko pesničko bdenije, tokom kojeg su uručene ovogodišnje književne nagrade, od kojih je najznačajnija, Zlatni krst kneza Lazara, pripala dramskom piscu Dušanu Kovačeviću.

- Kovačević je uspeo da bude duhovit, a da ostane ozbiljan. On je Sterija i Nušić naših dana - istakao je književnik Goran Petrović.