Referendumom ne daju vodovodnu mrežu

Đ. VUKMIROVIĆ

25. 06. 2015. u 06:40

Референдумом не дају водоводну мрежу

U Čelarevu meštani sami gradili vodovod

Meštani četiri sela u opštini Bačka Palanka ne odustaju od borbe za nadležnost nad vodovodima. Posle peticije, 28. juna sledi izjašnjavanje u Pivnicama, Čelarevu, Tovariševu i Mladenovu

MADA se činilo da je odlukom lokalne skupštine da to čini JKP "Komunalprojekt" definitivno rešeno pitanje ko će u opštini Bačka Palanka upravljati svim vodovodima, uključujući i one seoske, ipak, nije tako. Zahvaljujući peticijama koje su dostavili opštinskom parlamentu, meštani Čelareva, Pivnica, Tovariševa i Mladenova su se izborili za pravo da se o tome čuje i njihov glas.

- Prikupili smo zakonom potreban broj potpisa i SO je morala da donese odluku o održavanju referenduma. U sva četiri sela izjašnjavanje je zakazano za nedelju, 28. juna. Uvereni smo da će većina meštana biti protiv toga da JKP "Komunalprojekt" preuzme nadležnost nad našim vodovodima - kaže dr Milan Ševo, predsednik Saveta MZ Čelarevo.

Dva su razloga zbog kojih četiri, od ukupno 13 bačkopalanačkih sela to zahtevaju. Prvi je taj što su vodovodi u njima svojevremeno građeni što iz samodoprinosa, što dobrovoljnim radom. Drugi, strah da će vodu za piće ako vodovode preuzme JKP "Komunalprojekt" plaćati skuplje.

GLASANjE I KOD KUĆE IZJAŠNjAVANjE u četiri bačkopalanačka sela trajaće od 7.00 do 20.00 časova, a sa koliko ozbiljnosti se ono priprema, svedoči i činjenica da će starijim meštanima glasanje biti omogućeno i kod kuće. Obilaziće ih posebna komisija, za šta će biti dovoljno da joj to, do 11.00 časova, prijavi neko od ukućana.

- Kubni metar vode u Bačkoj Palanci dva puta je skuplji nego u Čelarevu, a oko jedan i po put košta više nego u Pivnicama, Tovariševu i Mladenovu. Ne verujemo da će, ako se upravljanje vodovodima objedini, cene u Palanci biti spuštene, već će biti obrnuto - obrazlaže Ševo.

Bilo kako bilo, referendumsko pitanje na kojem će Čelarevčani, Pivničani, Tovarišani i Mladenovčani odgovarati na Vidovdan glasiće: Da li ste za to da vašim vodovodom upravlja "Komunalprojekt"? Rezultati referenduma će za opštinu biti obavezujući samo ukoliko na njega izađe više od polovine punoletnih meštana.

ČETVRTINA

U ČELAREVU, Pivnicama, Tovariševu i Mladenovu živi, inače, oko 15.000 duša. To je tačno četvrtina ukupnog broja stanovnika opštine Bačka Palanka, kojih je oko 60.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije