Kruševac: Fabrike ugušio stečaj

S. Babović

utorak, 16. 06. 2015. u 07:51

Крушевац: Фабрике угушио стечај

Sednica na kojoj su radnici izneli podatke

Veće samostalnih sindikata zatražilo hitnu sednicu Gradskog veća. U 26 preduzeća za 13 godina nestala 11.053 radna mesta! Ugašeni giganti

Teško da bi i najjače svetske ekonomije mogle bezbolno de prežive sav javašluk u kruševačkoj privredi od 2002, otkad je stečaj zadesio ravno 26 preduzeća! Poslednjih pet preduzeća, koja su u 2015. ušla u predstečajni postupak, jesu IMK "14. oktobar", Konfekcija "Zvezda", DUP "Savremeni dom", HI "Župa" i Fabrika ulja.

Veće samostalnih sindikata zatražilo je u ponedeljak hitnu sednicu Gradskog veća kako bi se većnici izjasnili o aktuelnoj situaciji u privredi. Milenko Mihajlović, predsednik Veća, navodi da većnici mogu da pokrenu inicijativu za spas firmi koje su nadomak stečaja, kako bi se u tom postupku radio UPPR, odnosno, kako bi stečaj bio radni, a ne likvidacioni.

- U 26 fabrika koje su u stečaju ili su likvidirane radila su 11.053 radnika - iznosi Milenko Mihajlović. - Taj broj odgovara trećini ukupnog broja zaposlenih pre 13 godina! Stečajni vihor počeo je 2002. i nastavlja se i danas, iako nemamo novih radnih mesta. Najveću korist u celoj situaciji imaju samo stečajni upravnici.

U stečaj su svojevremeno odlazile mnoge poznate firme koje su zapošljavale veliki broj radnika, a danas ih se retko ko seća: Industrija mesa "22. juli" je upošljavala 460 radnika, "Cepak" 420, Građevinsko preduzeće "Jastrebac" 653, Agropromet 350, TP Kruševac - 250, Jukomerc 280... Mihajlović spominje da je Ciglana upošljavala 117 radnika čije su plate bile bezmalo najveće u Evropi.

Na spisku "stečajevaca" su i "Zadrugar" (78), "Kalemar" (33), "Grafika" (67), "Kristal" (60), "Inos" (100), Industrijska toplana (60), "Šumadija" (30), te "Domprodukt" sa 26 radnika, prvo privatizovano preduzeće u Kruševcu u martu 2002. godine.

- Kruševac je zaista postao "Stečajgrad" i "Dolina stečaja", zato je intervencija politike neophodna kako bi se ovo što je preostalo spaslo - poručuje Mihajlović.

Najveće preduzeće u Srbiji koja ulazi u stečaj je IMK "14. oktobar", koje je pre deceniju upošljavalo 3.560 radnika, a sada ih ostaje 30.

- Naša fabrika je živ sistem koji ima budućnost, ali nije bilo sluha - iznosi Miroljub Anđelković, predsednik Samostalnog sindikata IMK, koji je u ovoj fabrici duže od 30 godina. - Radnici su krivi najmanje za ovu sudbinu. I sada odlaze iz fabrike jer im druga mogućnost nije otvorena.

PROCENA

PREMA procenama Veća samostalnih sindikata, u Kruševcu radi tek nešto više od 15.000 radnika, što u praksi znači da se broj zaposlenih izjednačio sa brojem nezaposlenih! Podsećanja radi, u godini kada su otpočeli stečajevi, dakle, 2002, radnu knjižicu imalo je 36.000 Kruševljana!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

elektricar

16.06.2015. 08:06

Sindikati ? Gde su bili oktobra 2000 ? Neki su se sakrili u misju rupu, a neki zdusno trazili "privatizaciju i demokratiju" ... Upravo su to i izdejstvovali - nove zakone i zatim zakonsku i svakakvu drugu otimacimu i kradju firmi, isterivanje radnika iz fabrika, a zatim i unistavanje svega onoga gde bi radnici mogli da rade. Jer, cilj je nesto drugo, a ne zivot ...I, vidi ti njih, i dalje nesto pricaju, kao da nisu procitani i ogoljeni ... Ali, to je, pa, njihov zivot ...

bljak

16.06.2015. 09:05

Pita li se ko odakle su dosli ti nezposleni po srpskim gradovima?70-tih godina proslog veka su namamljeni u gradove jer se nudio posao i stan u nekom roku. Ostavili su iza sebe imanja od kojih su se generacije izdrzavale.To je bio najveci udar na Srbiju. sada, kada posla nema ( i nece ga ni biti ) drzava treba da deluje u suprotnom pravcu i da nezaposlene, mrzovoljne i osiromasene "gradjane" vrati na njihova imanja gde ce sigurno biti uspesniji i korisniji nego u praznim fabrickim halama.

Jovan

16.06.2015. 15:19

@bljak - 70 - tih godina je imalo posla i na selu i u gradu. Moglo se lepo ziveti. Danas su sva sela, izuzev u Vojvodini, proizvodjacki potpuno propala. Nema zadruga, nema organizovanog otkupa. Cena mleka 30 dinara, cena svinja 130 dinara. Trziste otvoreno za proizvode iz Zapadne Evrope gde je proizvodnja subvencionisana. Jedino jagodicasto voce ima cenu ali ce i nju kartel hladnjacara da unisti zarad svog profita. Poljoprivreda je kao i industrija propala. Nema tu oporavka. Postajemo pijaca strane robe.

Милош

16.06.2015. 09:49

Једни су мислили само на себе, други су спавали а трећи окретали главу. Данас они који су мислили само на себе имају приватне фирме и станове у Београду, они који су окретали главу то и дан данас раде а они који су спавали су завршили на улици.

Милосављевић Драган

16.06.2015. 14:16

informacija možda deluje katastrofično, ali ogromna većina zaposlenih kako u javnom sektoru tako i u privredi, barem ovde u Kruševcu, jesu ljudi sa sela ili oni koji imaju neku imovinu na selu. držali su i radna mesta i imanja. oni imaju alternativu. problem je za one koji alternativu nemaju.

Centar

16.06.2015. 17:07

@Milosavljevic Dejan. Potpuno se slazem sa vasim komentarom. 80% zaposlenih u fabrikama je radilo samo da bi osiguralo sve clanove svog seoskog domacinstva (zenu, decu, roditelje, babe, dede...). Radili su u fabrikama, do pocetka poljoprivrednih radova, a onda visemesecno bolovanje, u jeku poljoprivrede. Ovde je problem sa ljudima sa kaldrme, koji nemaju nista, nikoga na selu, ni bastu, ni njivu, nista. Oni su zaista u problemu, ali ih je srecom malo. Seljak nece umreti od gladi, gradjanin moze.

ma

16.06.2015. 21:17

sve je to posledica nasilne pljackaske privatizacije pod izgovorom "eu nema alternativu", kao i nekontrolisanog uvoza i olakog zaduzivanja. Nema sta politicari nisu unistili u ovoj zemlji, a i dalje prodaju svoju demagogiju. Nisu nesposobni da otvaraju svoja preduzeca, pitanje je dokle ce narod sve to tolerisati.