Gradonačelnik Pančeva: Rezultati pokazuju da je voda ispravna

Tanjug

07. 06. 2015. u 11:53

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov izjavio je da su stigli rezultati Instituta Batut iz Beograda koji pokazuju da nema govora o povećanim koncentracijama trihalometana u pančevačkoj vodi

Градоначелник Панчева: Резултати показују да је вода исправна

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov izjavio je da su danas stigli preliminarni, ali i konačni rezultati Instituta Batut iz Beograda koji pokazuju da nema govora o povećanim koncentracijama trihalometana u pančevačkoj vodi.

U saopštenju Gradske uprave Pančeva se navodi da ispitivanje uzoraka koji su uzeti u subotu, a koje je izvršio Institut "Batut" iz Beograda", pokazuju da u vodi iz gradske vodovodne mreže ima 31,57 mikrograma trihalometana, što je tri puta manje od dozvoljene granice od 100 mirkograma po litri.

Očekuju se, kako najavljuju, rezultati i pančevačkog i beogradskog Zavoda za javno zdravlje, koji treba da stignu oko podne, nakon čega će Gradski štab za vanredne situacije doneti odluku o tome da li voda iz mreže može ponovo da se koristi i za piće i za kuvanje.

"Do daljeg građani treba da koriste ili vodu iz cisterni, koje ostaju na svojim mestima, ili flaširanu vodu", istaknuto je u saopštenju.

Radanov je, kako stoji u saopštenju, najavio da će ubuduće, uz pančevački Vodovod, analize ispravnosti vode iz gradske mreže raditi i Institut "Batut" ili neka druga takva kuća, kao i da će biti ispitano kako je došlo do različitih rezultata i u uzorcima od petka, kada su ispitivanja pančevačkog Zavoda za javno zdravlje pokazala da trihalometana ima u nedozvoljenim količinama, dok su analize beogradskog Zavoda govorile suprotno.

Gradonačelnik, istaknuto je, obaveštava građane da će podneti i krivičnu prijavu ukoliko se utvrdi da je neko s namerom želeo da dovede grad i građane Pančeva u ovakvu situaciju.

"Takođe, gradonačelnik ovom prilikom najoštrije i sa gnušanjem odbacuje neistinite navode i ozbiljne optužne u pojedinim medijima Lige socijaldemokrata Vojvodine da je za građane Pančeva koristio pogrdna imena i da ozbiljno razmatra podnošenje krivične prijave za iznošenje neistina", stoji u saopštenju.

Do sednice i odluke Gradskog štaba za vanredne situacije u 12 časova, i dalje je na snazi zabrana korišćenja vode za piće i kuvanja i u Pančevu funkcioniše snabdevanje iz cisterni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije