Boljevac: Struju prave od otpada

LJ. TRIFUNOVIĆ

25. 05. 2015. u 08:33

U Boljevcu počela izgradnja termoelektrane koja će koristiti biomasu kao gorivo. Deo zagrejane vode bi mogao da se sprovede u centralni sistem grejanja

Бољевац: Струју праве од отпада

Prave pelet od čijih otpadaka može i da se greje

Firma "Bioenerdži point" u vlasništvu srpskog biznismena Zorana Drakulića, u svom pogonu za proizvodnju peleta iz biomase u Boljevcu, započela je izgradnju termoelektrane, koja će kao "gorivo" koristiti otpad iz procesa proizvodnje.

- "Bioenerdži point" je, kako sam ja obavešten od menadžmenta te firme, sklopila ugovor o izgradnji male termoelektrane na biomasu u sklopu svoje fabrike, gde ionako imaju biootpad - kaže dr Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac. - Oni to, pre svega, rade da bi proizveli električnu energiju za svoje potrebe jer su veliki potrošači struje.

Međutim, ističe Marjanović, kako nagoveštavaju u Drakulićevoj firmi, kroz taj proces proizvodnje električne energije dobiće i toplu vodu kao nusprodukt, tako da se ozbiljno razmišlja i već se pravi koncept toplovoda kojim bi se snabdevao čitav Boljevac.

- Celokupan projekat izgradnje te mini-termoelektrane bi trebalo da bude završen u narednih 18 meseci - precizira Marjanović. - Pre "Bioenerdži pointa" bili su vođeni pregovori sa italijanskom firmom "Tersa" o izgradnji termoelektrane na biomasu. Oni su kupili zemljište, dobili lokacijsku dozvolu. Kada je trebalo da dobiju građevinsku, da bi tom dozvolom definisali sve gabarite svog projekta, tražili su od opštine Boljevac da im bude garant za sirovinu koja im bude bila potrebna, kako bi kroz tu garanciju oni dobili kredit.

Po Marjanovićevim rečima, opština Boljevac nije mogla da bude garant, jer ne raspolaže šumama kojima gazduje javno preduzeće "Srbijašume" i privatna lica. Ali to njima nije bilo dovoljno pa su obustavili dalje radove.

MERE SNAGU VETRA

- MNOGO smo pričali i o prvom vetroparku u Srbiji, koji je trebalo da bude izgrađen u okolini Boljevca - dodaje Marjanović. - Ono što je evidentno je da su potencijalni investitori kupili do sada oko 100 hektara zemlje u okolini grada gde su postavili uređaje za merenje snage vetra. Međutim, da li će do realizacije tog posla i doći - ostaje da se vidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Стефан

25.05.2015. 12:29

Е ово је добро,у Швајцарској има скоро сваки град овакву Електрану.Боље него трпати смеће под земљу,под том земљом теће и вода коју пијемо.У градовима направити кесе за смеће које се плачају и увести строге казне за оне који бацају смеће и уопште одпад поред пута итд.Људи морају да схвате да прљавом околином њихова деца у будућности ће да болују од разлићитих болести,патриоте не прљају отаџбину!