Kruševljane će od jeseni da greje drveni čips

S. Babović

20. 05. 2015. u 08:45

Gradnja kruševačke elektrane na biomasu trebalo bi da počne sredinom oktobra. Otvoriće se 50 novih radnih mesta

Крушевљане ће од јесени да греје дрвени чипс

Nedavni pregovori oko nove energane

KRUŠEVAC - Predstavnici Kompanije "Bilding enerdži" počeli su pregovore sa lokalnom samoupravom i JKP "Gradska toplana" kako bi se izgradila elektrana na biomasu u Kruševcu. Vrednost investicije u Industrijskoj zoni grada iznosiće 26 miliona evra.

Elektrana će raditi na drveni "čips" i isporučivaće 20 megavata toplotne energije na sat i 4,8 megavata električne energije u istom periodu.

- Početak radova planira se za sredinu oktobra 2015. - saopšteno je iz Gradske uprave. - S obzirom na to da je reč o povećanju kapaciteta bioenergane, za pribavljanje lokacijske i građevinske dozvole, nadležnost je prešla na Ministarstvo građevine, urbanizma i saobraćaja.

Grad Kruševac ima obavezu da prikupi potrebne saglasnosti, a JP Direkcija za urbanizam i izgradnju izradiće urbanistički projekat, koji po proceduri ide na odobravanje u resorno ministarstvo i predstavlja referentni dokument za izdavanje dozvola.

- Ovaj objekat uposlio bi za početak pedesetak radnika, a veliki broj ljudi bi našao svoj interes i zaradu u pribavljanju i nabavci bio-mase - ističe Paolo Rosi, glavni menadžer "Bilding Enerdži" za Istočnu Evropu.


POTREBE

JKP "Gradska toplana" pruža usluge za više od 8.000 korisnika, a centralno grejanje ima i većina ustanova i institucija. Za uredno snabdevanje toplotnom energijom potrebno je oko 36.000 tona uglja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)