Knić: Naša škola je naša briga

M. Luković

19. 04. 2015. u 07:10

Meštani gružanskog sela Pajsijević sami obnavljaju seosku zgradu za učenike. Za renoviranje obezbedili oko pola miliona dinara, sami izvode radove

Кнић: Наша школа је наша брига

Dragan Vujović ispred škole

SLOGA je preporodila poprilično dotrajale učionice i zgradu isturenog odeljenja seoske škole “Rada Šubakić” u planinskom selu Pajsijević u okolini Knića. Vredni gorštaci, meštani ovog sela na obroncima Kotlenika, odlučili su nedavno da urede školu - o svom trošku.

Akciju je pokrenuo Dragan Vujović, član Saveta mesne zajednice, a odmah su mu se priključile mahom mlađe komšije. Kada su krenuli u svojevrsni referendum u selu, svih oko stotinu domaćinstava bez pogovora je podržalo nameru da se uredi škola i prostor gde se obrazuju i borave njihova deca.

- Bolje da uredimo zgradu škole koja tu postoji decenijama, nego da se obruši plafon ili skroz propadne pa da nam deca idu u Gružu, Knić ili ko zna gde - obrazlaže svoju ideju inicijator Dragan Vujović.

TRINAESTORO ĐAKA ŠKOLA u Pajsijeviću trenutno ima trinaestoro đaka od prvog do četvrtog razreda. Od sledeće godine u prvi razred kreće još troje prvaka.
- Želja nam je da škola bude puna kao nekad. Za taj deo su “zaduženi” mladi, koji žele da ostanu u selu. Posebno ističu primer Krstivoja Beloice, koji ima petoro dece.

Davao je koliko je ko mogao. Odmah su prikupili oko dve stotine hiljada dinara za prvi deo planiranih poslova, sređivanje učionice, podova, hodnika. Tu im je pripomogla i opština Knić uplatom manjeg iznosa, ali meštani Pajsijevića nisu stali. Prikupili su još novca, ukupno oko pola miliona dinara, i odmah posle Vaskrsa kreću da kompletiraju i potpuno obnove i ostalo - još jednu dotrajalu učionicu, prostor gde su smešteni muzejski eksponati.

- Truo pod, propao plafon, neuslovni poljski toaleti, sve je to sada prošlost. Naša deca već sada imaju iste, možda i bolje uslove od mnogih gradskih škola - ponosno pričaju meštani ovog sela.

- Tražimo samo odobrenje nadležnih da renoviramo školu. Novac, majstori i ostalo je naša briga - rekli su joj.

Dogovor je sklopljen očas posla. Muškarci koji se razumeju u majstorluk rade majstorske radove, drugi pripomažu, a žene su brinule o hrani i osveženju za umorne radnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)