RUMA - Kinesko-danska kompanija za proizvodnju memorijske pene "Everrest production", počeće proizvodnju krajem juna, za kada je i najavljeno svečano otvaranje novoizgrađenog pogona u radnoj zoni "Rumska petlja", potvrdio je za naš list Aleksandar Podravac, direktor firme "Everrest production". Cela proizvodnja namenjena je za izvoz, a na godišnjem nivou ona će iznositi oko 150 miliona evra.

Fabrika koja se gradi na površini od 8,8 hektara, prema planu investitora, biće gotova mesec dana pre roka. U njoj bi trebalo, do kraja ove godine, nova radna mesta da nađe oko 300 radnika.

- Narednog meseca donosimo mašine u halu i krećemo sa proizvodnjom. Počećemo sa prvom smenom, gde će biti zaposleno 157 radnika, a onda polako uvešćemo i drugu smenu, i zaokružiti na 300 radnika. Vremenom kako se proizvodnja bude povećavala, tako će i broj radnika - kaže Podravac.

ULAGANjE PREMA biznis planu investitor će uložiti oko 15 miliona evra u izgradnju proizvodne hale, koja je na površini od 30.000 kvadratnih metara, i 100.000 evra u opremu.

Prvobitnih 5,6 hektara investitor je dobio bez naknade, na osnovu elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta i planom zapošljavanja 225 radnika. Veoma brzo "Everrest production", uvideo je da im ta površina neće biti dovoljna, pa su kupili dodatnih 3,2 hektara zemljišta.

U ovoj grinfild investiciji, proizvodi će se memorijska pena za jastuke i dušeke, koja je ekološki bezbedna, a fabrika će se snabdevati domaćim sirovinama.

"Everrest production" ima najrazvijeniji pogon u Kini, koji se prostire na površini od 400.000 kvadratnih metara, a prema najavama Podravca, deo proizvodnje za evropsko i severnoafričko tržište bilo bi premešteno u Rumu.