Sa vehabijama otišao bez reči, a sada moli Srbiju za spas iz Jemena

M. NIĆIFOROVIĆ

09. 04. 2015. u 22:03

Reporter "Novosti" u Veljem Polju kod Tutina sa roditeljima Muhedina Gegića (40), zatočenika u Jemenu. Muhedin uputio apel da ga srpske vlasti izvuku. Roditelji i bivša žena žive u Nemačkoj

Са вехабијама отишао без речи, а сада моли Србију за спас из Јемена

Roditelji Muhedina Gegića

JOŠ jedan državljanin Srbije, Muhedin Gegić (40), poreklom iz Veljeg Polja kod Tutina, uputio je apel Vladi Srbije, Ministarstvu inostranih poslova i ambasadama u okruženju da ga izvuku iz ratom zahvaćenog Jemena, gde sa suprugom, državljankom Jemena, i četvoro dece živi od 2006. godine.

U apelu Muhedin navodi da živi u gradu Taizu, da mu je uništena sva imovena, ukradena dvoja kola i 15.000 evra i da mu je zbog rata i stalnog bombardovanja ugrožen život, kao i život članova njegove porodice. U kontaktu je sa nekoliko ambasada Srbije i nada se da će ga Srbija evakuisati.

Tragom Muhedinovog apela, danas smo stupili u kontakt sa njegovim roditeljima: ocem Jusufom i majkom Rahimom, koji žive u Nemačkoj, a trenutno su na godišnjem odmoru u Veljem Polju kod Tutina, gde imaju veliku kuću. U subotu se vraćaju u Nirnberg gde Jusuf živi i radi skoro pet decenija. Sa Muhedinovim roditeljima u Veljem Polju zatekli smo i njegovu bivšu suprugu i najmlađeg od trojice sinova koje je sa Hedijom dobio dok je bio u Srbiji i Nemačkoj. Iznenadili su se kada su čuli da dolazimo zbog Muhedina. Nisu ga videli 12 godina, a ni čuli godinama.

- On je naša rana i naš veliki bol, znali smo da je u Jemenu i ništa više. Bio je sa nama u Nemačkoj, divan roditelj i dobar suprug, sve dok nije sreo neke Arape, valjda neke vehabije. Oni su ga oteli iz naših života. Od tada, kao da ga nemamo - priča otac Jusuf.

- Sin mi je jedinac, imam još tri ćerke. Naravno da ga volim i da brinem. Šta sam sve činio da ga skrenem sa tog puta - nije vredelo. Odveli su ga, jednostavo oteli. Voleo bih da se nekako izvuče na sigurno, a za ostatak njegove porodice ne znam, niti hoću da znam, ne interesuju me... Ja imam ovde snaju i unuke, njegovu divnu suprugu Hediju i tri unuka. Najstariji ima 23, najmlađi 12 godina. Mi smo ih školovali, predivni momci. Oni su nam nada i uteha - priča Jusuf.

Muhedinova majka Rahima, takođe ne haje za novu snaju i unuke, uz opasku: "Ko zna da li su uopšte njegovi", ipak moli za spas sina.

- Neka bude na sigurnom, pa nek ide gde hoće. Ni do sada nas nije pitao kuda ide i šta radi, mislili smo da će nam biti ponos, a on ode, ne znamo kuda ni zbog čega - priča Rahima.

NAJMLAĐEG SINA NIJE NI VIDEO

Supruga Hedija priča da je bila trudna sa trećim sinom kad ih je Muhedin napustio.

- Bio je divan muž i odličan otac, odjednom je, kao da ga je neko drogirao, iščezao iz naših života. Mislim da ga je dohvatila neka ekstremna islamska sekta i odvela najpre u Bosnu, a potom ko zna gde. Pakao smo zbog njega preživeli, eto, od vas čujem da je u Jemenu i da ima decu. Najmlađeg sina nije ni video kada je otišao pre 12 godina. Zvanično smo razvedeni, a ja sam ostala da živim sa njegovim roditeljima, divnim ljudima. Zajedno smo u Nemačkoj, zajedno podižemo sinove. Dvojica su već svoji ljudi, nije im lako. Želim mu da se izvuče na sigurno, ostalo me ne interesuje - poručuje Hedija Gegić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

Fantomas

09.04.2015. 23:14

@naranca - Da mu Srbija pomogne, jel da, a posle će da pljuje i blati istu tu Srbiju koja ga spašava kao i njegovi istomišljenici Zukorlić i ostali. A kad dođe đavo po svoje onda cvile na sav glas, pomagaj Srbijo. Šta je tražio kog vraga tamo, zašto je napustio porodicu iz Nemačke i otišao sa džihadistima u rat?

Milica

10.04.2015. 00:03

@naranca - Ocemo,evo trcimo,nemamo pametnija posla nego da se bavimo tamo nekom budalom sto je otisla u dzihad. Sam je otisao,sad nek se sam vadi. Niko ga nije tukao po usima.

Zaboravljeno koferče

10.04.2015. 08:38

@naranca - Pa nije Srbiju ni pitao kad je tamo odlazio, što nas se sad seti? Koliko shvatam čovek živeo u Nemačkoj, BiH, pa kakve mi sad imamo veze sa njim? Nek malo zamoli Nemce da mu pomognu. Pa oni bi ga odmah strpali i bajbok da ga se dočepaju, onako preventivno. Što sad neko treba da stavlja glavu u torbu za njega? On bi odmah po dolasku otišao ili u BiH ili u Nemačku.

Aleksandar

09.04.2015. 22:49

isto je i nemacki drzavljanin..pa nek moli malo njih ali jod svabe kuknjava ne pomaze

naranca

10.04.2015. 22:44

@Aleksandar - @alexandar E ako cemo da se ugledamo na Svabe za dobrotu onda je.......

Srba

09.04.2015. 22:53

Ovo je pouka mladim muslimanima u Srbiji koje vrbuju kao topovsko meso. Zapamtite, ovakve i ovolike slobode imate samo u Srbiji koju vas toliko uče da je mrzite !

Хмм

09.04.2015. 22:53

Занимљиво је колико те вехабије имају образа. Сутра би у гулаш скували Србина, а данас нас моле за помоћ. Нека га Алах извуче.

Branko BG

09.04.2015. 23:02

I kad se vrati šta? Sigurno će da vaspitava svoju decu da žive u miru, slozi sa komšijama, itd. Ili će da proklonje sve srpsko i pravoslavno posle mesec dana. Ako mu država pomogne, nek' ga pošalju u EU, pa nek' oni razmišljaju šta će sa njim. Ne verujem da je on sposoban za normalan život posle svega. Daj Bože da grešim.

NS

09.04.2015. 23:16

Setite se Srbije kad vam zagusti i kad su vam život u pitanju a u miru Srbiju nazivate genocidnom državom. Sram da vas bude! Sad svi kukate pomozi Srbijo. Licemeri jedni

Ranka

09.04.2015. 23:22

Koliko ja vidim iz ovog teksta, on je "kriv" jedino zato što je napustio bivšu ženu i otišao bez pozdrava. Nije se pridružio ISILU ni nekoj terorističkoj organizaciji. Živeo je u Jemenu mirno dok kod njih nije počeo rat.Prema tome ne vidim razlog da se ovom čoveku ne pomogne, naravno ako se može.

Zaboravljeno koferče

10.04.2015. 08:33

@Ranka - A odakle znate da se nije pridružio ISIL-u? Jel ste u kontaktu? Pa Jemen nije poznat po gajenju jabuka nego po ekstremistima. Što neko da rizikuje život zbog nekog ko je svesno otišao tamo. To, da li ostavio ženu je lična stvar i to nek oni rešavaju.

goran

10.04.2015. 10:11

@Ranka - zakonski se cini da nije kriv ali, kud ces vecu krivicu od napustanja zene, dece, roditelja... a realno i drzave (srbije) sto se tice spašavanja, ne bih nista rekao.

Aleksandar

09.04.2015. 23:29

Ako je drzavljanin Srbije treba mu pomoci. A posle toga, ako se ustanovi da je ucinio neko krivicno delo, neka mu se sudi po zakonu. Ako je drzavljanin Nemacke, onda Srbija nemanista sa njim. Zaista je zalosno da u 21. veku neki ljudi toliko budu izmanipulisani zbog vere.

Mex

10.04.2015. 01:13

@Aleksandar - NEEE , ne trositi vreme i pare na takve ! Koliko ce on kostati pravosudje sto ce mu se suditi ? Ne pustitiga u Srbiju , pravac njemacka otud je i otiso .

samo onako

09.04.2015. 23:34

srbija treba da ulozi sva diplomatska prava i da izbavi tog zalutalog coveka iz pakla i da pokaze svetu srpsko humano lice a i srpski je prastati

Zaboravljeno koferče

10.04.2015. 08:29

@samo onako - Kakva crna diplomatska sredstva? Pa tamo ratuju, mi i nemamo tamo ambasadu. Jel slučajno treba neko da rizikuje život za nekog ko je svesno otišao u Jemen? Pa nije ni pitao diplomatsku službu Srbije kad je odlučio da ode u tu zemlju. I ptica na grani zna da Jemen nije poznat kao oaza mira i stabilnosti nego kao leglo raznih islamista. I sad neko treba da stavlja glavu u torbu zbog njega? Nažalost, svaka škola se plaća. Nek se snalazi isto kao što se snašao da ode tamo.

Tamara

09.04.2015. 23:48

A možda se jednostavno zaljubio u drugu ženu i otišao s njom, ne mora biti da je baš svako vehabija. Za "omađijanost" može biti više razloga. Naravno da treba spasiti i njega i porodicu ma šta ova porodica rekla.

Zaboravljeno koferče

10.04.2015. 08:24

@Tamara - Da, sigurno se u Nemačkoj negde 2003 zaljubio u jemenku. Ali je posle Nemačke otišao prvo da živi u Bosnu, pa onda skoknuo do Jemena 2006 da se oženi i ostvari u ljubavi... A Jemen, mirna, pitoma zemlja, nažalost poznata po al kaidi, progonu drugih religija, građanskom ratu i sličnim stvarima prava oaza za cvetanje ljubavi... Ma daj....

Милојко

10.04.2015. 09:10

@Tamara - Будућу жену је упознао у Јемену тако да се овде ради о љубави према Алаху а не девојци. Како год било, он има седморо деце, па нек православни Срби виде колико је сати.

Tamara

10.04.2015. 12:39

@Tamara - Gdje god da se zaljubio i oženio za Jemenku, činjenica je da je ovu ženu lako napustio, a za drugu, za sebe i njihovu zajedničku djecu traži pomoć. Kakve god da greške napravio u životu, nekako mislim da nije član Al Kaide jer Al Kaidi tamo dobro ide i članovi je ne napuštaju lako. Sad je tek njihovo pravo vrijeme. Porodica je ljuta na njega, ali ružno je što želi samo njega vidjeti živog i spašenog,a njegovu djecu ne. On traži pomoć za sve njih, ne samo za sebe.

naranca

11.04.2015. 18:33

@Zoran - @zoran Nesec verovati ,kao sto ja nisam verovao, ali to je Turska rec!Isto se pise I izgovara I isto znaci:)

igo

10.04.2015. 00:16

ako je vehabija, zar ne bi trebao da je u matici- saudiskoj arabiji. kad ga mater nece, ocu ne treba, sta ce meni? da me detonira.

dechkotzar@

10.04.2015. 00:44

Hrabri vehabija moli da mu Srbija pomogne i izbavi ga iz Jemena. Još samo da se jave oni što su otišli u Siriju da ratuju, da i njima pomognemo. Za ovakve i njima slične treba uvesti zakon o oduzimanju državljanstva, pošto su oni sve samo ne državljani Srbije

NIko

10.04.2015. 01:04

Covek ima 40 godina i 7 dece..... Mi hriscani, mi smo proslost. Niti smo vernici neki, pogtovo u tom zapadnom svetu, niti decu pravimo, svet pripada muslimanima, cije su ovce toga je i planina.

vuk

10.04.2015. 03:32

Trebalo bi penzionerima jos smanjiti penzije a njega dovesti sazenom i cetvoro dece i obezbediti mu posao i stan

Mika

10.04.2015. 04:09

Neka se lepo on i njegovi obrate NEMACKOJ za pomoc. Od Srbije ovaj (i njemu slicni) vise nema sta da trazi.

dax

10.04.2015. 05:02

Po ocima mu se vidi koliko nas voli..!!! Otisao tamo i sada kada je zagustilo...spasavaj Srbijo....Ma "caoooooo"..ostaj tamo gde si i bio do sada i uzivao..!!!

misa tumbas

10.04.2015. 06:52

Nek se obrati Ambasadi Novog Pazara i njihovom konzulu Zukorlicu koji verujem ima iskustva u ovakvim regrutovanjima...

pera

10.04.2015. 06:58

Sam je izabrao taj put i neka snosi posledice. Zasto bi drzava pare od mog poreza koji placam trosila na njega. O mogucim posledicama njegovog dolaska u Srbiju mozemo samo nagadjati.

Mkg

10.04.2015. 06:59

ma dovedite i njega i novu porodicu, dajte mu posao i socijalnu pomoć, na sve ima pravo, a mi kako se snađemo

Miik69

10.04.2015. 07:43

Kad ga ovi nasi budu spasavali hoce li ga spasiti sve sa pojasevima sa eksplozivom, mozda ce mu trebati ovdje u srpskim zemljama. Zasto ga spasavati, sam pao sam se ubio. Popeo se odza na minaret i kuise (arlauce), naisao Dalmatinac pa ce odzi, "caje ca pizdis, ca si se pea kad neznas sici"!

naranca

11.04.2015. 18:39

@Miik69 - @miik69 Pa Dalmatinci (Hrvati) I Muslimani su ratovali 92 protiv Srba u Bosni.

djordje petrovic

10.04.2015. 08:35

Jak si mi ti vehabija. Umesto sto kukas da se vratis u Srbiju, idi bolje nadji neke devojcice pa ih zeni, ili opasaj ekspoloziv pa usetaj na prvu pijacu u komsiluku pa ga detoniraj. Nesto vredno spomena i postovanja medj takvima kojima si se dragovoljno pridruzio... fuj.

Miloš1976

10.04.2015. 08:54

Ove žene ovde ili su plitke ili ne znam šta..One vide ljubav i Holivud a ne teroristu koji će da pljune na Srbiju čim se spasi.Neka ga spašava Alah...

naranca

10.04.2015. 19:22

@Miloš1976 - @milos1976 E vidis taj Alah je rekao'' Ako spasis jednog coveka spasio si ceo Svet''.Ne zvuci zlikovacki zar ne?

Zoran1

11.04.2015. 17:47

@Miloš1976 - @naranca, Taj Allah (Hubal) je takodje rekao da se Islam mora siriti sabljom a Muslimani to i rade i to bas na zlikovacki nacin. :(

naranca

11.04.2015. 18:30

@Miloš1976 - @zoran1 Koliko ja znam( a ne znam bas mnogo),Muhamed je govorio o nepravdi.Da se nepravda mora trpeti,onda menjati mirnim putem a na kraju I sabljom.Mada bi nase Sadzaklije trebalo da znaju vise od nas.I trebalo bi da se jave sa svojim tumacenjima Kurana:)

Zoran1

12.04.2015. 05:03

@Miloš1976 - Nije potrbno nicije tumacnje Kuran je knjiga pisana na jednostavan nacin da bi generalna populacija koja je bila mahom neskolovana moga da je shvati. Ako zelis i tumacenja i to je dostupno svakome, postoji grupa knjiga u Islamu koja se zove Hadisi i tu imas dodatke koje su pisali najpostovaniji Muslimani iz davnih vremna. Ako bi poceo citirati neke grublje stvari verovatno nebi objavili moj komntar. Dovoljno je samo pogledati sta rade u ime Allaha sa punom podrskom islamsih vodja.

mirjana

10.04.2015. 09:50

Odakle je on otishao u Jemen???Iz Nemacke???Zaljubio se????Ne zanosite se vi "branitelji"!!!

realista

10.04.2015. 10:33

A i nas srbe je uhvatio neki virus mrznje pa sve sto se desi po nama neprijateljima nas raduje, to sto je covek muslimanske vere i sto duze vreme zivi van srbije ne govori da je neprijatelj iste pa zar nema pravo da ostavi familiju i ode gde zeli a da jos uvek ostane gradjanin srbije, ukiliko nije napravio nesto sto se krsi sa zakonom protiv te kako on jos uvek smatra njegove zemlje zasto da ne potrazi pomoc? zar je jedan srbin otiso u beli svet i napravio ludilo pa se opet vraca srbiji.

djeno

10.04.2015. 10:54

@realista - ti realisto gledas krivo realnost onda naka ga Nemacka izvuce ako je otisao iz Nemacke, sa Srbijom je on zavrsio

Skakavac

10.04.2015. 10:35

Lep turcin ...i sta zbrinuo je svoje otisao da ratuje i.... udario od ledinu...sad bi da se Vraca....nikad bre,,

dalibor

10.04.2015. 12:00

Ne znam zasto nije pozvao Zukurlica da mu pomogne,isti stalno pljuje po svojoj domovini Srbiji. Kad je takva, kakva je ,a nasa je,a vi mislite a ste pametniji i da mozete naci zamenu za svoju domovinu,ne vidim sto Srbiju zovete u pomoc.lii sto bi se reklo. Ne mokri u izvor sa kog vodu pijes!!!

naranca

10.04.2015. 12:18

Ne radi se ovde ko koga ''voli''.Nego se radi sta je po zakonu za naseg drzavljanina.I oni na SLO granici su bili pravoslavci koji nas vole ali nisu dobili nikakavu pomoc od Srpske ambasade kao Srpski drzavljani!!!A I brate Hriscanski je pomoci coveku u nevolji. Brat je mio koje vjere bio.Samo nek je Srbin.

naranca

10.04.2015. 15:41

Ne kazem da treba da uzmemo jos jedan MMF kredit da ga izvadimo ili da prekinemo ''BGD na vodi'' nego da se ambasador ili konzul il neko vec proseta do coveka ,da se raspita,da ga nadje, da iskaze zabrinutost.....Da zamoli tamosnje vlasti....

Zaboravljeno koferče

10.04.2015. 17:38

@naranca - A koji ambasador? Pa ko još ima tamo ambasadora. Jel bi se ti šećkao dok oko tebe pucaju, kolju? Pa da može da se tako "šeta" on bi sam odšetao odatle.

naranca

10.04.2015. 18:42

@naranca - @zk Neki predstavnik necega ima sigurno.Mozda Saudijske Arabije ili Turske...Neki telefon.

realista

10.04.2015. 21:35

Djeno Djeno da ne gledas ti krivo taj slucaj, kakve veze ima sa njegovim odlaskom iz nje ako on nije gradjanin nemacke, to sto je on ziveo u nemacku neko vreme ne znaci da je on postao nemac. Jedno mora da nam bude jasno nikada do sada narod nije bio toliko pametan a toliko ima mogucnosti da se pogresi sto se svakodnevno desava posebno mladim ljudima.Demokratija je toliko opila narod da se vise nezna sta je normalno, kao da srbi ne nabijaju noz u ledja srbima dali je to normalno,kako se to zove

gargamel

10.04.2015. 22:16

" Srpski drzavljanin", pa zar Seselj nije. 12 godina su ga ignorisali, sada foliraju neku principjelnost, takio isto sa ovim sandjaklijama

naranca

11.04.2015. 18:22

@gargamel - @gargamel Omiljeni Milosevicev politicar ne moli za pomoc.Naprotiv.

alimpije petronijevic

11.04.2015. 21:51

sto su vam srca tako crna, pobogu ljudi? koliko samo negativne energije i negativnih misli medju komentarima. coveku treba pomoci. nit znate ko je, nit kakav je, niti je to bitno. postoji zakon kog se treba pridrzavati i postoji ljubav koju treba negovati.

Zoran1

13.04.2015. 18:28

Poturceni Srbi zele da se pokazu kao veci Muslimani od Muhameda pa neka ga sada Muhamed spasava.