NA ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Smederevu, gradonačelnica tog grada Jasna Avramović oglašena je krivom za primanje mita dok je bila načelnica Infektivnog odeljenja bolnice "Sveti Luka" i osuđena je na kaznu od godinu dana i tri meseca zatvora.

Sudsko veće kojim predsedava sudija Dragoslav Milanović je u novoj presudi naveo da je Avramovićeva uzimala novac od pacijenata omogućavajući im tako pravo na invalidsku penziju, čime je počinila krivično delo primanja mita u produženom trajanju.

Tužilaštvo i sud su ostali pri dokazima navedenim i prilikom prethodne presude, kada je u junu 2014. godine gradonačelnica prvostepeno osuđena na istu kaznu. U kratkom obrazloženju, sudija Milanović je rekao da je sud postupio u svemu prema nalozima Apelacionog suda u Beogradu, koji je prvostepenu presudu poništio i vratio smederevskom sudu na ponovni postupak.

Sud je dokazao, na osnovu izjava svedoka, tokove novca između pacijenata i Jasne Avramović i ostaje pri stanovištu da je okrivljena u vreme primanja mita bila službeno lice, jer se nalazila na funkciji načelnice Infektivnog odeljenja.

Gradonačelnica je posle izricanja presude izjavila da će se žaliti.

- Viši sud nije poštovao odluku Apelacionog suda. Nije mogao da se izdigne iznad politike. Ovo je i dalje politička odluka. Sramotna odluka za Viši sud u Smederevu i sramotna odluka za pravosuđe. Jedina dobra stvar je što se više nećemo vraćati ovom sudu. Apelacija će reći završnu reč, naravno, mi ćemo se žaliti na presudu - rekla je Jasna Avramović.

Sud je odredio da okrivljena gradonačelnica plati 144.000 dinara protivpravno stečenu imovinsku korist, kao i troškove suđenja.


MESEC DANA PROVELA U PRITVORU

Jasna Avramović uhapšena je 2005, kada se nalazila na funkciji predsednice opštine. U pritvoru je provela mesec dana. Posle referenduma, smenjena je sa funkcije, a potom se na lokalnim izborima kandidovala ispred grupe građana Pokret za Smederevo. Pre dve godine PzS i gradonačelnica su pristupili Srpskoj naprednoj stranci.