Masoni u Vojvodini: Dva veka bratskih loža

Đ. Vukmirović

08. 03. 2015. u 11:00

Novosađanin Josip Šosberger priredio jedinstvenu knjigu o bogatoj istoriji masonerije na tlu Vojvodine

Масони у Војводини: Два века братских ложа

Josip Šosberger

Masoni uglednici svih nacija. Počeci na Petrovaradinskoj tvrđavi


MI masoni nismo nikakvo tajno društvo, ali jesmo društvo sa tajnom. U svakoj zemlji u kojoj delujemo registrovani smo, u skladu sa njenim zakonima. Kad je o tajnama reč, one postoje, pa ja, recimo, mogu da vam govorim sve o sebi, ali ne i o svojoj braći iz lože “Mitropolit Stratimirović” kojoj pripadam.

Ovo, za “Novosti”, kaže Josip Šosberger, diplomirani ekonomista iz Novog Sada i četvrti slobodni zidar u ukupno 11 kolena ugledne jevrejske porodice koja je, na razmeđu 17. i 18. veka u Novi Sad došla iz Šašnica ili, na nemačkom, Šlosberga, u severnoj Slovačkoj.

- Pre mene, masoni su bili i rođeni stric mog oca Eugen, kao i moji stariji preci Aleksandar i Geršon Šosberger - otkriva on. - Lo­ža kojoj pripadam i na čijem čelu sam jedno vreme bio, veoma je cenjena, ne samo u našim, već i u evropskim okvirima i jedna je od deset koje, pod zaštitom Regularne velike lože Srbije, deluju u Vojvodini.

Šosberger je i autor knjige “Masoni u Vojvodini 1785-1940”, na čijih više od 800 strana je stalo mnoštvo potpuno nepoznatih dokumenata, kao i više stotine imena slobodnih zidara, za čiju odanost Velikom arhitekti je do sada malo ko znao.

- Prvu ložu “Probitas” je 1785. na Petrovaradinskoj tvrđavi, na kojoj je služio kao carski oficir, osnovao grof Andrija Hadik (1710-1790). Grofovsko imanja bio mu je Futog, gde je podigao i katoličku crkvu u kojoj i danas počiva - kaže Šosberger.

Hadika je, posle smrti, zamenio jevrejski veletrogovac Simon Hiršl (1764-1856) koji je, od 1804. godine, hranom snabdevao Karađorđeve ustanike. U tome je velikog, mada ne i javnog udela imao i njegov blizak prijatelj, tadašnji karlovački mitropolit Stefan Stratimirović (1757-1836), takođe slobodni zidar. Razlika u konfesiji ih nije sprečavala da na podršci srpskoj revolucije rade zajedno, naprotiv.

- Verska pripadnost za nas nema značaja. Štaviše, religija i politika su za masone zabranjene teme, a pitanja vezana za njih najveći greh. Naši temeljni postulati su poštenje, tolerantnost, mudrost i humanost - objašnjava Šosberger.

Hadik, Hiršl i Stratimirović su, dakle, bili preteče masonerije na severu današnje Srbije, a od potonjih slobodnih zidara svakako treba pomenuti episkopa budimskog i bačkog Platona Atanackovića (1787-1867), jednog od najznačajnijih uglednika SPC svog doba. Uz to, on je bio i veliki dobrotvor koji je u Somboru za školovanje siromašnih đaka tamošnje učiteljske škole, inače prve u Srba uopšte, osnovao Fond “Platoneum”.

S druge strane, Josipov predak Aleksandar Šosberger (1873-1944) bio je prvi ginekolog specijalista u Novom Sadu u kojem je, u aprilu 1910. obavio i prvi carski rez. Uz to, osnovao je i pokrajinsku bolnicu, prvu bolnicu paviljonskog tipa u južnom delu tadašnje Austrougarske.

Na spisku masona koji prvi put obelodanjuje upravo Šosbergerova knjiga je i dr Ignjat Pavlas (1885-1942), poreklom Slovak, a opredeljenjem veliki srpski rodoljub, uz ostalo i predsednik Srpskog narodnog odbora koji je u novembru 1918. pripremio ulazak oslobodilačke vojske Kraljevine Srbije u Novi Sad. To je, glavom, platio u krvavoj mađarskoj raciji 1942.

Mason je bio i Daka Popović (1886-1967), koji je 1924. projektovao i izgradio novosadski stadion “Karađorđe”.


VASU STAJIĆA NISU HTELI

ZNAČAJNI srpski nacionalni radnik, svojevremeno predsednik Matice srpske Vasa Stajić (1878-1947), kao profesor Učiteljske škole u Somboru, prijem u tamošnju ložu “Jovendo” zatražio je 19. februara 1910. Od šesnaestorice braće, otkriva Šosberger, crne kugle u kutiju za glasanje su, međutim, ubacila samo trojica, pa mu se želja da postane slobodni zidar nije ostvarila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

dzoniba-tajna je u tajni

08.03.2015. 13:40

Javno je samo ono sto ste sagradili i napravili...A tajno ono sto ste rusli i unizavali....

Nikola

17.03.2015. 12:21

Malo vise znaja na ovu temu ne bi izazivalo negativne reakcije, samim tim sto su kroz istoriju gledano, vidjeniji ljudi u Srbiji bili i clanovi masonerije.

Ipsilon

31.08.2015. 17:32

Jel ima ikakvih dokaza da je Stratimirović bio mason, osim što to masoni tvrde. Koliko mi je poznato masoni su organizacija koja jako često laže, stoga im se teško nešto može verovati.Masonerija služi ocu laži, zato često i laže. Masonerija laže ne samo ljudima koji nisu masoni, nego i samim masonima nižih stepena, o tome detaljno piše Pajk najuticajniji mason 33. stepena škotskog obreda. Pajk je bio satanista, rasista.