UKOLIKO na prvom narednom zasedanju potvrde i odbornici Skupštine grada, novoizgrađena saobraćajnica između Futoškog puta i Bulevara Evrope, kolokvijalno "somborski bulevar", ubuduće će nositi naziv Bulevar patrijarha Pavla.

Taj predlog je juče jednoglasno usvojila gradska Komisija za nazive delova naseljenih mesta. Pridev "somborski" se odomaćio zahvaljujući činjenici da novi bulevar jednim delom ide trasom Somborske ulice.

- U tom delu će naziv Somborska ulica biti i zadržan, a novi naziv dobiće samo deo od Futoškog puta do Bulevara Evrope - objašnjava predsednica komisije Branka Bežanov. - Saobraćajnica, čija gradnja je počela 2007, svakako je morala da dobije i zvaničan naziv, a niko od nas nije imao dilemu da li treba da bude nazvana po patrijarhu Pavlu.

Komisija je juče definisala i predlog da prolaz između Zmaj Jovine i Ulice Ilije Ognjenovića, u centru grada, ponese ime glumca, prevodioca, književnika i naučnog radnika Eugena Verbera (1923 - 1995). Upravo u tom prolazu je, nekada, živela Verberova porodica, jedna od najuglednijih jevrejskih porodica u gradu.

Predlog da prolaz ponese Verberovo ime potekao je od Jevrejske opštine Novi Sad, a o njemu će se, kao krajnja instanca, takođe izjasniti odbornici Skupštine grada.