BIVŠI radnici "Zorka-mineralna đubriva", okupili su se pred zgradom gradske uprave u Šapcu, zahtevajući da im se, od prodaje fabrike, isplate zaostale zarade. Njih 875 potražuje ukupno 360 miliona dinara, ali ih na spisku poverilaca nema.

- Novac od prodaje imovine "Đubriva" novom gazdi "Viktorija grupi" stoji na posebnom žiro-računu, a radnici nisu dobili ni dinara od tih 3,4 miliona evra. Dušan Petrović je izjavio da je grad podigao kredit od 3,5 miliona evra i namirio dugove Holding Kompanije "Zorka", a mi pitamo zašto, kada novac postoji - kaže vođa protesta Radosav Jakovljević.

Jakovljević kaže da je kod lokalne vlasti, naišao na zid ćutanja i prebacivanje odgovornosti na Agenciju za privatizaciju i resorno ministarstvo. - Firma će sada u stečaj i ako se ništa ne preduzme, biće namireni "Srbija vode", pa onda "Farmakom", "Narcis Popović", ali ne i mi koji smo tamo ostavili svoje zdravlje. Gradska uprava je prvi poverilac, i to po ugovoru sa "Viktorija grupom", do kojeg smo nedavno došli - objašnjava Jakovljević.

Na sastanku kod gradonačelnika Nebojše Zelenovića, koji je primio ojađene radnike, on ih je obavestio da je išao u ministarstvo privrede. Zatražio je, kaže, zvaničnu informaciju o novcu, koji je ostao prodajom dela imovine "Mineralna đubriva", ali je nije dobio.


OTKUPLjIVALI POTRAŽIVANjA

RADNICI tvrde da je podizanje kredita da bi se stišala velika pobuna bivših radnika "Zorke" - nezakonito. Tada su od radnika, koji su to prihvatili, otkupljivana potraživanja za 30 posto bruto vrednosti.

- Fabrika mi je dugovala 12.400 evra, a nudili su mi 124.000 dinara u tri rate. Na kraju sam morala da prihvatim, jer nisam mogla da dobijem radnu knjižicu. Provela sam u "Đubrivima" pune 33 godine i napustila ih među zadnjima 2009. a zbog nečijih mahinacija sa stažom sada imam i manju penziju nego što bi trebalo - kaže Zorka Dimitrijević.