NA tradicionalnoj kobasicijadi u Turiji, kod Srbobrana, napravljena je kobasica od dva kilometra i onoliko metara koliko godina traje ova čuvena turističko-gurmanska manifestacija, koja je danas održana 31. put! Kobasica od 2.031 metar, za metar duža od lanjske, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, "nadevana" je četiri dana, da bi, upakovana u plastičnu foliju, u subotu bila doneta na traktoru i predstavljena publici na bini u centru sela.

Predsednik Udruženja "Kobasicijada" u Turiji Miroslav Medurić Čika kaže da je najduža kobasica ove godine napravljena od mesa 28 krmača od po 250 kilograma, koje su otkupljene od poljoprivrednih gazdinstava u Turiji, Nadalju i Srbobranu.

Nakon što je prikazana i verifikovana, kobasica rekorderka je, uz pravu jagmu, prodavana "na metar" po ceni od 500 dinara. Pošto niko u svetu nije nadmašio dužinu turijske "najkobasice", njeno predstavljanje ove godine prošlo je bez prisustva Ginisove komisije.

- Ako neko u svetu obori naš rezultat, mi ćemo ga lako ponovo nadmašiti - rekao je Medurić.

Na Kobasicijadi su proglašeni i najbolji privatni i industrijski proizvođači kobasice, čije su specijalitete ocenjivale sudije iz Bekeščabe u Mađarskoj. U domaćoj radinosti najbolje kobasice napravili su Ranislav Stankov, Miroslav Stankov, Stefan Balint i Lazar Obradović iz Turije, a najuspešniji klanični proizvođači su "Supermiks" iz Kucure, mesara "Marković" iz Obrovca i "Promes" iz Novog Bečeja.

LEVO MRSNO, DESNO POSNO

POŠTO se termin ovogodišnje manifestacije poklopio sa uskršnjim pravoslavnim postom, posetiocima su uz mrsne đakonije ponuđena i posna jela. Sa leve strane glavne turijske ulice gosti su mogli da uživaju u kobasicama, prasetini, jagnjetini, čvarcima i kajmaku, a sa desne strane u ribljem paprikašu, jelima od kupusa i pasulja i posnim pecivima.

Ovogodišnja manifestacija je privukla oko 20.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije, kao i Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Nemačke, Švajcarske i Austrije. Specijalni gost Kobasicijade bila je rok-grupa "Van Gog", čiji je frontmen Zvonimir Đukić Đule prošle godine proglašen za počasnog građanina opštine Srbobran.