Profesorka bila žrtva mobinga?

D. MILjKOVIĆ

21. 02. 2015. u 11:03

Viši sud doneo presudu protiv dekana Fakulteta umetnosti u Nišu. Duševni bol procenjen na 130.000 dinara, uz sudske troškove

Професорка била жртва мобинга?

VIŠI sud u Nišu zabranio je dekanu Fakulteta umetnosti Suzani Kostić ponašanje koje predstvalja zlostavljanje na radu u odnosu na Hristinu Vuković Jovanović, vanrednog profesora klavira u ovoj visokoškolskoj ustanovi! Iako presuda kojom se Fakultetu nalaže da Hristini isplati 130.000 dinara na ime duševnih bolova i još 157.000 sudskih troškova još nije pravosnažna, predstavlja raritet kada je u pitanju dokazivanje mobinga na sudu.

- Ne likujem jer sam preživela pakao koji ne bih nikome poželela. Ni danas ne znam šta je dekana navelo na takvo ponašanje prema meni, jer privatno nismo bile u sukobu. Verujem da je htela da zaštiti ustanovu, ali se ispostavilo da joj je nanela štetu - kaže Hristina Vuković Jovanović.

A, sve je počelo krajem 2012, objavljivanjem oglasa za izbor vanrednog profesora za umetničku oblast klavir, u kojoj je Hristina prethodnih 10 godina radila najpre kao docent, pa i vanredni profesor. S obzirom na to da joj je isticao petogodišnji ugovor, prijavila se na konkurs kao jedini kandidat, ali tada počinju pritisci i pretnje...

- Jasno je rekla kako će učiniti sve da ne prođem na konkursu, vikala optužujući me da sam pet godina primala platu koju nisam zaslužila, te pretila da će fakultet ostati bez akreditacije jer ja, navodno, nemam dovoljan broj solističkih koncerata... Kolege su se distancirale od mene jer nisu želele probleme, a onda sam, posle jednogodišnje agonije, odlukom Senata, ponovo izabrana za vanrednog profesora - kaže Hristina.

BEZ KOMENTARA

DEKAN Suzana Kostić nije želela da komentariše presudu, ali je napomenula da će se oglasiti posle pravosnažnosti. Inače, nedavno je donela novu sistematizaciju radnih mesta i otpustila dvojicu stručnih saradnika - Vladimira Stanimirovića i Milana Đorđevića - koji ovakav razvoj situacije dovode u vezu sa slučajem Hristine Vuković Jovanović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

pero

21.02.2015. 11:23

Duševni bol i sudski troškovi vredni 3 prosečne plate u Srbiji? Ovi mora da se šale. Treba bar jedna nula da se doda, ako ne i dve, da bi ovo imalo smisla. Ovu cifru neko može da plati od jedne plate - čemu onda kazna koja ne dotiče preterano onoga ko je kažnjen. Ili je to suština? Ako je mobing, onda leti sa posla mober, i nikada više nema prvo da radi u instituciji tog tipa (na primer, školi ili fakultetu). To je kazna, a ovo je nagrada. Moberi, samo tako nastavite, niko vam ništa ne može.

Симо

21.02.2015. 11:55

Већи судски трошкови од душевног бола. Е ово је болно!

goksi

21.02.2015. 15:10

Zašto Fakultet umetnosti da plati kaznu tj, iz budžeta Srbije, kaznu bi trebako da plati dekan od svoje plate makar i na rate.

Niš

21.02.2015. 17:03

Nadam se da će ova presuda podstaći profesore,nastavnike i učitelje u Nišu da prijave zloupotrebe i mobing gde pojedinci koristeći pre svega funkcije i privilegije stečene po partijskoj pripadnosti, zavode strah u prosveti grada ! Nije mi jasno kako je moguće da se sudski dokazani i presuđeni propusti, nerad, zloupotreba položaja, mobing kao u ovom slučaju i sličnim, u školstvu plaća iz budžeta !?

Leo

21.02.2015. 18:39

Nisu svi te sreće kao koleginica. Niti je sud u svim slučajevima objektivan ili pravedan. Imala sam dokaz kao vrata, itekakvog mobinga, sve u cilju mog proterivanja (slično kao ovde). Koji sam pakao prošla, a oni su uspeli, naravno uz pomoć suda....

cikacrni

25.02.2015. 17:31

@Leo - Ako je ovo sto tvrdite istina, kako se zove taj gradonačelnik...ana. Pa ako su Vam dozvolili da se oglašavate ovde, to Vam ne daje za pravo da iznosite neistine!!!

zeljko

21.02.2015. 18:43

kako fakultet da plati. ovde lepo pise dekanka je nacinila mobing nad profesorkom klavira. tih skoro 300000 din treba da plati dekanka. nije fakultet dekankino privatno vlasnistvo. opet ce nas narod srbije da placa neciju bahatost

cunami

21.02.2015. 19:51

@zeljko - Na zalost, u pravu ste potpuno. Da zakon kaze da moraju da plate iz sopstvenog dzepa, oni se tako ne bi ni ponasali vec bi pazili kako se ophode prema zaposlenima.

Konstantin

22.02.2015. 01:35

ne razum, presuda nije praosnazna? pa onda je moguce i da,nije bilo mobinga. Cesto su nepravosnazne presude ishitrene i neutemeljene. Obustavite malo vatru jer cinimi se da se pravi atmosfera linca na osnovu nepravosnazne presude. To je nekorektno dragi moji profesori

Ana

23.02.2015. 15:33

Dotična kaže "Verujem da je htela da zaštiti ustanovu...". Od koga je i od čega ustanovu štitila dekanica? Jedan dekan mi je pričao da mu je dotična "žrtva mobinga" došla u kuću i molila ga da glasa za nju, a sada ima "duševne bolove".

zarko

24.02.2015. 22:12

@Ana - Zasto je ..ANA zoves doticna?..ANA ,,dekanica,, je izraz koji samo ti koristis jer dekan nije imenica zenskog roda.

cikacrni

25.02.2015. 17:26

@Ana - A meni su dva dekana pričali da ste ih na kolenima molili da ne glasaju da Hristina ostane u zvanju vanrednog profesora. Znači, ne da napreduje, nego da ne ostane u istom zvanju. Moralno i kolegijalno, zaista...

cikacrni

23.02.2015. 17:29

Dok pesuda ne postane pravosnažna, pitam da li je normalno da dekanicu pred sudom za mobing nad koleginicom brani rođena sestra, za masan honorar koji joj isplaćije Fakultet gde je ona dekan. Pa da li je ovo sukob interesa ili slučajnost?

zarko

24.02.2015. 22:10

@cikacrni - Politicka igra? Cija, kojih partija ili kojih zainteresovanih grupa?Ovo je izjava nemocnog lica koje jos nije shvatilo sustinu tog postupka!Na zalost, kasno je da se okrene, centrala nema razumevanja za nju!

cikacrni

25.02.2015. 17:08

@cikacrni - OK, možda je presuda i čista politička igra, dešava se... A da li je istina ono za sestru? Pa da li je taj koji treba da zastupa Fakultet po službenoj dužnosti zaista neupotrebljiv? Pa treba ga smeniti, a vratiti one koji su otpušteni, a koji su, izgleda, bolji...

Zarko

23.02.2015. 22:54

Kazu regresirace se fakultet od lica koje je ucinilo mobing jer sadasnji dekan nece vise to i biti. Barem tako javljaju iz centrale!

Ana

24.02.2015. 09:43

Kolektiv nije podrzao napredovanje Hristine ali je to "ispravljeno" na senatu univerziteta. Trebalo je da tuzi vecinu kolektiva!! Kakvi su nam sudovi sve bih ih dobila !

Zarko Vujovic

24.02.2015. 22:08

@Ana - S.ANA jeste, kolektiv je podrzao ali je Dekan nije pdorzao. Srozao je! Verovatno ce dekan da tuzi ostatak kolektiva jer je ostatak kolektiva bio neubedljiv!

cikacrni

25.02.2015. 17:23

@Ana - Za one koji ne znaju, moram da podsetim: Senat je najviši stručni organ Univerziteta koji odličuje o najvažnijim pitanjima nastave i naučnog rada na Univerzitetu.Senat čine rektor, prorektori i dekani fakulteta, po funkciji, i po jedan redovni profesor sa svakog fakulteta, koje biraju nastavno-naučna veća fakulteta. Senat se piše velikim slovom, ...ana. Na vašem mestu, ne bih se rugao odlukama Senata...

Lidija

25.02.2015. 08:58

Koga je Suzana u stanju da zlostavlja?! Kao profesionalac, sigurno je propratila anomalije u radu koleginice, koja simulirajuci glupost, pokusava medijskom paznjom i preko suda da izazove sazaljenje.

Zarko Vujovic

26.02.2015. 00:58

@Lidija - Liki sreco zasto tvrdis ono sto znas i sama da je suprotno! Nije li ti se Suki drala? Da li je Suki profesionalac? Da li Suki zna sta je klavir i kako moze da proprati anomalije? Sta ce sazaljenje medija Hristini. Dobila je odluku. Razmisli malo liki!

Profesor

25.06.2015. 23:49

Pokusavala je na sve moguce nacine da me natera da napustim faks ili da izbegavam njena predavanja na kojima sam bio prozivan i ponizavan, kako mi ne bi dala potpis,zatim i obnovio godinu...Znam bar trojicu koji su podlegli njenim pritiscima i koji i dan danas nisu zavrsili akademiju...Svi to na akademiji znaju i plase se nje...Profesori stoje mirno i cute...