Kragujevac: Počast Britankama koje su lečile Srbe u Velikom ratu

P. P. - M. L.

14. 02. 2015. u 08:00

U gradu na Lepenici dostojno obeležen vek od smrti pripadnica britanske humanitarne misije, koje su ovde sahranjene

Крагујевац: Почаст Британкама које су лечиле Србе у Великом рату

Spomen-ploča u znak zahvalnosti dr Elizabet Ros

KRAGUJEVAC - Gradska organizacija Crvenog krsta i lokalna samouprava obeležili su stogodišnjicu od smrti dr Elizabet Ros i njenih najbližih saradnica, članica britanske medicinske misije: Mejbel Dirmer i Lorni Feris, koje su lečile srpske ranjenike u Velikom ratu.

Na prijemu u Skupštini grada, publicisti iz Edinburga, Luiz Miler - koja je napisala knjigu o britanskim bolničarkama - uručeni su Zlatni znak Crvenog krsta Srbije i stogodišnjak "Srbija pamti", potom je opelo na gradskom groblju služio episkop šumadijski Jovan, a u dvorištu Crvenog krsta otkrivena je spomen-ploča dr Elizabet Ros.

Tokom 1914. i 1915. od pegavog tifusa je umrlo 35.000 vojnika i gotovo 200.000 civila, a kada je epidemija uzela maha, Srbija je zatražila pomoć saveznika. U pomoć su stigle humanitarne i medicinske misije, a dr Ros je u Kragujevcu zatekla oko hiljadu obolelih - među njima i lekare, i bolničarke. Na kraju, i sama je podlegla opakoj bolesti, 14.februara 1915, pa je - sa još dve koleginice - sahranjena na gradskom groblju. Na spomeniku je uklesano: "Ovde leži dr Elizabet Ros", a ispod, ćirilicom, "Narodu ste srpskom darovali srce"...

Vence na grob ovih heroina položili su predstavnici Kragujevca, ambasada Velike Britanije, Kanade i Australije, Međunarodniog komiteta Crvenog krsta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zoran

14.02.2015. 09:32

Sve pohvale za crveni krst Srbije,koji se setio pravih prijatelja Srbije u teskim vremenama rata,koji su dali zivot u nasoj Srbiji. Niko se nije setio da budu posmrtno odlikovane(koliko se ja secam),a ako jesu ja se izvinjavam. Jer ovde u nasoj zemlji daju se odlikovanja ljudima koji su osumnjiceni za ratne zlocine,sto je nonsens neverovatne price i koja nas vuce nazad vise nego 90 godina i sto ce imati strasne konsekvence za nas prijem u EU. Ova vlast sve vise komplikuje prijem u EU.

Gospodar Zarin

14.02.2015. 14:33

@zoran - Kakav prijem u EU, o cemu ti bulaznis? Svaka cast Crvenom krstu Kragujevca, a tebi ako je do politicke agitacije na posthumnoj dodeli odlikovanja bolnicarki, idi u Hrvatsku, svidece ti se.

Nika

14.02.2015. 20:17

Енглези (власт) су нас кроз ратове искоришћавали, гурали у прве редове, чак и беспотребно бомбардовали на крају 2. Светског рата када је све већ било решено. Више је Срба тада погинуло него када су нас Немци бомбардовали. Ипак, у енглеском народу, као и у сваком другом, постоје личности које се својом добротом, јунаштвом и пожртвовањем издижу изнад масе... Хала овим дивним женама на свом пожтвовању и несебичној помоћи. Слаа им.