Trudnoća čiji je epilog trebao da bude rođenje zdravog dečaka pošla je naopako u samom finišu, pa je Marija Mijailović Milošević, veterinarski tehničar iz sela Mozgova kod Aleksinca, 25. decembra donela na svet mrtvu bebu. Ona i njen suprug ne mogu da se pomire s gubitkom. Smatraju da nije u pitanju "viša sila" već propust lekara u aleksinačkom porodilištu. Podneli su prijavu za nesavesno lečenje protiv ginekologa Blagoja Pejkovića, koji negira krivicu.

Zdravstvena inspekcija, Lekarska komora ali i tužilaštvo traže odgovore šta se tog kobnog dana desilo u porodilištu, a Marija se protiv depresije bori sedativima.

- Umesto da to budu najsrećniji trenuci u našim životima sve se pretvorilo u agoniju, kojoj ne vidim kraja. Najviše me boli što sam sigurna da je sve moglo da bude drugačije - priča Marija.

Termin za porođaj je već bio prošao. Po njenim rečima, lekari su je ostavili na odeljenju 10. decembra. Dan pre porođaja uključena joj je indukcija, da bi izazvala kontrakcije, porođaj se nije naslućivao, a ona je već bila iscrpljena.

- Pitali smo za mogućnost carskog reza, ili da me prebace u Niš, ali nisu reagovali. Tek kad je bilo kasno da se bilo šta učini za moju bebu, preduzeli su očajničke korake - priseća se Marija. - Pokušali su porođaj prirodnim putem, ali se beba zaglavila u karlici. Doktor mi je pokazao mrtvu bebu i rekao "Gledaj šta si uradila!". Bilo je stravično.

ISKUSTVO PEJKOVIĆ je ginekolog još od 1990. godine i održavao je dve trudnoće Marijine majke. - Osim zdravstvene inspekcije, zasad još niko nije tražio izjašnjavanje o ovom slučaju, a za sastavljanje izveštaja imam rok od 15 dana - kaže lekar.

- Beba je udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu, imala je nagnječenje mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija. Jednostavno, nije joj bilo spasa - priča Marija i dodaje da je dečak na rođenju bio težak 3.800 grama...

Ginekolog Pejković kaže da mu je žao što se porođaj tragično završio po bebu.

- Porođaj je tekao normalno. Trudnica je imala sve dobre parametre koje ispitujemo pred porođaj i toku njega - ističe dr Pejković. - Porodilja je, međutim, prestala da učestvuje u porođaju. Inače, praksa je da se posle afere "krađa beba", porodiljama pokaže beba, pa i mrtvorođena.

Prema Pejkovićevim rečima, porođaj je već bio počeo, pa je bilo kasno za carski rez.

KONTROLA I NADZOR

MINISTARSTVO zdravlja će se s konkretnim podacima obratiti tek kada budu završene sve kontrole i nadzori u vezi sa ovim slučajem. Inspekcijski nadzor je u toku, a zdravstveni inspektor će preduzeti zakonom propisane mere po dobijanju novih podataka, piše u dopisu Ministarstva.