VLADIČIN HAN - "Interkom lajn", fabrika dušeka iz Žitorađe, kod Vladičinog Hana, za samo pet godina postojanja uspela je da postane konkurentna evropski poznatim fabrikama, kako po kvalitetu tako i po ceni. U njenim pogonima izrađuju se dušeci "freš" svih dimenzija i različitih materijala: od žičanog jezgra, džepnih jezgara i memori pene sa antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. A izrađuju se i garniture za sedenje.

- Za svega nekoliko godina smo od proizvodnog pogona sa nekoliko radnika i mesečnom proizvodnjom od stotinak dušeka prerasli u fabriku s mesečnom kvotom od 2.000 jedinica različitih proizvoda. Upošljavamo 19 radnika i nadamo se da će se njihov broj povećati, s obzirom na to da u 2015. planiramo da krenemo sa obimnijim izvozom - kaže Dejan Đorđević, glavni menadžer prodaje.

Kao i za većinu srpskih privrednika, iza "Interkom lajna" je teška godina, tim pre što od osnivanja nikad nisu koristili subvencije države.

- Isključivo koristimo sopstvena sredstva i Banke Inteza u vidu komercijalnih i subvencionisanih kredita - veli Đorđević.

"Interkom lajn" gotovo 50 odsto proizvodnje izvozi na tržište Italije i Francuske. Domaći kupci ih mogu naći u salonima, a najveći promet ima onaj u Beogradu, u Balkanskoj ulici, mada se svi proizvodi iz žitorađačke fabrike dušeka mogu kupiti i putem interneta.


HUMANOST

FABRIKA iz Žitorađe je u vreme lanjskih majskih poplava donirala kamion dušeka za one koji su ostali bez krova nad glavom. Poručuju kako će uvek učestvovati u humanitarnim akcijama.