Dragan starinama vraća život

Jelena Stojković

04. 01. 2015. u 08:07

Dragan Jovanović (53) ima neobičan hobi koji je njegov dom pretvorio u svojevrsni muzej upotrebnih predmeta nepoznatog porekla i godine proizvodnje

VRANJANAC Dragan Jovanović (53) ima neobičan hobi koji je njegov dom pretvorio u svojevrsni muzej upotrebnih predmeta nepoznatog porekla i godine proizvodnje. Dragan radi restauraciju svih starih predmeta koji mu dođu u ruke i svi oni nađu mesto u njegovom domu.

Ne zna broj stvari koje je restaurirao i "udahnuo" im novi život. On radi iz ljubavi. Ne uspeva ništa da zaradi jer ne može da se odrekne nijednog predmeta koji je prošao kroz njegove ruke.

- Počelo je slučajno pre dvadesetak godina kada sam izvukao iz podruma ormar moje bake koji je donela u miraz. Sređivao sam ga mesecima i tako je postao prvi komad restauriranog nameštaja u mom domu - započinje priču Dragan.

A onda su se komadi nizali: kuhinja, kredenac, sto i stolice, lampe, police, ramovi za porodične fotografije, peć, luster, bezbroj dekorativnih i upotrebnih predmeta kupljenih uglavnom na buvljacima u zemlji i širom sveta. Dragan je danas vlasnik ozbiljne kolekcionarske zbirke koje ne želi da se odrekne i ne razmišlja o prodaji.

- Mogu ljudima da izađem u susret i komad nekog njihovog nameštaja ili predmeta da restauriram - priča on. - Međutim, što ja pronađem, dobijem, kupim i provedem vreme "vraćajući mu dušu", ne mogu da prodam - kaže Dragan.

Gotovo u svakom podrumu, na tavanu ili u nekoj šupi u vranjskim kućama ima neki predmet koji Draganu može da privuče pažnju. Ono što je za nekoga "umrla stvar", za njega je izazov, jer, veli, ne može da zamisli kako će taj predmet posle izgledati.

- Neke stvari sam kupovao po cenama od 50 do 100 dinara. Za neke i ne znam koja im je namena ali me fasciniraju.Poslednjih godina puno putujem i termine putovanja tempiram sa danima kada u nekom gradu rade buvljaci. Iz Beča sam doneo stari kožni kofer koji je izazivao podsmeh slučajnih prolaznika i u Beču i Beogradu kad sam doputovao. Pogađanje mi ide od ruke, iako mu je cena bila 20 evra kupio sam ga za tri i onda ga sređivao. Peć koja krasi moju spavaću sobu sam bukvalno izvukao iz blata i sređivao je toliko temeljno da neki moji prijatelji nisu mogli da je prepoznaju - nabraja Dragan.

Draganov deda po ocu Dimitrije bio je prvi vlasnik gramofona u Vranju, nažalost taj gramofon je vremenom nestao iz porodice, ali je Dragan pronašao ploču koja je pravi raritet. Uramio ju je, i sada krasi zid u njegovoj trpezariji.

Neke predmete radi nekoliko sati, a neke mesecima. Ne koristi mašine, uglavnom sve radi ručno. Kaže temperamentan je čovek, ali dok se bavi restauriranjem pun je strpljenja.

Poseban segment zauzima uživanje u završenom poslu.

- Umem danima da gledam u sređen predmet i uživam. Svaka stvar ima posebno mesto u mom domu i gotovo sve su u upotrebi - objašnjava Dragan, koji je u susret novogodišnjim praznicima svoj neobični dom oplemenio još neobičnijom jelkom napravljenom od starih merdevina.

Merdevine čine osnov, a ukrasi su priča za sebe, kristalne čaše oplemenjene prirodnim materijalima. Novogodišnje ukrasne kugle u teglama i sijalice napravljene od starih upaljača, koji imaju lampicu. Sve to čini jedinstvenu dekoraciju koja Dragana nije koštala ni dinara, samo je upotrebio sve ono što je već imao u kući.

LAMPA I ŠLEM USPOMENA NA OCA

Među predmetima koje Dragan neprestano "dovlači" u svoj dom nalaze se i rudarska karabitska lampa i kožni šlem, uspomena na oca, čuvenog vranjskog geologa i profesora Miodraga Jovanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije