OČEKUJEMO da će sudbina većine preduzeća u restrukturiranju biti pozitivno rešena - ističe u razgovoru za “Novosti” gradonačelnik Dragi Nestorović, dodajući da su trenutno najozbiljnije ponude investitora za “Trajal”, FAM, Fabriku ulja, ali i za konfekciju “Zvezda”, dok niko neće IMK “14. oktobar”, pa se nastavlja intenzivna potraga za investitorom, po dva moguća modela: Sindikat se zalaže za privatizaciju bez deobe, a poslovodstvo za realniju, prodaju “u delovima”.

* Koliko novih radnih mesta, objektivno, može da se otvori u 2015?

- Iz budžeta smo planirali oko 27 miliona dinara za podsticajne mere, jer očekujemo da će Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje participirati u programu kako bi, kao i ove godine, uposlili 265 lica. Nadamo se i otvaranju novih proizvodnih pogona u “Henkelu”, a od potencijalnih investitora čekamo američku kompaniju za proizvodnju kablova “Delfi”. Reč je o 3.000 radnih mesta, što bi nam mnogo značilo jer imamo nešto manje od 16.000 nezaposlenih, a u gradu radi 23.000 Kruševljana.

* Koje kapitalne investicije grad sigurno očekuju naredne godine?

- Nastavak gasifikacije, završetak projekta regionalnog vodosnabdevanja, početak gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda... Ukoliko budemo rešili imovinsko-pravne odnose za naselje Aerodrom, tu možemo imati ozbiljnu investiciju, s obzirom na to da su tri investitora “na čekanju”, a jedan od njih je “Lidl”. Ali zbog protivljenja Aero-kluba, čekamo odluku Apelacionog suda.

HAVARIJA * Opozicija zamera da grad ne funkcioniše i pominje kolaps u Gradskoj toplani?
- Ako jedan sistem, makar bio i za snabdevanje toplotnom energijom, ima problema, to ne znači da grad ne funkcioniše. Podneli smo tužbu i utvrđuje se odgovornost za havariju. U međuvremenu, osiguravajuća kuća izvođača radova, “Štrabaka”, prihvatila je da snosi troškove i Toplana će naplatiti štetu koja, zasada, iznosi oko 16 miliona dinara.

* Da li ste vi zadovoljni učinjenim u 2014. godini?

- Posle odbrane od poplava, sopstvenim, ali i sredstvima Vlade Srbije, te iz donacija, sanirali smo i štetu koja je premašivala 378 miliona dinara. Grad je za investicije planirao 427 miliona, a od Republike je pristiglo oko 500 miliona. Posebno smo dobili sredstva preko ministarstava i donacija, čime nijedan grad ne može da se pohvali. Ipak, problemi su ogromni i znamo da ni to nije dovoljno.

* Vlada insistira na štednji, da li lokalna samouprava ima višak radnika?

- Već smo dobili upustvo Ministarstva, da imamo oko 6,5 odsto prekobrojnih i to moramo da rešimo do narednog juna. Viška ima i u gradskim preduzećima...


NE FORSIRAM NAPREDNjAKE

* Vašoj stranci u Kruševcu, SNS, zamera se i “političko zapošljavanje”.

- Primedbe i anonimne žalbe na tu temu stizale su i do mene, pa smo oformili stručnu komisiju unutar stranke, odakle kandidate upućujemo dalje, na konkurse koji su otvoreni za sve. Te primedbe su sada prestale, jer je uveden red... Inače, uvek sam predlagao nestranačke ličnosti, ali konačnu reč donosi konkursna, a ne stranačka komisija. Nijedna vlast ne sme da dozvoli da najbolji stručnjaci ne nađu posao zbog stranačke pripadnosti.