Na romskom groblju raspevani čak i na nadgrobnoj ploči

J. STOJKOVIĆ

20. 12. 2014. u 12:17

Romsko groblje u Vranjskoj Banji, iako prilično zaraslo u korov, sa neobičnim slikama pokojnika na spomen-pločama, nikoga ne ostavlja ravnodušnim

VRANJSKA BANJA - Romsko groblje u Vranjskoj Banji, iako prilično zaraslo u korov, sa neobičnim slikama pokojnika na spomen-pločama i propratnim tekstovima na spomenicima, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Likovi preminulih veselo se osmehuju prolaznicima sa spomenika. Među pokojnicima ima trubača, klavijaturista, harmonikaša i pevača....

Banjčani kažu da je ovde reč o delu romskog folklora i tradicije, a sami Romi objašnjavaju da je takav čin pokušaj da se sačuva uspomena na pokojnike u momentima kada su bili najveseliji i najlepši. Slavomir Kostić, žitelj Banje, smatra da su Romi uprkos emancipaciji ostali duboko verni tradiciji i ne odriču se svojih običaja i navika.

- Mislim da su hteli da pokojnici budu predstavljeni u trenucima njihovog najvećeg uspeha ili sreće - smatra Kostić. govori i Mirjana Ibraimović, Romkinja iz ovog mesta.

- Porodice muzičara, pevača, trubača i veseljaka, želele su da tako predstave svoje pretke. Kad neko umre mlad, red je da se predstavi lepota koja mora da se sačuva od zaborava.

Altena Asanović iz Kancelarije za romska pitanja pri gradskoj upravi u Vranju kaže da to nije običaj koji se vezuje za Rome i da je groblje u Banji specifično po tome.

- Koliko znam, uglavnom muzičari, po želji porodice, imaju takva obeležja. To je za njih tipično kao neki vid raspoznavanja. Mislim da i u Vranju ima poneki takav spomenik - kaže Asanovićeva za "Večernje novosti".

Na jednom spomeniku uklesana fotografija lepe mlade žene, a umesto klasičnih obeležja, stihovi pesme Dragana Stojnića "Bila je tako lepa, još uvek se sećamo nje. Bila je tako lepa kao tog jutra dan, više se nismo sreli, jer nju je odneo san".

Međutim, ima i tekstova koji "podrobno" objašnjavaju kako je smrt nastupila.

"Smrt je nasledila usled aperisanja, od krajnike zbog oštećenja...." piše na jednom od spomenika.

Na ovom nevelikom groblju sahranjeni su Romi iz Banje i okolnih naselja. Bili su muzičari i od toga zarađivali novac, ali čini se da je siromaštvo uzelo maha među njihovim naslednicima. Groblje je zaraslo u korov. Potomci otišli trbuhom za kruhom, pa retko posećuju večnu kuću svojih predaka. Romi koji žive nedaleko od groblja jedva sastavljaju kraj s krajem.

- Nemamo, sestro, ni za žive, a kamoli za mrtve - odgovara na pitanje zašto je groblje ovako napušteno, jedna starija Romkinja koju smo zatekli u blizini groblja.

Slavica Sotirović, predsednica Opštine Vranjska Banja, kaže da opština već duže muči muku sa nedostatkom grobnih mesta i da ovo groblje ne može da se proširi jer je u banjskoj zoni.

- Ovo je problem koji muči i pravoslavno i romsko groblje, pa je Opštinsko veće donelo odluku da preduzeće Uprava Banje obavi eksproprijaciju zemljišta i taj postupak je u toku - kaže Sotirovićeva.

Prema njenim rečima komunalne službe redovno ga održavaju, ali je očigledna i nemarnost samih porodica.


ZA KOŠTANIN GROB NE ZNAJU

U DRUŠTVU banjskih muzičara koji su uveseljavali narod širom okruga po svedočenju ovdašnjih ljudi počiva i čuvena "Koštana", ali nažalost, grob joj se ne zna. Oni stariji tvrde da je sahranjena u gornjem delu groblja, ali nema nikakvih obeležja. I njena kuća u banji koja se nalazi nedaleko od groblja je napuštena, jer njeni potomci žive u drugim gradovima ili inostranstvu i godinama unazad ne svraćaju u ove krajeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije