ŠABAC - Bivši radnici članica HK “Zorka”, “Mineralna đubriva” i “Opreme”, i svojevremeno najvećeg prevoznika ovog kraja ASP “7. juli”, protestovali su pred zgradom Gradske uprave, zahtevajući isplate zaostalih zarada, za koje imaju izvršna rešenja domaćih sudova i presude iz Strazbura. Revoltirani, uputili su se i u kabinet gradonačelnika Nebojše Zelenovića, i nisu hteli da napuste zgradu dok im, službeno odsutni čelnik grada, nije zakazao sastanak za utorak u podne.

- Ovo je prvi od protesta koje smo planirali i sada nećemo tako lako odustajati - kaže Radisav Kedić, poslednji predsednik sindikata “Zorka opreme”, čija je imovina prodata iz stečaja. - Ima nas 200, kojima se duguje, u proseku, po milion dinara sa kamatama.

Njegove kolege kažu da su ih iz kabineta gradonačenika Zelenovića uveravali da problem nije lokalne prirode i da se moraju obratiti republičkim vlastima. Međutim, kivni upravo na lokalnu vlast, radnici kao jedan izgovaraju rečenicu: “Kako su imali nadležnosti kad su nas prodavali, a sada nemaju, kada treba da nam pomognu”.

Radnici ASP “7. juli” u sličnom su problemu. Vlasnici koji su se ređali nakon propalih privatizacija, autobuse su raskrčmili ili isekli u staro gvožđe, a čak i prostorije firme, hale i magacini, nestali su sa lica zemlje.