Domaći krompir u zapećku, uvoz iz zemalja EU ugrožava proizvođače!

J. Raković

05. 12. 2014. u 16:30

Do prave "najezde" krompira preko naše granice došlo je zbog toga što su zemlje EU suočene sa tržnim viškovima i niskom maloprodajnom cenom

UVOZ krompira iz zemalja Evropske unije nikada nije bio veći od ovog koji se beleži u poslednja tri meseca, kaže, za "Novosti", savetodavac u PSS Kraljevo, Nenad Nešović. Do prave "najezde" krompira preko naše granice došlo je zbog toga što su zemlje EU suočene sa tržnim viškovima i niskom maloprodajnom cenom.

- Kod njih se cena kreće od 0,6, do 0,7 evrocenti do 1 evro, što sa troškovima uvoza i transporta iznosi 20 do 21 evrocent. Činjenica je da je skuplji od domaćeg, ali je i boljeg kvaliteta zbog uniformnog oblika i lepe pokožice. Na prodaju i plasman u velikim marketima utiče i što je u lepom mašinskom pakovanju od 5 do 10 kilograma - objašnjava Nešović.

Na našem tržištu cene krompira kreću se u intervalu od 16 do 20 dinara, bez PDV. A to je, kaže, za većinu proizvođača na nivou cene koštanja i ne obezbeđuje zaradu.

- Prodaja krompira ne ide uobičajenim tempom, jer se poslednjih godina smanjuje potrošnja krompira u većini porodica. Prvi razlog je skok maloprodajnih cena, a drugi - smanjenje platežne sposobnosti potrošača. U isto vreme raste potrošnja peciva i testa - kaže Nešović.


KONTROLA SKLADIŠTA

NEŠOVIĆ upozorava i na nužnost svakodnevne kontrole skladišta, koja "odslikavaju" situaciju kroz koju je krompir prošao ove sezone, i znatno odložen perioda vađenja.

- Jasno se vide trule krtole u vrećama, ili gomilama krompira, što ukazuje na to da su skladišni gubici krompira prilično visoki. Dešavalo se da na njivama bude proklijalog krompira u oktobru, što će, takođe, uticati na brže klijanje u neuslovnim skladištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

čiča

05.12.2014. 16:39

To nije ništa novo, uništili smo dve fabrike traktora(traju i više od 50godina) pod izgovorom da nisu dobri i omogućili uvoz nemačkih i američkih. Sad imamo isti slučaj , uništavamo naše zdrave poljoprivredne proizvode i kupujemo evropske, nemaju više tržoište za to djubre (uvaljivali ga Rusima), I na kraju bolje nismo ni zaslužili kad evropanema alternativu

Niko

05.12.2014. 16:52

U Srbiju dolazi pomfrit po ceni od 0.8e po kilogramu na veliko kada se kupuje...ako se isplati onom u Holandiji..da posada..pobere...opera..isece I doveze po toj ceni sta onda pricati dalje

Marko

06.12.2014. 18:24

@Zašto se to ne zabrani? - E to je trik pitanje, a odgovor je veoma prost. Mi smo ekonomski pokorena zemlja zaslepljena nekom bajkom o slobodnom izvozu i uvozu. To je klasican vid korupcije u politickom vrhu vlasti. Da bi srbin izvezo u EU mora da ispunjava tonu propisa i kvota, a privrednik u Srbiju uvozi sta hoce, koliko hoce...

Penzionerka

06.12.2014. 01:57

Pa kad 2,5 kg krompira iz Belgije u ex Maksiju košta oko 200-280 din lepo upakovan i ukusan. A ispod njega domaći sa sve zemljom na njemu 40 din kg.

Лили

01.04.2015. 16:34

@Penzionerka - Још да смо сигурни да није ГМО, можда би и било оправдања за његов увоз и продају ! Овако је то јефтина распродаја нашег здравља !

Dule Los Angeles

06.12.2014. 04:37

Zar nema ni jedan komentar na tako ozbiljnu temu,kao sto je-Uvoz,EU krompira! To je unistenja naseg Sela i Poljoprivrede. To je valjda stoti dokaz da nam je EU -Ekonomski Smrtni Neprijatelj. I,uopste se ne pise "Da li je taj krompir,mozda- GMO"? On se najlakse "kaleni"od svih biljaka. Kao i soja i secerna repa. A,poznata,nasa aljkavost ce nas dotuci,i bice "svedok saradnik"-EU unistiteljima. Da li je moguce da mi ne umemo da ga -Kalibriramo? I da jos proturamo -Trulez kao,normalan proizvod!

Balkanac

12.12.2014. 11:37

moraju da slusaju EU da bi "USLI" ,jednog dana...nadam se NIKADA za dobro Srbiji.