Zrenjaninska „Jugoremedija“: Akcionari uputili novi zahtev Vladi i premijeru Vučiću

Sl. Pašić

10. 10. 2014. u 07:10

Akcionari i poverioci „Jugoremedije“ u stečaju uputili zahtev za hitno sprovođenje kvalitetne reorganizacije ove zrenjaninske farmaceutske kompanije

ZRENJANIN - Akcionari i poverioci „Jugoremedije“ u stečaju, uputili su u četvrtak novi zahtev Vladi i premijeru Vučiću za hitno sprovođenje kvalitetne reorganizacije ove zrenjaninske farmaceutske kompanije, jer svako dalje odlaganje vodi ka bankrotu.

- Uskoro će dve godine od pokretanja stečaja, a za to vreme samo poverioci, i to uglavnom iz redova radnika i akcionari, konstantno pokušavaju da sačuvaju fabriku i ubrzaju proces njenog oživljavanja - izjavio je Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca „Jugoremedije“.

Podseća da su poverioci pokušali da podnesu plan reorganizacije Privrednom sudu u Zrenjaninu, ali ih lokalna samouprava u tome nije podržala. Pokrenuli su i pitanje nove procene koja je nedvosmisleno pokazala da fabrika vredi 68 miliona evra. Skoro dvostruko više od one koju je utvrdio stečajni upravnik i zbog čega je, navodno kao prezadužena, „Jugoremedija“ završila u stečaju.

- Kao da nikom drugom nije stalo do „Jugoremedije“ i njene proizvodnje lekova!? Zakupac „Union medik“, koji je kao najveći poverilac zadužen za plan reorganizacije, u maju je prekinuo proizvodnju i otpustio radnike. Uporno se ne izjašnjava o planu, pa sumnjamo da je njegova želja bankrot - ističe Pecikoza, postavljajući i pitanje da li država ima načina da jasno odluči šta joj znači „Jugoremedija“ i 42 odsto državnog kapitala u fabrici?

Poverioci i akcionari insistiraju na sastanku sa predstavnicima Vlade, kako bi izneli svoje predloge i definisali ulogu države u očuvanju „Jugoremedije“ i zaštiti javnog interesa.

Još poručuju - bankrot, ali i reorganizacija koja ne bi uvažila novo činjenično stanje utvrđeno procenom, spadaju u „rešenja“ koja odgovaraju isključivo interesima pojedinaca koji hoće da dođu do vredne imovine „Jugoremedije“ po bagatelnoj ceni!


LOŠA PROCENA

STEČAJ je decembra 2012. otvoren zbog duga od 26 miliona evra i procene da imovina fabrike vredi 22 miliona. Naknadna procena utvrdila je da fabrika vredi 68 miliona evra, što služi kao argument da je „Jugoremedija“ namerno gurnuta u stečaj!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

milos

10.10.2014. 10:20

Godinama unazad a pogotovo u vreme kada je privatizacija bila u ekspanziji radile su se pogresne I veoma stetne procene preduzeca koja su bila ''na dobosu''..zato ocekujem da ce drzava izaci u susret I ovim ljudima koji su u velikom problemu

Marija

10.10.2014. 11:00

Licno smatram da ni po koju cenu ne sme drzava da dozvoli da izgubi jedno blago kao sto je farmaceutska industrija, odnosno jedna od fabrika .. jer to je proizvod bez kog ne mozemo a uz to ide i cinjenica da je i drzava tu veliki suvlasnik

kmez

10.10.2014. 13:04

Ako se bolje pogleda,moze se lako uociti da Srbija od farmaceutskih kompanija poseduje(vlasnik,suvlasnik) samo Galeniku koja je u 20x vecoj dubiozi od Jugoremedije,i Jugoremediju.Ne daj Boze da sutra dodje do nekih ratova ili slicno,pitanje je kako cemo se snabdevati lekovima??Da li ovi sto vode drzavu misle na to?Ili ce tada kupovati lekove od raznih tajkuna po 20x vecoj ceni,pa posle zajedno deliti taj novac...Cekamo vas potez !