Smederevo: Pirati haraju na Dunavu

J. ILIĆ

26. 09. 2014. u 07:26

Već pet godina Rečna policija MUP Srbije, zbog nedostatka novca, čeka na opremanje patrolnog čamca. Za to vreme, rečni pirati gotovo neometano pljačkaju strane brodove na Dunavu

SMEDEREVO - Pet godina MUP Srbije nema novca da opremi patrolni čamac za rečnu policiju u Smederevu. Za to vreme, rečni pirati gotovo neometano na Dunavu pljačkaju strane brodove, a zbog poslednje krađe sa ukrajinskog broda, agenti plovidbe traže odgovornost državnih organa.

U dva navrata, za tri dana tokom boravka konvoja u luci Smederevo, pokradeno je ukrajinsko brodarstvo UDP (Ukrajinska dunavska plovidba), saopštila je pomorsko-rečna agencija „Agent plus“. Ukradeni su delovi barži u vrednosti od više hiljada evra. Procenjuje se da će šteta biti veća zbog popravke i neplaniranog ostanka u luci.

Ukrajinska brodska kompanija se ranije žalila da su njeni brodovi česta meta srpskih i rumunskih pirata. Sada je „Agent plus“, kao zastupnik ukrajinskog brodarstva, podneo krivičnu prijavu PU Smederevo, ali i uputio protestna pisma MUP i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

NARKOTICI REČNIM KORIDOROM OSIM sporadičnih krađa, na delu je organizovana nezakonita trgovina akciznom robom stranih posada i lokalnih preprodavaca. Prema policijskim podacima, rečnim koridorom se trguje i narkoticima i ljudima.

- U poslednjih desetak godina učestali su napadi na domaće i strane brodove, a meta napada su barže za prevoz uglja, nafte i druge robe. Zabrinjava da su najčešće strani državljani ostavljeni na milost i nemilost kriminalcima - ističu u „Agent plusu“.

Ovo ugrožava i međunarodni ugled institucija Srbije. Napadi su uredno prijavljivani policiji, ali mnogi nikad nisu rešeni, tvrde agenti plovidbe.

U policiji o ovoj temi ovih dana ne žele da govore. Donekle olakšavajuća okolnost za policiju je ta što nema patrolni čamac, pa praktično ni načina da stane na put piratima na 21 kilometar obale koju kontroliše.

Policija je kao donaciju od „Ju-Es stil Srbije“ dobila patrolni čamac pre više od pet godina. Da bi se porinuo u reku, potrebno je da se opremi neophodnim uređajima, što je obaveza MUP.

Rečna policija reku nadgleda iz montažne kućice sa obale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Djordje

26.09.2014. 14:44

@Jbg - Da, ali nisu nasi otisli sa svojim camcima i opremom? Samo znate da kritikujete i pisete prvo sto vam padne na pamet?

Vojislav

26.09.2014. 09:19

Za novac koji je Nikolic sa zenom i svojom svitom potrosio na visednevno baskarenje po Njujorku ovaj patrolni brod, koji je ionako poklon, stvar bi bila resena.

lemi-ch

26.09.2014. 10:31

Moj otac je bio ladjar 4 decenije svasta plovi Dunavom a Ukrajinci su oduvek bili specijalan slucaj spremni su na sve i svasta a o prevarama da i nepricam a sposobni za nista plovila su se vracala nazad u Ukrajinu potpuno oguljena poskidano sve sa njih e sad se tu postavlja pitanja dali su pokradena od pirata ili ih je posada poskidala i rasprodala to je drugo, posto ti trikovi vise nefunkcionisu u Rumuniji i Bugarskoj tj u EU sad su sa tom pricom poceli kod nas

lemi-ch

26.09.2014. 10:39

Bilo bi bolje da se izvrsi na Djerdapu tehnicka kontrola Ukrajinskih plovila dali su kompletna po propisu nego da nas optuzuju da su plovila ostecena u nasim plovnim vodama. Oni su to pokusavali vec ranije u vodama EU al im vise nepriznaju take prijave i prituzbe posto su navatali njihove ladjare da kradu i preprodaju svercerima a ne nekim Recnim Piratima.

ćofi

26.09.2014. 12:15

totalna neprofesionalnost policije kao i cele države, sta više,za to bi trebali smeniti dosta funkcionera ,

stari ladjar

26.09.2014. 21:03

jasm na dunavu 35godina nema gorih ladjara od ukrainaca samo svercuju i kradu sami svoje brodove i onda prijave kradju licno sam se uverio uto