NIŠ - Među 36.000 nezaposlenih u evidenciji ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, nema nijednog diplomiranog socijalnog radnika, a trenutno i u okruženju, samo u susednom Aleksincu, ima jedna jedina devojka sa ovom „taze“ diplomom.

Kada je grad na Nišavi u pitanju to je, inače, jedno od izuzetno retkih, deficitarnih zanimanja za kojim postoji velika potreba i zbog čega, ukoliko se situacija u dogledno vreme ne promeni, može doći do ozbiljnih problema u funkcionisanju brojnih ustanova...

- Tačno je da, duže od dve godine, nemamo nijednog diplomiranog socijalnog radnika koji čeka posao, a razlog je činjenica da se jedina katedra za ovo zanimanje nalazi u Beogradu, na Fakultetu političkih nauka - kaže, pi-ar pomenute Filijale Vladan Krstić.

Podsetimo, pre nekoliko godina bila je pokrenuta akcija prekvalifikacije diplomiranih sociologa - kojih ima podosta bez posla - čak je bilo i zainteresovanih, ali FPN nije prihvatio tu ideju.

- Zbog prirode posla, našoj ustanovi potrebni su i psiholozi, i pedagozi, ali i socijalni radnici. Trenutno imamo samo jednog zaposlenog sa tom strukom, što je premalo u odnosu na obim delatnosti... U decembru prošle godine, na konkurs za socijalnog radnika javila nam se samo jedna osoba sa diplomom i, naravno, dobila posao jer nam je bila potrebna. Slično je i na teritorijama preostalih pet uprava koje pokrivamo, pa jedna osoba koja ima pomenutu diplomu mora da radi sa čak 450 hraniteljskih porodica, što je previše - ističe direktorka Centra za porodični smeštaj i usvajanje Violeta Blagojević.

U Centru za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu, pre mesec i po, na jedvite jade su pronašli i primili jednog socijalnog radnika: devojku koja na posao nije čekala ni dva dana.

- Radi se, definitivno, o deficitarnom kadru na teritoriji čitave jugoistočne Srbije i mnogi centri, poput Pirota, Prokuplja i Kuršumlije, kubure sa pomenutim stručnjacima. Poseban problem je i u tome što deca iz Niša odu u Beograd, završe studije za socijalne radnike i onda ostanu u prestonici - kaže direktor „Svetog Save“ Zoran Jović.

REŠENjE

- VERUJEM da će taj problem uskoro biti rešen, jer je program master studija pomenutog obrazovnog profila trenutno u postupku akreditacije i, ako do početka nove školske godine, dobijemo licencu, prvu generaciju studenata upisaćemo već u oktobru - kaže dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr Goran Maksimović.