Kruševac: “Snimatelju“ iz bolnice preti otkaz

S. BABOVIĆ

08. 07. 2014. u 13:35

U kruševačkoj Opštoj bolnici odbacuju optužbe sa „Jutjuba“, a podneta je i krivična prijava protiv N. N. počinioca. Sumnja se na radnika Tehničke službe, ali se čeka da odgovornog identifikuju nadležni organi

KRUŠEVAC - Rukovodstvo Opšte bolnice podnelo je krivične prijave protiv N. N. lica zbog obijanja napuštene zgrade Grudnog odeljenja, neovlašćenog snimanja po bolničkom krugu i uznemiravanja javnosti. Kako je juče rečeno u ovoj ustanovi, sumnjaju da je njihov radnik Tehničke službe, zapravo, autor dramatičnih snimaka iz bolničkog kruga, na kojima se vide oronule zgrade Tehničke službe i Grudnog, pa su rukovodioci optuženi za nehigijenu, ugroženost zdravlja radnika i pacijenata, te nepropisno odlaganje opasnog medicinskog otpada.

- Nikoga ne želimo da imenujemo dok organi reda to ne utvrde - kaže dr Slobodanka Jotić, direktorka Opšte bolnice. - Posao radnika Tehničke službe nije da prenese tri-četiri boce kiseonika u toku dana, a nije ni posao da, ako vidi karton bačen pored kontejnera, vadi mobilni i taj otpadak snima, pa potom distribuira medijima...

Ukoliko se ispostavi da je autor snimaka koji su se, od 27. juna, objavljivali na „Jutjubu“ zaista zaposlen u bolnici, on može da se suoči i sa otkazom...

HRANA Rukovodstvo Opšte bolnice demantuje i tvrdnje o katastrofalnim uslovima distribucije hrane, objašnjavajući da se u toj istoj kuhinji hrane i radnici bolnice, ali nije bilo nikakvih infekcija niti oboljenja koja mogu da se dovedu u vezu sa tretmanom namirnica.

- Osim toga, niko nema pravo da jednu napuštenu, staru i konzerviranu zgradu, koja je van upotrebe od 1992, upotrebi kao ilustraciju stanja u kruševačkoj bolnici - navodi direktorka. - Medicinski otpad nijednog trenutka nije skladišten na nepropisan način. U napuštenoj zgradi Grudnog bile su samo sekundarne sirovine: boce od infuzionih rastvora i kante od dijaliznog materijala, koje prodajemo i, između ostalog, tako zarađujemo novac koji ulažemo u bolnicu i dotiramo troškove lečenja pacijenata bez zdravstvenog osiguranja.

Dr Slobodanka Jotić naglašava i da su apsurdne optužbe za to kako se medicinski otpad skladišti u staroj zgradi, kad već postoji odgovarajući Centar za obradu tog otpada. Kaže, služba transfuzije, koja se oslanja na spornu zgradu, u taj objekat useljena je posle dozvola sanitarne i zdravstvene inspekcije, i njen rad je pod stlanom kontrolom. Dovođenje stare zgrade u vezu sa Ginekološkim odeljenjem i Porodilištem smatra strašnom zloupotrebom najosetljivije populacije.


NOVOSTI“ EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJU IZVEŠTAJ SANITARNE INSPEKCIJE

OTPAD, IPAK, NIJE MEDICINSKI

Otpad nađen u napuštenoj, staroj zgradi Grudnog odeljenja ne spada u kategoriju opasnog medicinskog, već je reč o onom bezopasnom, namenjenom za reciklažu - potvrđeno je u Sanitarnoj inspekciji.

- Nadzorom je utvrđeno da zdravlje pacijenata i osoblja ni jednog trenutka nije bilo niti je ugroženo - precizira dr Goran Marković, šef odseka Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja za Rasinski okrug. - Odgovornost za otpad koji je nađen je na rukovodstvu Opšte bolnice i inspekcija će naložiti da se on ukloni, a objekat obezbedi od neovlašćenog upada. Inače, utvrđeno je da se uklanjanje, odnosno razvrstavanje, sakupljanje, obeležavanje i privremeno odlaganje, te tretman i odnošenje medicinskog otpada obavljaju na propisan način, odnosnou bolnici funkcioniše Regionalni centar za tretman medicinskog otpada. I pripremanje, transport i služenje hrane obavlja se u apsolutno higijenskim uslovima, a jelo do pacijenata dolazi u zatvorenim sudovima, namenskim prevoznim sredstvom i do namenskih transportnih liftova, pa je izbegnuto ukrštanje puteva namirnica i neželjenih elemenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

nn

08.07.2014. 21:19

@Deki - svaka cast za objavljene snimke, samo tako obelodanjivanje moze da promeni situaciju. da nismo videli nebi ni znali kako stvari stoje u toj bolnici. a njih kao sramota sto smo to videli, trebalo je da se zataska sve.

gile

08.07.2014. 14:46

Tako je to u Srbiji. Ko se pozabavi suštinskim problemima preti mu otkaz. Da li treba da dobije otkaz onaj ko je odgovoran za rad ovakvih ustanova. U svakoj bolnici je ista priča. Novinari, uđite i snimite stanja u sanitarnim čvorovima bilo kog odeljenja. Snimite zatečena stanja na dečjim odeljenjima, ginekologiji, hirurgiji,... Nemojte čekati da vam snimke šalju oni kojima, slažem se, nije to posao.Počnite i vi da se bavite ovakvim stvarima.

Stranac

08.07.2014. 14:50

Normalno da mu treba dati otkaz,zemlja mora da živi u mraku i vlazi a svako ko ukaže na to treba dobiti otkaz i biti slomljen u Miliciji.

Bojan @@

08.07.2014. 14:54

E moja Srbijo...E moji "NAPREDNAZADNJACI"...Sve je nazalost ostalo isto...Sjasi kurta da uzjasi murta...Umesto da ima poseban kanal na Youtube da ga vlada licno napravi,da gradjani snimaju sve sto ih tisti da mnejamo nase drustvo i nasu Srbiju...Ali nista od toga...Upravo ovaj snimak je ono sto menja srbiju na bolje...Kakve stranke kakvi bakraci,bagra iz jedne stranke se prebacila u drugu kakve promene,kakve sprdacine,gotovi smo,kraj kao u bioskopu,nema nam pomoci...DS.SNS,SPS sve je isto

Niko ne reaguje

08.07.2014. 15:20

Stanje po bolnicama širom Srbije je u groznom stanju. Stanje na mnogim odeljenjima, katastrofa. Nema nikakve brige prema pacijentima. Lekare i glavne sestre higijena kao i da ne zanima. Negde nema ni zavesa, pa se pacijenti peku na suncu, dok je zimi grejanje veoma loše pa se smrzavaju. Sve je to više stvar javašluka i nehumanosti onih koji tu rade, nego nemanja novca.

Krusevljanka

08.07.2014. 16:04

Ma sta kazete?! Je li to ocenila ona ista inspekcija koja je postavljena partijski kao i samo rukovodstvo bolnice. Bolnica u nasem gradu je davno poznata kao leglo nemara i nestrucnog kadra. Samo da se njihovih saka ne dopadnete, onda ste ga ugasili. Sto se rukovodstva tice, vazda partiski postavljano, znamo da se najvise angazovalo u momentu kada im je stigla strucna konkurencija u vidu primarijusa sa fakulteta u Pristini koji je neko vreme bio izmesten. Polomili su se dok ih nisu najurili.

Krusevljanka

08.07.2014. 16:09

...Svaka cast osobi koja je postavila snimke. Apsolutno oslikavaju cinjenicno stanje. U ordinacije ove "gospode" (jer neki to zaista nisu) se ulazi pognute glave, smerno i punih saka, ili po preporuci i u sto vecoj tisini, jer su oni "mali Bogovi" koji su mocni jer znaju da ste upuceni na njih. A retki su oni koji su zaista tu da pomognu i da saslusaju. Hipokrat se u grobu prevrce zbog ovih ovde.

dragan

08.07.2014. 17:51

da li je ova zena normalna !!! klasicna zamena teza. dati otkaz osobi koja je objavila snimke!!! otkaz bi trebalo dati nadleznima u toj tehnickoj sluzbi, a kao cin licne odgovornosti za takvo stanje u krugu bolnice direktorka bi trebalo da podnese ostavku. izvestaj inspektorata nije ni potrebno komentarisati. u srbiji svi vrlo dobro znamo kako rade razne inspekcije.

Svetosavac

08.07.2014. 18:07

"“Snimatelju“ iz bolnice preti otkaz" Makakav otkaz..ovome najmanje dozivotnu...a mozda cak kanditatura za smrtnu kaznu...;)) Ovom Coveka trebamo dati nagradu...a mi masemo i pretimo,zataskujemo...!!!

Санитарац

08.07.2014. 18:44

завршио сам вишу медицинску (државну) у Земуну. Не могу да пронађем посао у струци јер се убацују људи по политичкој припадности других занимаља и образовања. Санитарна инспекција скоро никада не доноси решења, којима би било основа да се подигне пријава против здравствене истанове. Једноставно јер и санитарна инсекција припада Министарству здравља. Постоје и запослени у локалним заједницама, али наравно сви знамо како се те ствари решавају. Правда и свака част за сниматеља-

MrNo

08.07.2014. 18:46

Citam ove komentare i ispada da su svi doktori korumpirani i da je spas u privatnicima.Pre 2god sam otisao kod privatnika (nemam zdrav. knjizicu) koji mi je prepisao pogresnu terapiju,a onda sam otisao u bolnicu (u Krusevcu) gde sam odmah dobio pravu terapiju.Lezao 3 dana u bolnici i apsolutno je sve bilo u redu. Hrana je bila sasvim normalna.Zamerka je sto je potrebna kompletna rekonstrukcija sanitarnih cvorova,a za to je potrebno dosta para i verovatno je nezgodno zbog pacijenata.

zahvalnost iz Obreža

10.07.2014. 02:04

Ne znam zašto napadaju bolnicu u Kruševcu, kad je svuda isto. Ovo je politički od strane vladajuće koalicije. Šta reći za Ćupriju i Paraćin. Pa Ćupričani navikli da deru vlahe kao Palma, a tarifa enormna. U Kruševcu sam rodila dvoje dece ibez problema, je kćerki operisano slepo crevo. Muž mi je lečen u aprilu od pucanja čira i samo zahvaljujući doktoru Smiljkoviću preživeo je. Osvrnula bih se na rad domova zdravlja iz okoline. Dobiti vozilo hitne pomoći je lutrija. Tu treba imati veze ili lovu

Sofija dodji u Varvarin

10.07.2014. 02:20

Izveštač bi bolju vest imala da je došla u lokalne domove zdravljai snimila vozila hitnepomoći da li imaju opremu, gde su im vozači u 10 sati i pogledala naloge ko se preko veze vozi do Beograda, a pacijenti im umiru, jer se kupuju doručci, prevozi do kuće. Slučaj smrti posle 2 godine nije došao pred sud, kad je doktorka dala terapiju, a ne uput za bolnicu. I moj sin je umro jer sam 50 minuta čekla hitnu u kojoj nema ništa od opreme. Ista doktorka mom mužu nije dala vozilo. Ušteda ko ne da mito