Sećanje na nevidljivog

N. SUBOTIĆ

24. 05. 2014. u 16:50

U Muzeju Vojvodine otvorena izložba povodom 15 godina od obaranja ponosa NATO avijacije. Izloženi delovi F-117, makete i uniforme pilota Zejka i oficira Danija

POVODOM 15. godišnjice obaranja "nevidljivog aviona" F-117, u Muzeju Vojvodine otvorena je izložba "Izvinite, nismo znali da je nevidljiv". Prihod sa ove manifestacije, za koju će cena ulaznice biti 100 dinara, uplatiće se u fond za nastradale u poplavama.

Na izložbi, u čijoj organizaciji, uz Muzej, značajan udeo ima i Maketarski klub Novi Sad, uz četiri makete nevidljivog aviona u različitim merilima, izložene su originalne uniforme Dejla Zelka, pilota F-117, i pukovnika Zoltana Danija, oficira koji je bio na čelu jedinice koja je prvi put oborila ovaj ponos NATO avijacije, a takođe i delovi oborenog aviona.

- Izložba nije velika, ali je postavljena na interesantan način - kažu u MK Novi Sad. - Svi izložbeni eksponati su iz privatne kolekcije pukovnika Danija i muzeja iz Rume.

Na izložbi će, takođe, aktivno učešće imati i članovi MK Novi Sad.

- Pored maketarske priče, učestvovaće i u objašnjavanju događaja u vezi sa obaranjem F-117. Ova postavka je, inače, bila planirana za "Noć muzeja", ali kako je ta manifestacija odložena do daljeg, ljudi iz Muzeja Vojvodine su odlučili da je, ipak, održe sa idejom da bude humanitarnog karaktera.

"Nevidljivog", koji je kroz četiri makete raznih merila "sveden na pravu meru" maketari su, podsećamo, pretpremijerno predstavili u kasarni "Aleksandar Berić", bazi Rečne flotile, prilikom Otvorenog dana ove jedinice.

- Prva maketa je velika skoro pola metra, druge su manje, a na kraju je ona od petnaestak centimetara, koja simbolizuje slanje aviona u penziju, odmah posle bombardovanja Jugoslavije. Plan nam je da glavni događaj, s maketama, bude prikazivanje u Velikoj Britaniji na svetskoj maketarskoj smotri - najavljuju maketari.

U izradu četiri makete maketari su uložili 60 časova, a za kupovinu najkvalitetnijih maketa, dostupnih na tržištu, utrošeno je desetak hiljada dinara.

BUĐANOVCI UŠLI U ISTORIJU

OBARANjE F-117 u ataru sela Buđanovci kod Rume u vreme NATO bombardovanja je, kažu upućeni, prvi i, za sada, jedini potvrđeni gubitak aviona NATO izrađenog u stelt tehnologiji. Avion Američkog ratnog vazduhoplovstva "lokid F-117A" ("noćni jastreb"), sa oznakama AF 82 806 HO, iz baze Holoman u Novom Meksiku, oboren je 27. marta 1999. godine, četvrtog dana NATO agresije na našu zemlju.

Oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, pod komandom pukovnika Zoltana Danija, pogotkom ruskog raketnog sistema S-125 "Neva".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

najevropljanin

24.05.2014. 18:18

Ovo je tako antievropski i samoizolujuće. NATO je uspeo da spreči Miloševićevu zločinačku politiku i pomogao nam da ga se oslobodimo. Zemlje NATO su naši prijatelji i nije lepo da obeležavamo zločine koje smo im naneli. To bi bio povratak u devedesete. Ovakvih stvari se moramo postideti. Jedino tako ćemo se suočiti sa našom zločinačkom prošlošću, pokajati se, doživeti katarzu i dobiti oproštaj od onih kojima smo naudili, a takvih je mnogo.

Ratko

24.05.2014. 21:54

@najevropljanin - Ovo je tako izdajnicki i ponizavajuce , ubicu docekati sa osmehom nakon tona bombi koje je posejao po Srbiji. Srbi imaju proslost vrednu divljenja, za razliku od komsija zloinaca koji ostavljaju komentare u ime nas.