Još jedan manastir

S. KOSTIĆ

13. 05. 2014. u 16:30

Na južnoj padini Fruške gore osveštana nova svetinja. Crkva - brvnara posvećena svetom Vasiliju Ostroškom

SREMSKA MITROVICA - Na Vranjašu, kod sela Manđelos, na južnoj padini Fruške gore, nikla je još jedna svetinja, manastir čija je crkva posvećena svetom Vasiliju Ostroškom.

Crkva u drvetu, nad izvorom svetih vrača - Kozme i Damjana, u neposrednoj blizini kultnog mesta kutka posvećenog svetom Jovanu Šangajskom je završena, a u ponedeljak na dan svetog Vasilija Ostroškog, kada Eparhija sremska slavi svoju krsnu slavu, i osvećena.

Budući manastir na Vranjašu, kod Manđelosa, udaljen je od manastira Šišatovca sedam, Petkovice osam, a od Sremske Mitrovice 11 kilometara.

Manastirsku crkvu brvnaru posvećenu svetom Vasiliju Ostroškom čudotvorcu osveštao je episkop sremski Vasilije sa sveštenstvom srpske pravoslavne crkve, a ovaj novi fruškogorski manastir dobio je i svoje monahe, na čelu sa starešinom Vasilijem.

- Godinama sam ovuda prolazio, pio vodu sa izvora svetih Kuzme i Damjana i želeo da u ovoj lepoti i miru božjem podignemo manastir. I evo, ta nam se želja ostvarila zahvaljujući ktitorima, Vladi Republike Srbije i Pokrajini Vojvodine - rekao je episkop sremski.

Crkva na Vranjašu, u šumi stogodišnjih lipa, građena je od drveta - norveškog belog bora i čamovine nabavljene u Bosni i Hercegovini. Za njenu izgradnju Eparhija je utrošila 65.000 evra.

Posle svete liturgije je i ktitoru ove crkve Milanu Milankoviću, poreklom iz Brodca kod Bijeljine, a koji živi i radi u Pertu u Australiji, uručen Orden Svetog Save. Milanković je još 2011. godine, boraveći na Fruškoj gori, obećao pomoć za izgradnju manastira, međutim tada je doživeo i tešku porodičnu tragediju.

Na Vranjašu, gde je sada podignuta crkva i manastir, Milankovićeva 16-godišnja kćerka odjednom je izgubila svest. Prevezli su je hitno u bolnicu u Beograd, ali joj nije bilo spasa. Od tada su ožalošćeni roditelji odlučili da budu ktitori crkve u znak sećanja na prerano umrlu ćerku.

ORDENI

STANI Kojić iz Bijeljine, kumi manastirske crkve, uručen je juče Orden Majke Angeline, dok su gramate episkopa sremskog, za zasluge u gradnji manastira, dobili Slavića Đorić i Dušan Vrekić iz Manđelosa i Snježana Jović iz Bijeljine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nada

13.05.2014. 17:28

Sremu su neophodne fabrike, crkava i manastira je na pretek. U nekada bogatom Sremu, danas najvise je gladnih. Bezboznici sve pokradose. Svestenici bolje da se bave dusama bezboznika nego sto dizu sebi spomenike. Propast...

Золтан

14.05.2014. 13:17

@Nada - За Вучића сте гласали па нек вам он гради фабрике. Ми смо новац стицали по белом свету и улажемо га у цркве и манастире СПЦ! Нас заобиђите и пустите да се молимо господу богу. Ви имате Вучића и Чанка па се њима молите.

Dragan deSPOt

14.05.2014. 17:31

@Nada - Draga Nado,ja sam procitao tekst sa paznjom,pa procitajte i vi.Ako su roditelji rano-preminule cerke hteli da i pored gubitka clana svoje porodice, koja se zove ''dete'',hteli da uloze novac i podizanju svetinje, pa zasto se vi onda bunite?A kako da se svestenik bavi dusama gresnika(a ne bezboznika), ako to ne cine na Svetoj Liturgiji,kako?

Milisav

13.05.2014. 21:15

Daleko vise bi obradovala vest da glasi "jos jedna fabrika". Ovako na svakom koraku nicu velelepne crkve u koje odlazi vrlo malo vernika, a pored hramova podizu se ogromni parohijski domovi koji sluze za luksuzan zivot svestenika. cesto su parohijski domovi znatno veci od samih bogomolja u cijoj se porti nalaze! To je vrlo ruzna slika, prikazuje neumerenost svestenika koji su se odrodili od vere pravoslavne!

alex miles

14.05.2014. 04:48

@Milisav - Milisave, u pravu si, medjutim ovo vise nije vera od strane popova, vec cista kradja od naroda. Popovima je lukzus i politika postala nova vera od koje ce ih biti tesko odstraniti. Ja sam pre nesto vremena prestao pisati komentare ove vrste, jer su ih popobojazljivi lepotani Novosti ponistavali, pa me cisto cudi da je tvoj prosao. Iz cista mira pisem ovo, tek da vidim hoce li proci. Iskreno receno, vise me apsolutno ne interesuje hoce li popovi "ovce" sisati ili pak derati.Nado i ti si u pravu

Toza, Dopisnik Belosvetski

14.05.2014. 14:59

Bilo bi daleko pametnije da se umesto na Fruskoj Gori gradi manastir, da se kupe krda 'sanskih' koza i tako omoguci zaposljavanje siromasnih i snabdevanje gradjana zdravim proizvodima. Svestenstvu odgovara izgradnja verskih objekata, jer posle od lakovernog naroda, zaradjuju velike novce, sa kojima kupuju Mercedese. Narode Keltske Srbije ne dajte huliganima da vas lazu, vec uradite nesto sto je bolje za vas. Ne poklanjajte vasu zaradu drugima, jer oni koji vama najvise pomazu, ste vi sami.

Majkica

14.05.2014. 19:50

@Toza, Dopisnik Belosvetski - Niko ne brani sirotinji da ode u manastir i zivi tamo.Sigurno je da ce manastirska pravila imovinu sacuvati, uvecati i ostaviti za buduca pokolenja siromasima.Ako daju nekakvim udruzenjima ili pojedincima, ima sve da upropaste, i to gledamo vec decenijama .Zato mi se dopada pojava svakoga manastira, a narocito kada je u mome,,Kicenom Sremu'' u slavu Bogu, hvala donatorima.

Aleksa

14.05.2014. 18:43

Ne shvatam kome smeta sto je neko iz bilo kog svog licnog razloga dao pare da se ovaj manastir napravi. Kakve more fabrike?! Iskoristite Sremci bar delimicno turisticki potencijal Fruske Gore kako su to iskoristili braca Grci kod Svete Gore pa radite i zaradite. Pravite suvenire, gajite zdravu hranu, pravite med, ugostite posetioce, reklamirajte svoja domacinstva na internetu itd. A ne da cekate da vam bilo koja vlast da posao, da stan, da platu. Radimo!