Srpski hirurg nagrađen u Brazilu

Đ. VUKMIROVIĆ

11. 05. 2014. u 19:50

Dr Petar Dragić na eminentnom naučnom skupu u Sao Paulu predočio iskustvo sa 5.000 operacija na venama

NAUČNI rad dr Petra Dragića (44), koji govori o njegovom dvodecenijskom iskustvu u operacijama na venama, uvršten je u selekciju Panameričkog internacionalnog endovaskularnog kongresa, koji je prošle nedelje održan u brazilskoj metropoli Sao Paulu. Kongres je okupio čak 3.000 lekara iz cele Južne Amerike, a Dragiću je tom prilikom dodeljena i specijalna nagrada za doprinos ovoj grani medicine.

- Reč je o, zaista, prestižnom stručnom skupu, a najpre je jedna njegova posebna sesija bila posvećena iskustvima iz regije Balkana. Posle toga je moj rad izabran za prezentaciju na glavnoj sesiji celog kongresa, što je, razume se, izuzetna čast - kaže dr Dragić.

Uz to, kao i nagradu koja mu je uručena u završnom delu kongresa, dr Dragić je dobio i pozive da naredne godine iskustva iz oblasti operacije vena prezentuje na još dva stručno-naučna kongresa u Brazilu. Prihvatio ih je, naravno.

Petar, inače, operiše u svojim zdravstvenim centrima u četiri grada: Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci i Podgorici, dok je prve korake napravio na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Tu je radio ukupno 12 godina, završivši i specijalizaciju i supspecijalizaciju.

Pre sedam godina je dr Dragić prvi, ne samo u Srbiji nego i u okruženju, uveo laserske operacije vena. Od tada ih je u centrima u pomenuta četiri grada obavio čak 5.000! Prema zvaničnim podacima, u ovom trenutku u Evropi nema hirurga s tolikim brojem takvih operacija. O tome najbolje govori činjenica da je 2012. i 2013. godine proglašen za evropskog lidera u broju laserskih operacija na venama.


KONSTRUIŠE LASERE

KOLIKO duboko je dr Petar Dragić ušao u suštinu laserskih operacija, govori i činjenica da prestižni svetski proizvođači laserskih aparata u poslovanju odavno koriste njegova iskustva. Štaviše, jedna velika kompanije danas, prema njegovom nacrtu, pravi novi tip takvog aparata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragana

16.05.2014. 11:45

Čula sam za doktora od ranije.Mislim da ću posle ovakvih preporuka otići na zahvat čim pre.Dopada mi se jer sam čula da zahvat radi samo u lokalnoj anesteziji što me je ohrabrilo.Ne volim uspavljivanje jer imam neki strah od toga.Zaslužio je lajk!