OD prošle nedelje leskovačkim javnim preduzećima je zabranjeno da angažuju advokatske kancelarije prilikom podnošenja tužbi protiv građana koji im nisu platili usluge. Zastupaće ih pravnici u radnom odnosu. Ova odluka pokrenula je i pitanje zašto većina javnih komunalnih preduzeća opterećenih viškom radnika, plaća advokatske usluge.

Tim pre, što više od godinu dana ne postoji zakonska obaveza da ih na sudu zastupaju isključivo pravnici sa pravosudnim ispitom. Direktori komunalnih preduzeća na jugu Srbije, zakonsku formu zadovoljavaju time što umesto „dogovora“, raspisuju javne nabavke. Navode i da je izdatak u odnosu na gubitak sporova pred sudom, gotovo zanemarljiv. Leskovčani, odnedavno imaju drugačiji stav.

- Reč je uglavnom o ljudima koji ne mogu redovno da izmiruju komunalne usluge, a angažovanjem advokata stvaraju se veći troškovi - kaže Božidar Vučković, član Gradskog veća u Leskovcu. - Građani su do sada morali da plaćaju najmanje 20.000 dinara, za na primer dug od 2.000 dinara, jer pisanje tužbe po advokatskoj tarifi košta oko 7.000 dinara, sudska taksa od 2.000 do 3.000 dinara, plus izlazak na ročište od 7.800 dinara. Ako bude veštačenja, ovaj iznos se uvećava za pet do 10.000 dinara. Pritom su neophodna najmanje dva ročišta.

Pouzdano se ne zna koliko se novca iz džepova građana slilo u ruke advokata, iako je u svakom javnom preduzeću zaposlen bar jedan pravnik. Na sličnu pojavu nedavno je ukazao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kada je reč o školama.

INICIJATIVA - PRIPREMILI smo inicijativu koju ćemo podneti Narodnoj skupštini kako bi se ovo primenilo i na javna preduzeća kojima je država poverila poslove u oblasti komunalnih delatnosti - kaže leskovački većnik Božidar Vučković.

- Neko mora da mi objasni šta rade njihovi pravnici, ako direktori škola angažuju advokate da ih zastupaju na sudu i to u sporovima protiv lokalne samouprave - pitao je Cvetanović.

Za razliku od Leskovčana u „komšiluku“ zasad ne nameravaju da se odreknu advokata sa kojima su čak sklopili neku vrstu „dila“. Jedan od uslova da bi se niški advokati prijavili na tender je da se odreknu polovine iznosa za zastupanje, odnosno da sa preduzećem koje ih angažuje dele po 3.500 dinara. Da se advokatima isplati ovakav aranžman, govori i podatak da se na javni poziv za zastupanje niške „Objedinjene naplate“ prijavilo 45 advokata. Uslove je ispunilo njih 18 koji na ravne časti dele sporove.

- Godišnje imamo oko 6.000 utuženja i sa četiri pravnika ne bismo postigli da sve odradimo - kaže Miloš Nikolić, šef Komercijale. On pojašnjava da su pojedini advokati ispali iz trke jer nisu umeli valjano da tumače i popune konkursnu dokumentaciju.

Bratislav Vučković, direktor niške „Medijane“, kaže da je kod njih u toku javna nabavka za advokatske usluge.

- Samo moj pomoćnik ima pravosudni ispit, a tužbi protiv „Medijane“ je mnogo. Samo od početka godine bilo je 50 tužbi za ujede pasa, pa ne smemo da rizikujemo i da zbog formalnih nedostataka, gubimo sporove - odgovara Vučković.

Vranjska direkcija za izgradnju je putem javnih nabavki izabrala advokatsku kancelariju koja će ovo najveće gradsko preduzeće u narednih godinu dana zastupati u sudskim sporovima.

- Imamo dva pravnika, ali nam je u fazi izvršenja i u slučajevima gde postoji sukob interesa zaposlenih u Direkciji i drugih stranaka bila neophodna pomoć. Godišnji trošak nam je 160.000 dinara - kaže direktor Direkcije Dragan Stojković.ŠKOLA TUŽILA GRAD

- SAMO jednoj školi koja je tužila grad, moraćemo iz budžeta da prenesemo 440.000 dinara da plati troškove nastale u sporu sa lokalnom samoupravom koji je izgubila - objašnjava Dalibor Tričković, načelnik gradske uprave za finansije u Leskovcu.