Mačvanska Mitrovica: Porinut kruzer za Holanđane

S. Kostić

četvrtak, 10. 04. 2014. u 21:14

Мачванска Митровица: Поринут крузер за Холанђане
Veliki dan za bivše brodogradilište "Sava", sada "Vahali", u četvrtak putnički brod "Amavista", dug 175, a širok 11 metara, namenjen za plovidbu rekama

MAČVANSKA MITROVICA - u četvrtak je porinut prvi putnički brod koji je napravljen u ovdašnjem obnovljenom brodogradilištu, od kad ga je kupila holandska kompanija "Vahali". Radi se o kruzeru "Amavista", za inostranog kupca, dugom 175, a širokom 11 metara, namenjenom za plovidbu rekama. Pored vrednosti od 17 miliona evra, impresivan je i kapacitet - 170 putnika.

Podsetimo, pre tačno godinu dana, brodogradilište "Sava" u Mačvanskoj Mitrovici - posle devetogodišnjeg stečaja - prodato je iz sedmog pokušaja. Holandski investitor je obnovio postrojenje koje postoji od 1919, vratio oko 350 radnika na posao i započeo proizvodnju, odnosno izvoz.

- Ovaj putnički brod napravili smo za pet i po meseci. Zadovoljni smo poslom ovde, i za Srbiju smo se odlučili zbog stručnosti radne snage i geografskog položaja - kaže Vinsent Beker, generalni menandžer kompanije "Vahali".

Ni Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice, ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da je - posle duge agonije - ovo preduzeće uspelo da se stabilizuje, a "svanulo" je i zaposlenima.

- Radio sam u starom brodogradilištu i nastavio u ovoj kompaniji, gde imamo redovnu platu i zasada je sve dobro - kaže Marko Vasilić.

Inače, holandska firma "Vahali" postoji od 1923, u Srbiji posluje tek deset godina i za to vreme porinuto je više od 20 brodova. Kako kažu, ovde su došli bez ikakvih subvencija i, eto, gotovo kompletnu proizvodnju brodova iz Holandije preselili na Savu.