Vitez bez groba i sveće

S. Babović

30. 03. 2014. u 08:40

Sedamdeset godina se ne zna gde su kosti junaka Blagoja Krušića. Nosilac najvećih ratnih odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a ubijen 1944. godine kod Niša kao žrtva političkog progona

NI posle više decenija još se ne zna gde su zaturene mučeničke kosti srpskog junaka i patriote Blagoja Krušića, učesnika balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata iz sela Prigradina u Banjanima kod Nikšića, koji se još kao dečak obreo 1889. godine sa ostatkom porodice u Dabinovcu kod Kuršumlije u Srbiji. Niški okružni sud rehabilitovao ga je 13. jula 2007. godine i to je bila jedna od prvih rehabilitacija u Srbiji od završetka Drugog svetskog rata.

Do početka balkanskih ratova 1912. godine Blagoje je šest godina komitovao u odredu čuvenog vojvode Voja Tankosića, a potom u slavnom "Gvozdenom puku", učestvujući u bitkama kod Cera, Drine, Kolubare, Kosmaja, Prizrena, Piškopeje, do Solunskog fronta i Kajmakčalana. Svojim junaštvom on je zadivljavao čak i svoje neprijatelje, a u martu 1917. godine na položaju kod Crne Reke Aleksandar Karađorđević je, u prisustvu Živojina Mišića, sa svojih grudi skinuo Karađorđevu zvezdu i dao je Blagoju Krušiću, dok mu je francuski general Giome uručio vojnu medalju!

NJegove grudi krasila su i druga najveća ratna odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije - srebrna i zlatna medalja za hrabrost, ruski Georgijev krst, dve medalje sa likom Obilića i sve četiri spomenice iz ratova 1912-1918, među kojima i "Albanska". Ubijen je 17. avgusta 1944. godine u selu Gornja Toponica kod Niša, kao žrtva političkog progona koji je vršila tadašnja državna vlast nad političkim neistomišljenicima.

- Moj deda Blagoje je pod strašnom komunističkom torturom mučen, bezmalo kao i prvi mučenici crkve, tako da mu se ni posle sedamdeset godina ne zna ni groba ni mramora. Kakva simbolika da neko ko je bio deo pokreta kojim je komandovao prvi gerilac u Evropi đeneral Draža Mihailović završi upravo kao on - kaže za "Novosti" protojerej Dragan Krušić. - Objavio sam knjigu o Blagoju, a na taj korak me navela upravo njegova mučenička končina. Blagoje je skončao bez groba i bez sveće i ko zna u kojoj jami bezdanici. Mi njegovi brastvenici nećemo imati mira sve dok njegove kosti ne nađu smiraj u njegovim rodnim Banjanima kod Nikšića.


GOLGOTA

- VITEZ Blagoje Krušić imao je više na glavi i na grudima nego oni koji su ga ubili na pravdi Boga i u glavi i u grudima. Blago Tebi Blagoje Krušiću! Smiluj se na tvoje ubice "koje nisu znale šta rade" - poručuje akademik Matija Bećković, dok profesor cetinjske bogoslovije dr Budimir Aleksić kaže:

- Put srpskog viteza Blagoja Krušića na najbolji način dočarava golgotu i vaskrs Srbije. Medalje govore više od svih tekstova koji su napisani o Blagoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

alex miles

31.03.2014. 04:14

Vi i vasi grobovi, lesevi i sta vec bilo. Dosta vise toga. Zivot je odvise kratak za te gluposti. Pravite decu, a ne grobove i kojekakve monumente za one koji vise ne postoje. Uzas jedan, da kada se vidi koliko su vam popovi mozak izprali. Uff ! Ma , muka mi je vise i pisati.

Pravdoljub

31.03.2014. 10:25

@alex miles - Ako te ne zanima, nemoj ni čitati.Ono što se iz komentara vidi, to je da nemaš elementarni osećaj za pravdu, niti ljudsko saosećanje za nevinu žrtvu. O nacionalnoj svesti i zahvalnosti prema nekome ko je žrtvovao ovaj ''odviše kratak život'' da bi ti mogao da ga živiš kako hoćeš, suvišno je i govoriti.Prema tvom rezonu, svako ko više nije fizički živ treba da bude zaboravljen, pa je podsećanje na velikane koji su nas zadužili, za tebe ''glupost''. Tužno, dragi prijatelju.