Zrenjanin: Raskidaju ugovor sa Nemcima

Sl. PAŠIĆ

28. 03. 2014. u 21:14

Зрењанин: Раскидају уговор са Немцима
Zrenjanin raskida ugovor o izgradnji fabrike vode sa nemačkom firmom "Vte vasertehnik". Skupština grada odustaje od milionske investicije koju je ugovorila bivša vlast

ZRENJANIN - Vanredna sednica Skupštine grada dala je u petak saglasnost da se raskine ugovor za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, koji je zaključen 18. aprila 2012. između JKP "Vodovod i kanalizacija" i nemačke kompanije "VTE Vasertehnik" iz Esena.

Prethodno je saglasnost dalo i Gradsko veće, a inicijativa je, navodno, potekla od nadzornog odbora "Vodovoda i kanalizacije". Međutim, u petak je na sednici Skupštine grada izneto da iza inicijative ne stoje predsednik NO Dragan Gaborov (koji nije ni potpisao odluku) i član iz kolektiva Bratislav Tomić.

Svejedno, pošto su opozicioni odbornici iz redova DS i LSV protestno napustili sednicu, 34 odbornika vladajuće koalicije okupljene oko SNS (sa jednim glasom dovoljnim za odlučivanje) zaključili su da direktor "Vodovoda i kanalizacije" Goran Tajdić može jednostrano da raskine ugovor.

- Ovo je početak rešavanja problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu. Kao što je potpredsednik SNS Goran Knežević najavio, Zrenjaninci će krajem 2015. piti zdravu i čistu vodu - poručio je Saša Santovac, dugogodišnji odbornik SRS u SG, odnedavno pojačanje zrenjaninskih naprednjaka.

NA TERET GRADA ODŠTETA za raskidanje ugovora, koja se meri milionima evra, pala bi na teret grada Zrenjanina, a time i na sve njegove građane - poručio je Jorg Kering, tehnički direktor VTE, koja je na pilot postrojenju u Zrenjaninu, jedina od brojnih svetskih i domaćih firmi koje su minulih decenija pokušavale, dokazala tehnologiju prečišćavanja vode. Gradski pravobranilac Zrenjanina izjavio je da će se arbitraža odvijati u Vašingtonu i da je njena "težina" nekoliko miliona evra.

U kratkotrajnoj raspravi, odbornici iz redova LSV i DS istakli su da je vanredna sednica zloupotreba demokratije i parlamentarizma u gradu na Begeju. Smatraju da je u pitanju politizacija problema koji tišti Zrenjanince decenijama. A, koji od 2004. imaju inspekcijsku zabranu korišćenja vode iz gradskog vodovoda, zbog enormnog prisustva arsena i drugih štetnih materija.

- Raskidanje ugovora sa renomiranom nemačkom kompanijom, koji je zaključen uz odluku legalne i legitimne gradske vlasti, a nakon sprovedenog međunarodnog javnog tendera, čista je politička odluka. Zabrinjava što se ne nudi alternativa i što su građani i dalje osuđeni da nemaju pijaću vodu - istakao je Goran Kaurić, šef odborničke grupe DS, čiji predlog da se sačeka formiranje nove vlade i otklone sve dileme nije dobio podršku vladajuće koalicije.

Niko od njenih predstavnika nije se javljao za reč, čak ni gradonačelnik mr Ivan Bošnjak. Direktor JKP Tajdić bio je kategoričan da je raskidanje ugovora način rešavanja problema i prvi korak u dobijanju čiste vode. Po njemu, problematično je što ugovor ne predviđa prečišćavanje vode po našim, nego standardima EU. I, što nema državne garancije za ovaj projekat, vredan 25,6 miliona evra.

U petak je stiglo i saopštenje nemačke kompanije, gde su iznenađeni zbog odluke o raskidanju ugovora. VTE navodi da je ispunila sve obaveze iz ugovora, sačinila glavni projekat i spremna da jula započne izgradnju postrojenja, čiji se završetak očekivao krajem 2015.

-Bile su obezbeđene i finansijske garancije, ali su zbog neažurnosti lokalnih organa vlasti istekle. Pozivanje na srpske standarde o kvalitetu vode, koji su rigorozniji nego u EU, takođe ne može da bude razlog za raskid ugovora, jer je u toku usklađivanje srpskih i evropskih parametara o kvalitetu vode - saopštava VTE, uz isticanje svetskih metropola gde su rešili problem pijaće vode i činjenicu da više od 500 miliona ljudi u 28 evropskih zemalja piju vodu kakvu su oni spremni da obezbede žiteljima Zrenjanina.

PETICIJA

PREDSTAVNICI udruženja "Naš grad - naša stvar", koji već nedeljama organizuju proteste u Zrenjaninu zbog zabrane korišćenja vode, u petak su se okupili u Beogradu. Delili su prolaznicima flaše sa specifičnom žutom zrenjaninskom vodom. Vladi Srbije predali su peticiju sa više od 5.000 potpisa sugrađana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)