Kruševac: Nisu joj rekli da ima rak!

S. BABOVIĆ

26. 03. 2014. u 21:45

Porodica sumnja da su rezultati biopsije Slađane Jolić skrivani šest meseci. U kruševačkoj bolnici kažu da je pacijentkinja bila upoznata sa prirodom bolesti

KRUŠEVAC - Slađana Jolić (42) preminula je 15. marta u teškim bolovima od posledica karcinoma dojke. Otac Radomir tvrdi da njegova ćerka šest meseci nije znala svoju pravu dijagnozu, sve dok porodica krajem decembra nije došla do rezultata biopsije, urađene krajem maja. U bolnici isključuju mogućnost da pacijentkinja nije bila upoznata sa prirodom bolesti.

- Siguran sam da nije znala da ima rak, jer ne bi valjda posle tog saznanja otišla na letovanje - ističe otac Radomir Jolić. - Mesecima su je lečili od drugih bolesti.

Jolić ne želi da tuži bolnicu i kaže da mu je namera samo da se sličan slučaj nikada više ne ponovi.

- Ćerka se prvo 19. aprila 2013, zbog izrasline na levoj dojci javila lekaru opšte prakse, koji joj je dao palitreks, cefaleks i neke antibiotike - priča otac. - Na svoju inicijativu odlazi kod onkologa, pa kod hirurga. Uradili su joj biopsiju 29. maja. Još dva puta je u junu ide na previjanje i skidanje konaca i ništa joj nije rečeno.

Sve do jula je, tvrdi otac, proveravala telefonom da li su stigli rezultati. Nekoliko puta su joj, priča, rekli da rezultata nema, a potom bi ostavljali vezu „otvorenom“.

- Prvi put je osetila bol u desnom kolenu 8. jula kada je otišla na odmor - kaže Radomir Jolić. - Javlja se ortopedu, pa neurologu. Lečili su je od išijasa, artroze, osteoporoze. Davali su joj brufene, diklofene. Prvi put sam po rezultate biopsije otišao ja, krajem decembra. Jasno je pisalo da je konstatovan treći stepen karcinoma dojke. Dakle, bilo je nade još u junu.

Par meseci pred smrt i scintigrafija i skener pokazuju da je karcinom metastazirao. Potražili su pomoć, dodaje Jolić, i na VMA i na Institutu za onkologiju u Beogradu. Slađana je odbila hemoterapiju.

U odgovoru dostavljenom „Novostima“, iz rukovodstva kruševačke bolnice navodi se da je pacijentinja bila lečena od 21. maja 2013. na Hirurgiji dojki i mekih tkiva.

- Istog dana joj je uzeta biopsija i patohistološki nalaz koji je stigao 21. juna 2013, br. 5048/13 kada je pacijentkinja u potpunosti upoznata sa prirodom bolesti - navodi se u saopštenju koji potpisuje dr Slobodanka Jotić, direktorka. - Ordinirajućem doktoru je tada rekla da se sprema za more te da će po povratku odlučiti o daljem lečenju i terapiji, ali se posle toga više nije pojavljivala. To je bila lična želja preminule pacijentkinje, a bolnica nije bila u obavezi da o rezultatima obavesti porodicu.


LEKARI NISU POSUMNjALI?

Radomir kaže da najviše zamera što su rezultati biopsije „ležali“ u bolnici pola godine i što je praksa da pacijenti sami tragaju za rezultatima.

- Valjda može neko telefonom da pozove ljude i obavesti ih da su bolesni - kaže Jolić. - Čudno je da niko od drugih specijalista nije posumnjao da ona ima rak. I ti drugi lekari koji nisu onkolozi, valjda bi trebalo da imaju uvid u istorijat bolesti, u te rezultate biopsije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

jaran

26.03.2014. 23:09

Graviola uspesno leci i zaustvlja rak, raste u Brazilu i Amazoniji, a u Srbiji se uzgaja na privatnim plantazama. Graviola seme se takodje moze kupiti preko ebay-a, lekari odbacuju graviolu, farmaceuti nisu uspeli da izoluju supstance i naprave nesto nalik na ovu biljku ukusa kivija i pomarandze.

boban

27.03.2014. 04:03

@jaran - postoji mnogo jaca biljka od graviole ,najbolja graviola ima 4%cito-toxic potencijal dok ova druga ide cak do 24%,,graviola zna da pravi i razne alergije,,,ALI ako se koristi extrat uz frisko cijedjeni sok od mrkve svakodnevno/licno mislim da je u pitanju potreba za vitaminom A/ veoma dobro se pokazala u lijecenju raka prostate.Mislim da nema pravila,treba probati sve,ako jedno neradi probati odmah drugo,i dalje..dolazi proljece i maslacak s njim,jedite ga friska uz malo sirceta kao salatu..

Vanja

26.03.2014. 23:28

Kao Slađanin kolega koji je radio sa njom poslednjih godinu dana, odgovorno tvrdim da nije znala za svoju dijagnozu, kao i da je mnogo puta zvala kruševačku bolnicu i pokušavala da dođe do rezultata biopsije. Nažalost, bezuspešno. I dalje sam u potpunom šoku i velikoj neverici zbog svega što se desilo.

Snežana Nedeljković

27.03.2014. 01:24

@Vanja - Tako je Vanja! Ovo je objavljeno da se greške u sistemu ne bi dešavale i da bi se spasli životi i lečenje počelo na vreme. Rak je izlečiv ako se na vreme reaguje. Rezultati su stajali u fascikli dok je ona mesecim išla od specialiste do specijaliste da utvrde dijagnozu i uzrok njenih jakih bolova koji su lečeni kao išijas i primala je injekcije za bolove jutro-veče od heurologa do ortopeda do specijaliste opšte medicine, ali su zato račun koji je plaćen i zaborvljen na stolu VMA, nadležni sa VMA

razuman

27.03.2014. 11:24

@Vanja - Kako da ne Vanja! U preavu si. Kao kolegi sa posla ne samo daje logicno da ti kaže sve o svojoj bolesti (i rizikuje da se izbrbljaš svima i da dobije otkaz u ova smutna vremena) nego ti je valjda i ožiljak od operacije pokazala?! I otac koji očekuje da "neko zove ljude". Sram vas bilo sve! Senzacionalizam po svaku cenu.

Ana

27.03.2014. 20:10

@Vanja - Ne razumes. Neko ko je radio sa njom, kome se zalila na bolove, pricala o terapiji, o svojim nedoumicama o bolesti, o tome da lekari ne mogu da joj nadju dijagnozu ( a u stvari imaju je u fioci, ali nikoga nista ne zanima u Kru sevackoj bolnici). Niko nije rekao da je pokazivala oziljak, ne preteruj i nema potrebe za cinizmom. Ili si neko iz bolnice, koji se nasao prozvan.

djile

27.03.2014. 06:19

Nek joj je laka crna zemlja. Tuzna sudbino Srpska, ubijaju nas nasi gore od osiromasenog uranijuma. Boze ima li te?

Lili

27.03.2014. 07:49

Imala sam akutnu bakterijsku infekciju koja me je iscrpela,doktorka koja me je primila mi je prepisala ranisan,probiotik i baskupan,rekavsi mi da nisam za "operaciju",pri tom nista nije preduzeto da se ispita uzrok.Tek sutradan posto su tegobe nastavljene mi je srecom druga doktorka dala da radim analize,pa sam dobila pravu terapiju.Dosta ima povrsnih koji idu liniju manjeg otpora u radu i utegnutosti i sto krace uniforme u oblacenju.

Marija

27.03.2014. 20:17

U Krusevackoj bonici je mojoj majci receno da je imala blazi slog i da joj preporucuju terapiju u banji. Nisu joj dali uput za skener glave u BG-u ( tada skenera nije bilo u Krusevcu). Odvela sam je privatno na skener u Beograd. Tumor na mozgu je bio velicine mandarine. Lekarka koja joj je dala otpusnu listu i koja je vodila kao pacijenta, napravila zastrasujucu strucnu gresku je sada maksimalno napredovala .Nadam se da razumete na kojoj je funkciji u bolnici, moja majka je umrla posle 15 dana.

Goca

28.03.2014. 00:00

U krusevackoj bolnici je haos u svim segmentima. Moju sestru su lecili od reume, a bio je karcinom kao kod pok. Sladjane. Kada smo to culi ili doziveli da doktori nisu u pravu i da su krivi? Vucicu rascisti stanje u krusevackom zdravstvu sto pre.

Kruševac

28.03.2014. 14:08

U Kruševackoj bolnici je zastrašujuce stanje, i u odnosu prema pacijentima, nehigijeni, nestručnosti, nehumanosti...kompletno. Samo se o tome ćuti !!??

pater f

28.03.2014. 17:54

@Kruševac - Šta kažete direktorka za ovo viđenje vašeg građanina,sramota je vaša.

Kruševac

28.03.2014. 22:28

U normalnim zemljama direktori sa ovoliko propusta koliko ih samo u poslednjih 10-ak godina ima bolnica Krusevac ( smrti porodilja, beba, pogrsne dijagnoze, pogresna lecenja, zakasnele dijagnoze, intrahospitalne infekcije itd), budu procesuirani. Kod nas ih nagradjuju. Da li se direktorka postidela, posle ovakve izjave??