Zrenjanin: Čista voda - juna 2015!

Sl. Pašić

utorak, 18. 03. 2014. u 21:45

Зрењанин: Чиста вода - јуна 2015!
Ništa od ugovora s nemačkom kompanijom, Zrenjanin mora da traži drugo rešenje. To je obećanje bivšeg gradonačelnika Kneževića sugrađanima. VTE sprema tužbu?

ZRENjANIN - Posle marketinških i politikantskih poteza bivše vlasti, koja je pokušavala da prikaže da nešto radi, na pragu smo da konačno rešimo problem pijaće vode. Obećavam da će Zrenjaninci od juna 2015. piti kvalitetnu i zdravu vodu - izjavio je u utorak Goran Knežević, bivši gradonačelnik i potpredsednik SNS.

Knežević je podsetio da Zrenjanin skoro 30 godina pokušava da reši problem pijaće vode, čija je upotreba odlukom inspekcije zabranjena u proleće 2004. zbog enormnog sadržaja arsena i drugih štetnih materija. Ne upuštajući se detaljnije u razloge sporog rešavanja problema, odnosno izostanka izgradnje neophodnog postrojenja za prečišćavanje, istakao je "da se sve nagomilalo, i cena i procena".

- Veoma smo ozbiljno shvatili situaciju i na putu smo da izgradimo sistem za dobijanje zdrave vode - izneo je Knežević, nagoveštavajući da će ipak doći do raskida ugovora sa nemačkom kompanijom "VTE vasertehnik".

Zanimljivo je da aprila 2012, uoči potpisivanja ugovora između JKP "Vodovod i kanalizacija" i nemačke kompanije za izgradnju fabrike vode vredne 25,6 miliona evra, Knežević, tada kao opozicioni gradski lider, javno je upozorio da je on štetan za Zrenjanin i da se ne radi o ozbiljnom projektu. Čak je zapretio krivičnom odgovornošću onima koji stave potpis na ugovor sa VTE, ali nije vredelo. Skupština grada, uz blagoslov dve države, svečano je ugovorila izgradnju fabrike vode, od koje će se sada izgleda definitivno odustati.

Prethodno su Nemci, kao dokazano jedini sposobni za izgradnju fabrike vode, u postupku međunarodne javne nabavke, dobili posao. Na pilot-postrojenju u krugu JKP, vrednom 250.000 evra, uspeli su da dokažu tehnologiju i najavili početak radova krajem 2012. Međutim, smena vlasti stopirala je sprovođenje ugovora, uz stalno pronalaženje novih razloga od strane novih gradskih čelnika.

BEZBROJ "PILOTIRANjA" SREDINOM osamdesetih Zrenjanin je bio nadomak izgradnje fabrike vode sa francuskim "Degremonom", ali se od projekta odustalo uzled nedostatka para. Proteklih decenija u krugu JKP izgrađeno je bezbroj pilot-postrojenja domaćih i stranih kompanija, ali samo je VTE pošlo za rukom da pronađe rešenje za prečišćavanje specifične zrenjaninske vode.

Jednom je to bio nedostatak državne garancije za kredit, pa primedba da tehnologija VTE nudi prečišćavanje vode po standardima EU, a ne našim (koji su stroži). Na kraju, izneta je sumnja u tehnološko rešenje, ali zvanično niko još nije osporio ugovor bivše legalne i legitimne gradske vlasti sa VTE. Pregovori između kompanije i JKP još traju, a Uprava za javne nabavke potvrdila je da je nemački partner odabran u strogo zakonski sprovedenoj proceduri.

Nemci su, u međuvremenu, dva puta javno poručili da su spremni da grade fabriku vode u Zrenjaninu i da garantuju 15-godišnje snabdevanje kvalitetnom vodom, istom kakva se koristi u EU. Izradili su i glavni projekat, potrebna im je samo građevinska dozvola pa da počnu sa realizacijom. Sudeći sada po Kneževićevoj izjavi, VTE ništa neće značiti što se do sada pridržavala svih stavki ugovora, kad je nova vlast odlučila da ponudi drugo rešenje za problem vodosnabdevanja.

Tehnički direktor VTE Jorg Kering svojevremeno, na nagoveštaj raskida ugovora, diskretno je obznanio da će kompanija zaštititi svoje interese i sigurno naplatiti odštetu. Ona svakako neće biti ispod 2 miliona evra, koliko je po ugovoru koštala izrada projektne dokumentacije, a za spor je nadležna Spoljnotrgovinska arbitraža pri Privrednoj komori Srbije.

PROTESTI

UDRUŽENjE "Naš grad - naša stvar" i nekoliko nevladinih organizacija, od prošlog meseca redovno organizuju proteste zbog nerešavanja problema pijaće vode. Upriličili su i javnu debatu, sakupili potpise na peticiji za zdravu vodu koja je prosleđena Skupštini RS. Za subotu su najavili novo okupljanje u centru, uz poruku da neće odustati dok nadležni ne preduzmu konkretne mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije