KRUŠEVAC - Predstavnici Samostalnog sindikata IMK „14. oktobar“ saopštili su da je situacija u ovom preduzeću u restrukturiranju na granici izdržljivosti za 1.500 zaposlenih radnika, jer im se duguje više od 10 plata. Osim zarada nema ni posla, a realizaciju ugovora ocenjuju kao mizernu.

- U do sada objavljenim informativnim listićima u preduzeću nema nijednog posla za koji je potpisan ugovor o realizaciji koji daje bilo kakvu perspektivu preduzeću i zaposlenima - navodi, između ostalog, Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata. - Skeptičan sam i u vezi sa najavama o dolasku investitora. Ne realizuje se ni sprovođenje socijalnog programa za 617 zaposlenih koji su već u dva navrata potpisivali dokumentaciju.

Sindikalci ističu da je u prethodnih 10 meseci od postavljenja aktuelnog rukovodstva realizacija posla iznosila 265,9 miliona dinara, a da je u 2010. godini premašivala milijardu. Iz rukovodstva IMK „14. oktobar“ stiže odgovor da bi realizacija posla bila i veća da je bilo obrtnih sredstava, to jest kreditne podrške od države.

- U poslednjih 10 meseci realizovani su poslovi sa tradicionalnim kupcima (RB „Kolubara“, „Kostolac“, RTB „Bor“, „Železara Smederevo“, „Trepča“, RU „Resavica“ i RU „Pljevlja“) - rečeno je „Novostima“ u ovom preduzeću. - Što se tiče proizvodnih planova do kraja godine, donet je dinamički plan proizvodnje za 2014. godinu po kome se radi. U toku su pregovori sa predstavnicima ministarstva oko realizacije socijalnog programa.

Predstavnici sindikata kažu da su bili strpljivi i čekali da institucije sistema pomognu da preduzeće izađe iz krize. Isplata minimalca je osmišljena kao pozajmica preduzeću, koje, uz to, već duguje radnicima i za troškove prevoza, posmrtnice, bolovanja. Velimirović napominje i da su plaćena odustva i poziv zaposlenima da mogu da koriste sve vidove odsustva u suprotnosti sa najavom direktora da je preduzeće uposleno u dovoljnoj meri.


PORTIRI

U SINDIKATU tvrde da se po evidentiranju krađe 380 kilograma bakra, o čemu su „Novosti“ pisale, proizvodni radnici angažuju da budu portiri i 24 sata čuvaju mašine koje ne rade a time se navodno sprečavaju krađe.

- Ne postoji nikakva naredba o čuvanju mašina u tom pogonu, već je to dužnost svakog zaposlenog u industriji, da vodi računa o svojim sredstvima rada i o prostoru u kojem radi - odgovaraju iz poslovodstva.