VALjEVO - Supružnici Ivana (28) i Saša (27) Katić iz Kožuara kod Uba sedam godina iščekuju pravdu i odgovor zašto je njihova muška beba u valjevskoj bolnici rođena mrtva. Za teško delo protiv zdravlja ljudi, okrivljen je dr Slobodan Gvozdenović, ginekolog u ovdašnjoj bolnici, jer je prema optužnici nesavesno postupio u noći između 23. i 24. januara 2007. godine, prilikom porođaja Ivane Katić.

- Od početka do danas u Osnovnom sudu u Valjevu bilo je zakazano više od 10 glavnih pretresa - kaže Saša Katić. - Od avgusta prošle godine nekoliko glavnih pretresa odloženo je iz raznih razloga. Na poslednjem suđenju Gvozdenović je dostavio lekarsku potvrdu da je sprečen iz zdravstvenih razloga. Sudija je branioca obavestila da će ako se okrivljeni ne pojavi 17. marta, biti izdata naredba za njegovo prinudno dovođenje i naloženo veštačenje zdravstvenog stanja.

Članovi Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta, su na zahtev suda dali mišljenje da je tokom porođaja Ivane Katić došlo do „patnje po plod“. Porođaj je trebalo da se završi carskim rezom odmah kada je to uočeno, a ne skoro pet i po sati kasnije kako je učinjeno. Odbor navodi da bi se pravovremenim carskim rezom najverovatnije rodilo živo dete.

- Ginekolog u Ubu je devet meseci održavao trudnoću i sve je bilo u redu - kaže Ivana Katić. - U trećem mesecu saznala sam da ću roditi zdravog dečaka. Sa porođajnim bolovima primljena sam u bolnicu. Sutradan sam dobila temperaturu i visok pritisak, a dr Slobodan Gvozdenović uopšte nije dolazio da me obiđe već su ga o mom stanju obaveštavale medicinske sestre. U jednom trenutku se pojavio i rekao mi da ću se ujutru poroditi, ali je na drugom pregledu uočio da nešto nije u redu pa je doktor zvao anesteziologa da se odmah uradi carski rez. Posle porođaja Gvozdenović je rekao da ništa nisu mogli da učine, a da je dete rođeno mrtvo. Suprug i ja bili smo šokirani. Obdukcioni nalaz pokazao je da je beba bila na kraju desetog meseca trudnoće, sposobna za vanmaterični život. Ivana se seća da je na poslednjem pregledu pre porođaja, dva puta osetila trzaje bebe.

IZBORI I ODŠTETA

GLAVNI pretres zakazan za 28. februar odložen je jer je Gvozdenović sudu ostavio podnesak da će tada biti u izbornoj kampanji. U prilogu podneska dostavio je izbornu listu SNS za republičke izbore na kojoj se nalazi na 56. mestu. Advokat Katića je to ocenio kao drskost i svestan pokušaj da se izbegne suđenje. Uporedo sa krivičnim postupkom supružnici su zbog lekarske greške pokrenuli parnicu protiv Zdravstvenog centra. U maju 2010. je zaključeno poravnanje, pa im je osiguravajuća kuća „Dunav“ isplatila oko 1,2 miliona dinara za fizičke i pretrpljene duševne bolove, strah, troškove sahrane i sudskog postupka.