Leskovac: Vlasnici traže nadoknadu

I. MITIĆ

05. 03. 2014. u 08:22

Лесковац: Власници траже надокнаду
Gradska vlast počinje sa rušenjem lokala na prostoru bivše autobuske stanice i zelene pijace. Na ovoj lokaciji je planirana gradnja marketa trgovinskog lanca „Lidl“

LESKOVAC - Vlasnici lokala kod stare autobuske stanice nezadovoljni su jer će im objekti biti srušeni, kako kažu, bez nadoknade. Gradska uprava za urbanizam i komunalno - stambene poslove počela je pripreme zemljišta za privođenje nameni ove lokacije na kojoj treba da se izgradi market „Lidl“.

Planom je predviđeno da se Voždova spoji sa ulicom Kralja Petra I pa je to razlog što će biti srušena i tri lokala na ovoj trasi. Vlasnici lokala kažu da su im ti objekti jedini izvor egzistencije i strahuju da će ostati bez pravične nadoknade. Oni tvrde da imaju sve neophodne dozvole.

- Ovo će nam uništiti život jer nemamo drugi posao, a od tih lokala izdržavamo porodice. Lokalna samouprava je dužna da štiti nas građane, a ne da čini sve za interese svetskih trgovinskih lanaca. Niko nije spreman da nas sasluša i razume već nas maltretiraju i prete - priča Blagoje Zdravković, jedan od vlasnika lokala koji trenutno ne radi.

- Lokal sam kupila i uredno prenela na sebe. Platila sam sve nadoknade, objekat renovirala, a godinama redovno plaćam sve poreze i doprinose. Sve što sam imala uložila sam u frizerski salon od koga kao samohrana majka izdržavam decu. Godinama nikada ništa nije bilo sporno, a sada hoće da me oteraju odavde - jada se Svetlana Pavlović.

OBJEKTI ZBOG uređenja ovog prostora biće uklonjeno 55 lokala, manjih montažnih objekata i trafika od kojih samo mlečna pijaca i trafostanica imaju dozvole. Gradska vlast kaže da će odbiti zahteve za legalizaciju spornih objekata. Međutim, baš u tome vlasnici lokala vide svoju šansu jer od nadležnih nisu dobili nikakav odgovor u zakonskom roku od 90 dana.

U nadležnoj upravi negiraju ove navode i ističu da se radi o objektima privremenog karaktera i da im zbog toga ne pripada nikakva nadoknada. Objašnjavaju da su sadašnji vlasnici lokale kupili od drugih osoba kojima su 1987. godine izdata privremena rešenja za postavljanje objekata. Dodaju da su ih sudskom odlukom preneli na sebe iako na to nisu imali pravo.

- Jedna od stranaka nam je donela falsifikat rešenja koje je istovetno originalu osim što se u njemu navodi da je trajno - ističe Žikica Stojanović, načelnik Uprave za urbanizam i komunalno - stambene poslove. - Zašto su vlasnici lokala podneli zahteve za legalizaciju ako već tvrde da imaju dozvole.

MODERNA TRGOVINA

GRADSKA vlast namerava da izmesti zelenu pijacu, jer se na tom prostoru planira izgradnja marketa trgovinskog lanca „Lidl“ na površini od oko 2.000 kvadratnih metara. U kabinetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića rečeno je da će budući investitor imati i obavezu da preko puta sagradi novu robnu pijacu. Gradu će pripasti oko trećine od ukupnog broja ovih lokala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije