JEDINSTVEN ženski harmonikaški orkestar "Meškarke" iz banatskog sela Aradca, nedaleko od Zrenjanina, obeležio je 35 godina na sceni na najlepši način - izdavanjem prvog albuma sa 21 tradicionalnom slovačkom pesmom.

Na disku priređenom uz velika odricanja i nesebičnu pomoć Pavela Balaža iz Kovačice, potpredsednika Matice slovačke u Srbiji, ansambl samoukih žena iz Aradca, u našoj zemlji ali i širom Evrope poznat kao "vojvođanske spajsice", prikazao je svoje majstorske interpretacije na osobenim harmonikama zvanim meškama.

- Meška se još ponegde svira u Rusiji i Poljskoj, ali izvođači su muškarci. U našoj slovačkoj tradiciji, koju negujemo u Aradcu, na harmonici sviraju isključivo žene i instrument se nasleđuje po ženskoj liniji. Teška je za obuku, jer svaka dirka daje jedan ton pri razvlačenju meha, a drugi pri skupljanju - objašnjava Anka Puderka i ističe da je potrebno mnogo talenta i vremena da se ovlada tehnikom sviranja na meški.

Kada su počele da nastupaju u javnosti, bilo ih je 12, a danas, pored Anke standardnu postavu ansambla čine još Erža Jančo, Ana Hučok, najmlađa Zuzana Zelenak (57) i najstarija među njima, 80-godišnja Erža Janošik. Sve su još kao devojčice počele da uče svirku na meškama. Instrument je, inače, pravi raritet, ima petnaestak harmonika u selu, a problem je što nema majstora za uštimavanje.

NARODNA NOŠNjA SVOJE instrumentalno umeće arađanske meškarke pokazale su u mnogim pozorišnim i filmskim predstavama, tv serijama, oduševile publiku nastupom u šou-programu "Ja imam talenat". Plene i starom tradicionalnom slovačkom nošnjom, koju po dogovoru nose 35 godina na svakom nastupu.

- Nijedna od nas ne svira po notama, već po sluhu. Na početku smo svirale na igrankama i zabavama za mlade, prilikom berbe grožđa ili vršidbe. Onda smo, kao pravi aradački brend, počeli da osvajamo televiziju i publiku širom zemlje. Usledili su i pozivi iz inostranstva, pa neprestano putujemo. Ljudi nas vole, vole da nas slušaju. Znate kako su se čudili Japanci dok su gledali naš nastup - kazuje Anka, a kao anegdotu navodi mnogobrojne bezuspešne pokušaje profesionalnih muzičara da nešto odsviraju na meškama.

Zahvaljujući harmonici videle su pola sveta. Pozivi neprestano stižu, a nedavno su odbile onaj iz Abu Dabija.

- I pored primamljive ponude odustali smo od putovanja. Veliki je to napor za nas, s obzirom na to da su tri članice ušle u osmu deceniju života - napominje Puderkova, ali ističe da se ne predaju godinama.

Aradačke meškarke na najlepši način obogatile su istoriju Slovaka u Vojvodini, a problem može da predstavlja činjenica da je malo devojaka i žena koje bi u selu htele da nastave tradiciju.

- Imam dve ćerke koje imaju sluha i mogle bi da nauče da sviraju na meškama, ali zasad ne žele. I druge članice imaju naslednice, ali problem je nagovoriti ih da nastave ono što smo započele - iznosi Puderkova, uverena da će se meške iz Aradca, ipak, još dugo i nadaleko čuti.