Počinje obeležavanje 72. godišnjice Novosadske racije

J. SIMIĆ

21. 01. 2014. u 08:00

Izložbom "Ledena tišina" Kulturni centar Novog Sada danas će započeti trodnevno obeležavanje godišnjice Novosadske racije

IZLOŽBOM "Ledena tišina" Kulturni centar Novog Sada danas će započeti trodnevno obeležavanje 72. godišnjice Novosadske racije. Reč je o sećanju na najtragičniji događaj u savremenoj istoriji grada, u kojem je ubijeno ili bačeno pod led Dunava više od 1.300 Jevreja i Srba.

Racija u južnoj Bačkoj je naziv za genocid izvršen od strane mađarskih okupacionih snaga nad Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata. U samom Novom Sadu je sprovedena od 21. do 23. januara 1942. u naseljima Šajkaške - Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u gradovima Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

Multimedijalna postavka "Ledena tišina" biće otvorena danas u podne. Posetioci će imati priliku da vide mapu grada iz 1942, na kojoj su obeležena mesta egzekucije. Izložba sadrži i fotografije autentičnih lokacija iz perioda Racije i njihovog današnjeg izgleda, dokumentaciju i spiskove žrtava, uz audio-zapis njihovih imena i podataka o mestu i načinu na koji su stradali.

Potom će u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada (18.30) biti prikazan film "Pijanista" Romana Polanskog. U pitanju je ekranizacija autobiografske priče čuvenog poljskog kompozitora i pijaniste Vladislava Špilmana, koji je uspeo da preživi deportaciju u nacistički koncentracioni logor. Film je osvojio tri nagrade "Oskar".

U 20.00 je u "Tribini mladih" predviđeno otvaranje izložbe novosadskih umetnika. Radove će, između ostalih, prikazati: Milijana Lazović, Katarina Poterjahin, Dušan Savković, Smilja Kubet, Aleksandra Grbović, Ljubomir Šćepanović, Filip Vuk Popović, Nenad Ignjatov....

Tom prilikom biće prikazana i video-projekcija ispovesti preživelih svedoka Racije. Reč je o sećanjima Ileane Čure Sazdanić, Eme Zađve, Lekse Lončarski, Ace Singera (počasnog predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije), Pavla Katića i Lee Ljubibratić.

IMENA NA OBLUTKU

U OKVIRU programa "Ledena tišina" - sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. koji, pod pokroviteljstvom grada, priprema KCNS, zaposleni u ovoj instituciji su, zajedno s brojnim sugrađanima, danima ispisivali imena ubijenih za veliki pomen žrtvama koji će biti organizovan 23. januara na Trgu slobode.

Toga dana, od 10.00 do 16.00, na Trgu će biti postavljeno kamenje sa ispisanim imenima stradalih Novosađana u raciji, a građani će moći da odaju počast svim žrtvama tog najbolnijeg zločina u istoriji grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Мирко

21.01.2014. 18:59

Браво за Културни центар. Мислим да у последње 72 године није забележено преданије и достојанственије одавање почасти жртвама Новосадске рације!!!