PORODICA Batez, odbojkaški reprezentativac Vladimir i njegova žena Maja, dobili su ćerku 36 minuta posle ponoći 1. januara 2014. godine i osvojili nagradu od 100.000 dinara, koju im je uručio gradonačelnik Miloš Vučević. Ali, činjenica da je proslavljeni sportista istovremeno član Srpske napredne stranke, a da se njegova žena porodila carskim rezom, a ne prirodno, izazvala je pometnju u javnosti i sumnju da je porođaj bio s namerom zakazan u to vreme i da je srećnoj porodici prvi čestitao stranački šef, odnosno prvi čovek grada.

Kako na jednu od najlepših tradicionalnih događaja u Novom Sadu, kao što je slavlje u čast prvorođenog deteta u novoj godini, ne bi bila bačena mrlja bez pravog razloga, „Novosti“ su pokušale da otkriju da li je zaista nagrada zloupotrebljena u korist pojedinca. Ispostavilo se da je u pitanju samo puka koincidencija.

- Ovakve osude javnosti naterale su i nas u upravi da proverimo sve detalje oko ovog porođaja, koji je vodio dežurni ginekolog, dr Nenad Ćetković - kaže, za „Novosti“, dr Dragan Stajić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, popularno zvane „Betanija“. - Da nije ništa namešteno, potvrdili su mi i dr Ćetković i dokumentacija porodilje.

Maja Batez se, naime, već dva puta ranije porodila carskim rezom, a ovaj treći porođaj, takođe carski rez, bio joj je zakazan za 8. januar.

I U BEOGRADU BEBA SLAVNIH PRVA beba rođena u glavnom gradu takođe je, slučajnošću, beba poznatih. Unuka poznate pevačice Merime Njegomir porodila se sekund posle ponoći u bolnici u Višegradskoj 1. januara 2014. godine, prirodnim putem. Kao nagradu ova beba je dobila 300.000 dinara.

- Žena se javila te noći u ambulantu sa bolovima i hipertenzijom, zbog čega joj je odmah indukovan carski rez. Dakle, nije carski rez bio zakazan za posle ponoći prvog januara, kako deo javnosti veruje - kaže dr Stajić. - Posle otpuštanja iz porodilišta, porodilja je čak zbog visokog pritiska bila i u Institutu u Sremskoj Kamenici.

Dr Stajić kaže da mu je dežurno osoblje čak prenelo da ni gradonačelnik, kad je došao ujutro da uruči nagradu od 100.000 dinara, nije znao čija je žena u pitanju.

ZA OSTALE BEBE PO 50.000 DINARA

DEVOJČICA, ćerka Batezovih, koja je prva došla na svet 1. januara ove godine imala je po rođenju 3.880 grama i 49 centimetara. Ona je jedina dobila nagradu od 100.000 dinara, dok su sve ostale bebe rođene 1. januara nagrađene sa 50.000 dinara.