SMEDEREVO - Demokratska stranka traži od gradonačelnice Smedereva javno izvinjenje, a bivši gradonačelnik Predrag Umičević zajedničko poligrafsko testiranje pred kamerama. To bi sve trebalo da se obavi u direktnom televizijskom prenosu. Iz ove stranke su reagovali posle izjave Jasne Avramović da je sudija Dragoslav Milanović eksponent DS i politički pristrasan na suđenju gde je ona okrivljena za zloupotrebe dok je bila lekar.

Gradonačelnica Smedereva, kojoj se sudi za primanje mita i zloupotrebu položaja, inače, traži, izuzeće sudije. Avramovićeva tvrdi da je proces politički jer je uhapšena 2005. dok je bila predsednik opštine. Ona je ranije tvrdila da iza njenog hapšenja stoje pojedinci iz DSS-a. Sada je, ipak, sudiju Višeg suda Dragoslava Milanovića osumnjičila za pristrasnost nazivajući ga eksponentom DS-a.

Sudija Milanović kaže da nije član nijedne partije, a gradonačelnica mu stavlja „na teret“ činjenicu da je bio član komisije za izradu statuta grada u vreme vlasti DS. Avramovićeva tvrdi da je animozitet naglo narastao nakon što je postala gradonačelnica i sa te funkcije smenila Umičevića.

Bivši gradonačelnik toliko se naljutio na „naslednicu“, da ju je izazvao na poligrafsko testiranje pred kamerama.

- DS i ja nikada nismo vršili pritisak na tužilaštvo i pravosuđe, naređivali hapšenja i sugerisali presude. Zbog izgovorenih laži od strane gradonačelnice Jasne Avramović, pozivam je da javno izađemo na poligraf pred kamerama u direktnom prenosu - kaže bivši gradonačelnik. - Smatramo da Avramovićeva vrši pritisak ne samo na sudiju i sudsko veće već i na pravosuđe i javnost Srbije. Tražimo da se javno izvini Demokratskoj stranci i javnosti za iznete neistine.


IZUZEĆE?

GRADONAČELNICA je, nakon prekinutog suđenja i odbijanja sudskog veća da sasluša dvadesetak svedoka koje je predložila, posetila kabinet predsednice suda Slađane Bojković kojoj će uputiti predstavku za izuzeće sudije. Odluka predsednice suda očekuje se nakon praznika, i na tu odluku ne postoji pravo žalbe.